Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Tone Gorjup (foto: ARO)
Tone Gorjup

Pregled domačih dogodkov od 8 do 15. decembra 2017

| 16.12.2017, 20:25 Tone Gorjup

V pregledu dogodkov od petka do petka v ospredje postavljamo neurje, ki je v začetku tedna zajelo Slovenijo in povzročilo precej škode. Odmevno je bilo tudi odstavljanje vodstva ljubljanskega kliničnega centra in poskus izpolnitve odločbe ustavnega sodišča o financiranju zasebnega šolstva. Slovenski selezijanci so dobili novega predstojnika, Zavod živim pa nove prostore. Poslovil se je igralec Jernej Šugman, znani so športniki leta 2017 … o tem in še nekaterih dogodkih iz politike, kulture in športa v pregledu dogajanja v domovini.

Marko Košnik novi inšpektor salezijancev v Sloveniji

Vrhovni predstojnik salezijancev Ángel Fernandez Ártime je na god sv. Janeza od Križa imenoval novega inšpektorja sobratov v Sloveniji. Inšpektorijo sv. Cirila in Metoda s sedežem v Ljubljani bo kot 14. predstojnik vodil mag. Marko Košnik, doslej ravnatelj salezijanske skupnosti na Rakovniku. V maju 2018 bo nasledil mag. Janeza Potočnika, ki to službo opravlja od 24. maja 2012.

Nadškof Zore o akturalnih vprašanjih

Ljbljanski nadškof Stanislav Zore je v pogovoru za STA spregovoril o aktualnih temah, ki zadevajo vernike, vse prebivalce Slovenije ter odnos Cerkev : država. Zavzel se je za več strpnosti, ki jo lahko dosežemo le z dialogom. Pozdravil je sporočila o višanju gospodarske rasti, ki jih prinašajo mediji. Boji pa se, da se vse to še ne pozna v zadostni meri tudi v življenju ljudi, delavcev, saj mnogi kljub temu težko živijo. Kot je dejal nadškof, je bil glede plačila nedeljskega dela „presenečen, skoraj bi lahko rekel ogorčen, ko smo … nekoliko nazaj poslušali, da trgovka lahko dobi manj kot tre ever na uro.“ Spomnil je še, da poslušamo vedno znova o vse daljših čakalnih vrstah v zdravstvu, v zadnjem času pa tudi o stavkah. Vse to kaže, da učinki gospodarske rasti še niso prišli do ljudi. Glede vprašanja sprave v slovenski družbi nadškof meni, da bo pot do nje še dolga. Prenos posmrtnih ostankov žrtev iz Hude Jame v spominski park Dobrava pri Mariboru je bil po njegovem mnenju le eden od korakov proti njej. Glede na vsa znana in neznana grobišča pa nas čaka še veliko dela. V Slovenski škofovski konferenci menijo tudi, da je najprimernejši kraj za pokop vseh žrtev na Teharajh. Ob tem je nadškof Stanislav Zore še dodal: „Mislim, da bi se morala naša politika in tudi civilna družba zavestno odpovedati, da bo te ljudi, te žrtve in te dogodke na kakršenkoli način uporabljala za dobivanje političnih točk.“ Državni zbor zavrnil novelo zakona o financiranju izobraževanja V zvezi s financiranjem zasebnih šol je dejal, da je treba izpolniti odločbo ustavnega sodišča, ki jasno pravi, da je državni proračun dolžan tudi v zasebnih osnovnih šolah financirati tisti del programa, ki je predpisan, torej tudi razširjeni del.

Zavod živim z novimi prostori

Nadškof Alojz Uran je minulo soboto blagoslovil nove prostore Zavoda Živim, ki so jih zavodu ponudile sestre usmiljenke v svoji stavbi na Potočnikovi ulici v Ljubljani. Namesto sobice pri lazaristih na Taboru imajo sedaj pisarno, sobo za osebne pogovore, dvorano, kuhinjo in sanitarije. Poslanstvo Zavoda Živim je pomoč ženskam in njihovim družinam, ki se soočajo z nenačrtovano nosečnostjo in tistim, ki trpijo zaradi posledic splava. Na to je pri blagoslovu spomnil nadškof Uran, ko je zatrdil, da je vsako človeško življenje, ki se začne s spočetjem, Božji dar. Direktorica Zavoda Živim Katarina Nzobandora pa je o tem, kaj si želijo od novega središča, dejala: „Da bi se tukaj dogajali pogovori, predavanja, da bi tukaj snovali nove projekte, da bi delali načrte. Predvsem pa, da bi bilo tukaj neko zavetje za vse nosečnice in družine v stiski.“ Želijo si še, da bi sodelavci v novih prostorih ustvarjali vzdušje, kjer bi lahko deloval Sveti Duh, kjer bi bila prisotna modrost in ljubezen in spoštovanje.

Slovenijo spet prizadela ujma

Slovenijo je v začetku tedna prizadela vremenska ujma. Močan veter, dež in sneg so po državi povzročali številne težave. Zaradi podrtih dreves in plazov so bile zaprte nekatere ceste, marsikje so ostali brez elektrike, veter je odkrival strehe voda je zalivala kleti; temu so se pozneje pridružile še poplave, saj so nekatere reke prestopile bregove. Za vsaj pol dneva je ostalo brez elektrike več deset tisoč odjemalcev, nekaj tisoč pa jo je dobilo šele po dveh ali treh dneh. Na desetine ljudi je konec tedna dočakalo ob agregatih. Najbolj so bili prizadeti kraji in okolica Kočevja, Ribnice, Velenja, Koroške in Cerknice ter na Obali; Bohinj, Jezersko in Solčava so bili zaradi podrtega drevja in podora kamenja nekaj časa odrezani od sveta. V nekaterih osnovnih šolah je odpadel pouk. Okranski veter je razkril več sto objektov na različnih koncih države, med njmi tudi nekatere šole in več obratov. Prizadeti so bili tudi gozdovi zlasti na Kočevskem ter na Koroškem. Po prvih ocenah je poškodovanega približno pol milijona kubičnih metrov drevja. Po podatkih zavarovalnic je največ škode nastalo na strehah objektov. Gasilci, prostovoljci in prizadeti so že prvo noč začeli z odpravljanjem posledic ujme. Slovenska karitas in Rdeči križ pa zbirata sredstva za socialno ogrožena gospodinjstva, ki so jih ta neurja prizadela.

Finaciranje zasebnega šolstva na tnalu politike

Državni zbor je pred koncem delovnega tedna zavrnil novelo zakona o financiranju izobraževanja. Z njo je skušal delno uresničiti tri leta staro odločbo ustavnega sodišča, glede izenačenja financiranja zasebnih osnovnih šol z javnimi. Na koncu so očitno prevladala opozorila, da bi bilo sprejetje novele lahko neustavno. Poslanci so najprej glasovali o dopolnilih SDS in NSi, po katerih bi država tako obvezni kot razširjeni del javnega programa v zasebnih osnovnih šolah financirala 100-odstotno, a dopolnili nista dobili zadostne podpore. Nato so glasovali o dopolnilu dela poslancev SMC o 65-odstotnem pokrivanju razširjenega dela javnega programa in ga prav tako zavrnili. Tako je ostal le še predlog DeSUS, ki razširjenega dela javnega programa sploh ne bi finaciral. V razpravi se je sicer pokazalo veliko naspotovanje zasebnim šolam s strani levice oziroma nekdanje partijske nomenklature, ki se boji vsake zasebne pobude oziroma izgube popolnega nadzora nad šolstvom.

UKC Ljubljana z novim vodstvom

Svet UKC Ljubljana je sredi tedna krivdno razrešil generalnega direktorja Andraža Kopača in za v. d. generalnega direktorja imenoval Aleša Šabedra. Predsednik sveta Jože Golobič novinarjem sicer ni želel pojasniti kaj konkretno očitajo Kopaču. Glede strokovne direktorice Marije Pfeifer pa so na svetu sklenili, da jo zaradi prenehanja delovnega razmerja razrešijo 3. januarja 2018. Takrat namreč izpolni pogoje za upokojitev. Marija Pfeifer je po seji sveta povedala: „Vse tisto, kar je bilo našteto v kvazi utemeljitvah, ki so bile precej za lase privlečene, se ni niti razpravljalo.“Oba sta sicer prepričana, da gre za neutemeljene krivdne razloge in nezakonito razrešitev. Imenovanje Aleša Šabedra za prvega moža UKC Ljubljana je v politični in strokovni javnosti naletelo na kritike, saj slednji nima izkušenj v zdravstvu niti izkušenj z vodenjem tako velikih organizacij.

Novoizvoljeni državni svet je na torkovi ustanovni seji za svojega predsednika izvolil Alojza Kovšco, sicer predsednika Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana Bežigrad. Slednji je po izvolitvi opozoril na "veliko dodano vrednost" državnega sveta, ki se kaže v neposrednem zastopanju lokalnih skupnosti in strokovnih združenj. Po njegovem mnenju bo imel toliko vloge v družbi, kolikor si je bo sam vzel.

Slovenska vojska je ob dnevu prve brigade, svoje prve enote, ki je namenjena izvajanju najzahtevnejših nalog, ta konec tedna pripravila slovesnost v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani. Osrednji govornik je bil predsednik države Borut Pahor, ki je spomnil na postroj specialne brigade MORiS v Kočevski Reki 17. decembra 1990, ko je „prvič zadišalo po slovenski vojski“. Opozoril je tudi na nujnost posodobitve vojske in celotnega sistema nacionalne varnosti.

S 1. aprilom 2018 bo po sklepu vlade v Sloveniji uvedeno elektronsko cestninjenje za težke tovornjake v prostem prometnem toku. Do takrat se morajo uporabniki registrirati in pridobiti posebno napravo, ki bo obračunavala cestnino. Registrirati se je mogoče na sedmih uporabniških točkah in na posebni spletni strani, po novem letu se bo mogoče tudi na bencinskih servisih.

Odšel je Jernej Šugman

Minulo nedeljo je v 49. letu starosti umrl eden najplodnejših slovenskih igralcev Jernej Šugman. Bil je član ansambla ljubljanske Drame, uveljavil pa se je tudi kot igralec v televizijskih serijah in filmih. Leta 1968 rojeni Jernej Šugman, ki bi rojstni dan praznoval 23. decembra, je v svoji četrtstoletni karieri v osrednjih vlogah soustvarjal izjemne predstave, kot so Bratje Karamazovi, Idiot, Hlapci, Kralj na Betajnovi, Striček Vanja, Kralj Lear … Trenutno je nastopal v desetih predstavah. Zaigral je tudi v več slovenskih filmih, kot so Zvenenje v glavi, Kratki stiki in Nočno življenje; mnogim pa je najbolj poznan po vlogah v humorističnih televizijskih nanizankah Teater Paradižnik, Naša mala klinika in Vrtičkarji.

Zora Tavčar in Alojz Rebula Meškova nagrajenca

Združenje novinarjev in publicistov je podelilo letošja priznanja Boruta Meška. Častno priznanje za življenjsko delo sta prejela zakonca pisateljica in pesnica Zora Tavčar ter pisatelj Alojz Rebula. V obrazložitvi priznanj so zapisali, da sta pomembno oblikovala slovenski kulturni in družbeni prostor. Nagrado za izjemne dosežke v novinarstvu je prejel Bernard Nežmah, nagrada za medijsko ozaveščanje slovenske družbe je šla v roke Eriki Jazbar. V združenju so Nežmaha prepoznali kot enega najeminentnejših slovenskih novinarjev in kolumnistov, Jazbarjeva po njihovem mnenju kot novinarka in dejavna članica slovenske narodne skupnosti v Furlaniji Julijski krajini pomembno sooblikuje slovenski prostor in širi slovensko zavest med rojaki v Italiji.

Športniki leta 2017

Društvo športnih novinarjev je 12. decembra razglasilo najboljše športnike leta. Na slovesnosti v ljubljanskem Cankarjevem domu, ki je bila že petdeseta po vrsti, sta bila za najboljša športnika Slovenije v letu 2017 izbrana košarkar Goran Dragić in alpska smučarka Ilka Štuhec, najboljša ekipa leta pa je košarkarska reprezentanca Slovenije. Ilka Štuhec je prepričljivo osvojila prvo mesto po sezoni, v kateri je zasedla pred zimo povsem nenačrtovano skupno drugo mesto v svetovnem pokalu, ob nizu zmag pa je med drugim osvojila zlato v smuku na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu. Košarkarji so si naslov prislužili z zlatim odličjem na evropskem prvenstvu, kjer so tekmovanje končali brez poraza. Tudi zato je njihov kapetan Dragić, tudi najboljši igralec prvenstva, športnik leta. Med izstopajočimi mladimi športniki leta pa so se uvrstili atletinja Maruša Mišmaš, motokrosist Tim Gajser, športna plezalka Janja Garnbret in še en košarkar Luka Dončić.

Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak se je prejšnjo soboto tretjič zaporedoma, skupaj pa že 24. v karieri na tekmah biatlonskega svetovnega pokala zavihtel na zmagovalni oder. Na zasledovalni tekmi ga je ugnal le Norvežan Boe. Fak je o svojem nastopu dejal: »Umirjen na streljišču, zadel skoraj vse strele. To mi je pač prineslo zelo dobro pozicijo za zadnji krog. Vesel sem. Kaj naj rečem.«

Njegova sotekmovalca Klemen Bauer in Miha Dovžan sta bila v ozadju.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...