Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 01:59

K odvetnikom po brezplačne pravne nasvete

Odvetniška zbornica Slovenije.
Foto © Urška Hrast

"V zadnjem času je bilo precej povečano povpraševanje zaradi delovnopravnih zadev, predvsem v povezavi s pogodbami, odpovedmi, kršitvami pogodb, plačilom prispevkov in neizplačilom plač."

Tudi letos bodo nekateri odvetniki odprti za brezplačno pravno pomoč, in sicer ves naslednji teden. Po novem bodo nudili tudi brezplačno mediacijo. Lani je pro bono odvetniško svetovanje poiskalo približno 1800 oseb, najpogosteje zaradi nerešenih družinskih razmerij, kot so razveza, preživnina in stiki, pa tudi zaradi sosedskih sporov.

Letos bodo odvetniki brezplačno pomoč nudili od ponedeljka, 18. do petka, 22. decembra, v ponedeljek v mariborskem, pomurskem in ptujskem območnem zboru, v torek bodo svetovali v ljubljanskem in gorenjskem območnem zboru. V sredo bodo na voljo v celjskem in slovenjgraškem, v četrtek pa v novogoriškem in koprskem območnem zboru. V petek bo svetovanje v dolenjskem in krškem območnem zboru odvetniške zbornice. Odvetniki bodo pomoč nudili tudi v prostorih lokalnih skupnosti.

Brezplačno pravno svetovanje je v preteklih letih nudilo približno 500 odvetnikov. Vprašanja so se večinoma nanašala na ločitve, odnose po njej in spore s sosedi, je dejal predsednik Odvetniške zbornice Roman Završek in dodal: »V zadnjem času je bilo precej povečano povpraševanje zaradi delovnopravnih zadev, predvsem v povezavi s pogodbami, odpovedmi, kršitvami pogodb, plačilom prispevkov in neizplačilom plač.« Manjše podjetnike pa zanimajo predvsem dolžniško-upniški razmerji in stečaji. Završnik ob tem prosi, naj stranke »ne nosijo s seboj celih fasciklov, ampak naj imajo pripravljene bistvene podatke o svojih težavah«.

V letošnji akciji bo sodeloval tudi Mediacijski center odvetniške zbornice. Kot pojasnjuje vodja Maša Kociper, bosta lahko obe stranki v sporu dali soglasje za mediacijo: »To komunikacijo smo izvedli preko odvetnikov, jih pozvali, da svoje stranke ali potencialne stranke povabijo na možnost mediacije. Če bosta prišli obe stranki na lice mesta, ne potrebujeta nobene dokumentacije. Tam jih bo čakal mediator.« Mediacije bodo možne v ponedeljek v Ljubljani v atriju SRC SAZU od 12. do 14. ure in v prostorih krajevne skupnosti Nova Gorica od 14. do 19. ure.

Seznam odvetnikov, ki bodo nudili pravne nasvete v svojih pisarnah, bo objavljen na spletni strani zbornice, podatke je možno dobiti tudi preko telefona na številkah 01 300 34 20 in 01 300 34 22.


Ne spreglejte: