Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Gasilci na delu (foto: ANSA/RV)
Gasilci na delu

Gasilci za januar napovedali opozorilno stavko

Slovenija | 11.12.2017, 15:00 Andrej Šinko

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije so za januar napovedali opozorilno stavko, začela se bo 10. januarja ob 6. uri in končala 12. januarja ob 7. uri. Po njihovih ocenah namreč vlada nima resnega namena, da se odpravijo plačne anomalije v njihovi dejavnosti. Gasilci morajo sicer tudi v času stavke reševati življenja in premoženje.

Gasilci so po nedavnem podpisu aneksa h kolektivni pogodbi v javnem sektorju, ki za en plačni razred zvišuje eno od orientacijskih delovnih mest, pričakovali, da se bodo nadaljevala resorna pogajanja za spremembo kolektivne pogodbe v njihovi dejavnosti, saj želijo še dvig uvrstitve za 16 drugih delovnih mest. Zaradi tega so bili prejšnji teden na srečanju z obrambno ministrico Andrejo Katič presenečeni, ko jim je ta povedala, da nima nikakršnega mandata za pogajanja, je danes ponovil sekretar sindikata David Švarc.

»To nas je močno negativno presenetilo in te vladne poteze si enostavno ne moremo razlagati drugače kot popolno ignoranco in izigravanje poklicnih gasilcev,« je pojasnil. To, da jim je ministrica dejala, da bo vlado obvestila o zahtevah sindikata, po njegovih besedah kaže na čudno komunikacijo znotraj vlade, ki ima zahteve gasilcev na mizi že več mesecev. Ker po ocenah sindikata vlada nima nekega resnega namena odpraviti anomalij v dejavnosti poklicnega gasilstva, so se na današnji seji stavkovnega odbora odločili za stavko.

Gre za prvo samostojno stavko gasilcev v zgodovini samostojne Slovenije, so pa gasilci sodelovali v treh skupnih stavkah v javnem sektorju, in sicer v letih 2010, 2012 in 2013, je še pojasnil Švarc. Kot je poudaril podpredsednik sindikata Silvo Kuntarič, si stavke ne želijo,a je to za njih »v tem trenutku edini izhod«.

Kako bo potekala stavka?

Kot je poudaril Švarc, bodo stavko izvajali s skladu z zakonskimi omejitvami. Gasilci so namreč tudi v času stavke dolžni opravljati vse intervencije, pri katerih gre za reševanje življenj in premoženja. Na vprašanje, česa med stavko ne bodo opravljali, je Švarc odgovoril, da možnosti ni prav veliko in da se bodo o konkretnih dejavnosti, ki jih ne bodo izvajali, še dogovorili. Poudaril je, da bodo ljudem vedno pomagali, saj ni namen stavke škodovati njim.

»Nekaj manevrskega prostora imamo, ne želimo pa izgubiti podpore, ki jo imamo v javnosti,« je poudaril Kuntarič in pojasnil, da iščejo rešitve, kako bi lahko s stavko neposredno prizadeli državo. Bo pa imelo po njegovih besedah, če se z vlado ne uspejo dogovoriti v kratkem, 700 gasilskih družin pokvarjene praznike.

Švarc je ob tem navedel tudi možnosti zaostritve stavke s tem, da gasilci prenehajo z izvajanjem preventivnega dela v različnih gospodarskih družbah, kar bi povzročilo gospodarsko škodo, ali pa da bi prenehali delovali v gasilski šoli na Igu. Toda za zdaj se za takšne ukrepe še niso odločili, je pojasnil.

Ob tem v sindikatu po njegovih besedah še vedno upajo, da se bodo z vlado uspeli dogovoriti še ta mesec, da do stavke ne bi prišlo. Če pa bo do nje prišlo, ji bodo sledili tudi protesti, ki bodo še bolj glasni, kot je bil tisti, ki so ga pripravili v začetku oktobra, je napovedal Švarc.

Kritičen je bil tudi do spremembe davčnih obremenitev najboljših plač, s čimer da je vlada sebi »dvignila plače v bistveno višjih zneskih, kot bi jih bili deležni gasilci«. Prav tako je vlada »z nekimi individualnimi manevri prispevala tudi k dvigu plač nekih drugih skupin v javnem sektorju, ki so ravno tako bolje plačani in višje vrednoteni od gasilcev«, je še dodal Švarc in poudaril, da od svojih zahtev pri odpravi plačnih anomalij ne bodo odstopali.

Kaj zahtevajo gasilci?

V sindikatu za dve od 16 delovnih mest zahtevajo dvig uvrstitve za tri plačne razrede, za ostale pa za dva razreda. Vlada pa jim je za ti dve delovni mesti pripravljena ponuditi dva razreda višjo uvrstitev, za osem delovnih mest za en razred, za šest delovnih mest pa ne pristaja na dvig, je navedel Švarc in pojasnil, da razlika v sredstvih med vladnim in sindikalnim predlogom znaša manj kot 150.000 evrov na leto.

Med stavkovne zahteve ob današnji odločitvi za stavko so ob odpravi anomalij v dejavnosti poklicnega gasilstva zapisali tudi vzpostavitev oziroma ohranitev plačnih razmerij znotraj dejavnosti in z drugimi primerljivimi poklici ter ureditev pravice do položajnega dodatka in dodatka za stalnost, kot ga imajo primerljivi poklici.

Slovenija, Politika, Sociala
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...