Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 01:43

Zbogom, Jernej Šugman ...

Jernej Šugman
Foto © Foto BoBo

"Slovo kaže proti odru, na katerem so že mnogi umetniki, proti odru, ki ob sklepu poti čaka vse nas. Takrat bomo spet modrovali: „Le kako je lahko tako odličen?“ Jernej Šugman, hvala za vse. Počivaj v miru."

Kdo ve katere vrstice ali verze iz besed junakov, likov, ki jih je upodabljal na odrih, bi Jernej Šugman izbral za besede slovesa. Kdo ve kakšen bi bil njegov priklon pred dnevi, če bi vedel, da se ne bo več srečal z občinstvom, katerega ljubljenec je bil več kot dve desetletji. Ljubitelji gledališča smo lahko uživali v igralskih kreacijah Jerneja Šugmana, ki se je neizbrisno zapisal tudi v zgodovino slovenskega filma in televizijskih nadaljevank. Včeraj se je poslovil, tik pred 49. rojstnim dnem ...

Od prvih vlog do slovesa je bil v vrhunski igralski kondiciji. Odličen v tragedijah, sijajen v komedijah, je prvak ljubljanske drame trdo delal vsa svoja igralska leta. Če danes pogledate na urnik predstav ljubljanske Drame, lahko do sklepa leta naštejete še dvanajst večerov, v katerih bi moral nastopati, v katerih bi kraljeval na odru.

Težko si predstavljamo kakšen udarec prezgodnja smrt igralskega genija pomeni za ljubljansko Dramo. Med predstavami, ki trenutno živijo pod streho tega gledališča, je kar devet takih, v katerih smo občudovali tudi Jerneja Šugmana. Devet na enkrat živih vlog! Veliko več je nagrad, ki si jih je Jernej Šugman prislužil s svojim delom, neizmernim talentom, podedovanim po starših, in disciplino, ki ga je, pripovedujejo igralski kolegi, odlikovala od nekdaj. Na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo jo je, kot profesor, predajal tudi mlademu rodu prihajajočih igralcev.

Lahko rečemo, da je v svoji bogati igralski poti smel odigrati skoraj vse, kar si igralec želi igrati. Le resnična „vloga“ očeta in družinskega moža mu je bila preskopo odmerjena. Nepredstavljiva je vrzel, ki je včeraj zavela v mladi družini. Ta je igralcu pomenila zavetje in, kot je sam dejal: „Dokaz, da je ljubezen edina sila, ki lahko kaj premakne na bolje!“

Po koncu študija se je s študentsko Prešernovo nagrado hitro uveljavil kot igralec najzahtevnejših vlog. Poosebil je vrsto pomembnih likov iz klasične in sodobne svetovne literature. Mnoge nagrade, ki jih je za svojo igro osvojil doma in v tujini, nagrade, ki so mu jih dodelile strokovne žirije, poznavalci gledališča, filma, igralske umetnosti ali pa občudovalci iz vrst gledalcev, so le del odseva, ki ga je Jernej Šugman pustil za seboj.

Srečanja z njim so bila vedno polna človeške topline, sodelovanje z igralcem prikaz profesionalnih veščin, njegovo slovo pa nenadno kot nepričakovani preobrat v kateri izmed gledaliških predstav. Misel, da ta ne bo doživela ponovitve tukaj, pa kaže proti odru, na katerem so že mnogi umetniki, proti odru, ki ob sklepu poti čaka vse nas. Takrat bomo spet modrovali: „Le kako je lahko tako odličen?“ Jernej Šugman, hvala za vse. Počivaj v miru.


Ne spreglejte: