Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Blagoslov novih prostorov Zavoda Živim na Potočnikovi 12 (foto: Marjana Debevec)
Blagoslov novih prostorov Zavoda Živim na Potočnikovi 12

Zavod ŽIV!M dobil nove prostore

Slovenija | 09.12.2017, 20:02 Marjana Debevec

Upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran je popoldne blagoslovil nove prostore Zavoda Živim, ki so ga zavodu ponudile sestre usmiljenke v svoji stavbi v Ljubljani. V nagovoru je nadškof izpostavil, da nihče nima pravice posegati po življenju otroka v maternici.

V Zavodu ŽIV!M verjamejo, da ima vsak človek pravico do življenja od spočetja do naravne smrti. Njihovo poslanstvo je pomagati ženskam in njihovim družinam, ki se soočajo z nenačrtovano nosečnostjo in tistim, ki trpijo zaradi posledic splava. Prav to je v nagovoru izpostavil tudi nadškof Uran, ko je zatrdil, da je vsako človeško življenje Božji dar.

»Zato človek nima pravice posegati po življenju. Saj ima to življenje vrednost od trenutka spočetja, pa do naravnega konca. Danes ko etika koristi tako poudarja, da smo gospodarji nad otrokom, ki se še ne more sam odločati, vendarle pozablja na to, kar je bistvenega.« Zato je po nadškofovih besedah prav, da to življenje, ko v materinem telesu niti krikniti ne more, zavarujemo.

In kaj si v Zavodu ŽIV!M želijo od novih prostorov? »Da bi se tukaj dogajali pogovori, predavanja, da bi tukaj snovali nove projekte, da bi delali načrte. Predvsem pa, da bi bilo tukaj neko zavetje za vse nosečnice in družine v stiski. In da bi mi tukaj ustvarjali prostor, kjer bi lahko deloval Sveti Duh, kjer bi bila prisotna modrost in ljubezen in spoštovanje. Ker če želimo prinesti spoštovanje do vsakega človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, se to začne s spoštovanjem tistega, ki je poleg mene«, je povedala direktorica Zavoda Živim Katarina Nzobandora.

Blagoslov novih prostorov Zavoda ŽIV!M na Potočnikovi 8a
Blagoslov novih prostorov Zavoda ŽIV!M na Potočnikovi 8a © Marjana Debevec

Blagoslov novih prostorov Zavoda Živim
Blagoslov novih prostorov Zavoda Živim © Marjana Debevec

 

Slika nerojenega na steni dvorane Zavoda Živim; avtor Jošt Snoj
Slika nerojenega na steni dvorane Zavoda Živim; avtor Jošt Snoj © Marjana Debevec

Prostor za terapije
Prostor za terapije © Marjana Debevec

Pisarna Zavoda Živim
Pisarna Zavoda Živim © Marjana Debevec

S torto so obeležili 6. rojstni dan Zavoda ŽIV!M
S torto so obeležili 6. rojstni dan Zavoda ŽIV!M © Marjana Debevec

Program je obotail tudi pevec Primož Križaj
Program je obogatil tudi pevec Primož Križaj © Marjana Debevec

PREDSTAVITEV ZAVODA ŽIV!M

NAŠE POSLANSTVO

V Zavodu ŽIV!M verjamemo, da ima vsak človek pravico do življenja od spočetja do naravne smrti. Naše poslanstvo je pomagati ženskam in njihovim družinam, ki se soočajo z nenačrtovano nosečnostjo in tistim, ki trpijo zaradi posledic splava.

Želimo pa tudi dvigniti zavest, da je prav vsak izmed nas odgovoren, da v okolju, kjer živi, prinaša upanje in veselje ter da s svojim življenjem aktivno gradi kulturo življenja.

Ekipa Zavoda ŽIV!M, ki jo sestavlja več kot 25 mladih in zagnanih članov, deluje na treh področjih:

1. OSVEŠČANJE,

saj želimo razširiti sporočilo o lepoti življenja in zato razkrivamo neresnice glede nerojenega človeškega življenja, umetnega splava, posledic splava in kontracepcije. V ta namen:

pišemo knjige (Novo upanje po splavu, Sprejeti vsakega otroka),

pripravljamo razstave (Ti, ki si življenje samo),

organiziramo koncerte (Glas življenja, koncert od Svetovnem tednu otroka),

pišemo članke in snemamo video posnetke,

organiziramo okrogle mize (o naravnem načrtovanju družine, ugovoru vesti, pomoči nosečnicam v stiski …).

Ker se odločitev za splav in uporabo kontracepcije pogosto začne že s tem, da je ženska izgubila stik sama s seboj, da ne verjame v lepoto svojega telesa in menstrualnega cikla, pa izvajamo tudi številne delavnice in predavanja o samospoštovanju, lepoti ženskosti in moškosti, o nosečnosti, čustveni pripravi na porod, materinstvu, spolnosti, partnerstvu.

2. SPREMLJANJE ŽENSK MED NOSEČNOSTJO,

saj želimo biti blizu vsem mamam, še posebej tistim, ki zaradi pritiskov in vsakdanjega stresa razmišljajo o splavu in potrebujejo pogovor, spremstvo, sprostitev, da bi lahko v tišini srca v miru sprejele odločitev. Zato nudimo:

svetovanja, terapije, strokovne pogovore

vikende in delavnice za vse nosečnice

pomoč nosečim najstnicam, nosečim brezdomkam, mamicam samohranilkam, nosečnicam z otroki s posebnimi potrebami,

možnost vikend odmika za nosečnice v stiski,

telovadbo za nosečnice.

3. SPREMLJANJE PO NOSEČNOSTI

za vse, ki so ob rojstvu otroka v stiski in potrebujejo pomoč na različnih področjih (osebnostnem, finančnem, zakonskem …), prav tako tudi za vse, ki so ranjeni zaradi smrti otroka v kateremkoli obdobju nosečnosti in jim omogočamo:

terapije, strokovne pogovore,

vikende za starše/mame po spontanem splavu/smrti otroka,

skupine za starše po spontanem splavu/smrti otroka,

skupine za starše po umetnem splavu,

vključitev v program PreŽIV!M: nudimo pomoč družinam, ki so se kljub težki situaciji v nosečnosti pogumno odločile za ohranitev življenja otroka in v nosečnosti ter po porodu potrebujejo pomoč na različnih področjih (osebnostnem, finančnem, zakonskem …).

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...