Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Akademik Jože Krašovec (foto: RKC)
Akademik Jože Krašovec

AVDIO: Akademik Krašovec o Jeruzalemu

Cerkev po svetu | 07.12.2017, 15:54 Petra Stopar

Prof. dr. Jože Krašovec, doktor bibličnih ved, filozofije, teologije in zgodovine religij je za naš radio komentiral odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da Jeruzalem uradno prizna za glavno mesto Izraela. Pravi, da je težko napovedati, ali bo zaradi tega ukrepa še težje doseči sodelovanje med sprtimi stranmi v bližnjevzhodnih mirovnih pogajanjih.

Kot nadaljuje, se v celotnem bližnjevzhodnem sporu kaže tragedija človeka. Ne smemo spregledati, da Sveto pismo že na začetku govori o bratomoru, Jeruzalem pa bi moral združevati vse tri največje svetovne religije – judovstvo, krščanstvo in islam. Ta vizija, meni Krašovec, ki je med drugim doktoriral tudi na hebrejski univerzi v Jeruzalemu, je prisotna še danes.

»Ampak, če gledamo na potek zgodovine, vidimo, da je človek s svojo notranjo odtujenostjo vedno bil razlog za to, da so vojne in da je te vojne bilo tako težko končati, doseči pametni mir, to danes ni nič novega. Če končno pomislimo še na pojav Islamske države in na to, koliko problemov povzroča, kako v imenu vere nori, se samo prepričamo, da gre za zlorabljanje nekega verskega simbola, tradicija in samega razodetja za neke čisto druge namene, za čisto človeške ambicije,« je pojasnil.

»Če bo Jeruzalem enkrat res postal središče narodov, bo to čudež. Rekel bi, da se ta čudež dogaja, ljudje z vseh koncev sveta in vseh religij tja prihajajo, tisti, ki so dobre volje. V tem smislu ima Jeruzalem izrazito Božjo vlogo. Tisti, ki pa svet razdvajajo, pa gledajo na Jeruzalem z neke daljave in se s temeljno vsebino Jeruzalema itak ne identificirajo,« je še dejal akademik.

Strinja se, da je Jeruzalem enkratno mesto v celotni zgodovini človeštva in ima neskončno večji pomen, kakor bi ga lahko razbrali z geografskega, gospodarskega in političnega položaja. Razmišljanju, v katerem dr. Krašovec oriše pomen Jeruzalema za vsa tri monoteistična verstva, lahko v celoti tudi prisluhnete.

Zid žalovanja, Jeruzalem
Zid žalovanja, Jeruzalem © Alen Salihović

Cerkev po svetu, Oddaje
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.