Ljubljana, ponedeljek, 15. oktober 2018, 22:29

AVDIO: Akademik Krašovec o Jeruzalemu

0:00
0:00
Akademik Jože Krašovec
Foto © RKC

"Če danes gledamo na Jeruzalem kot simbol treh religij, je popolnoma razumljivo, da se z njim ne more primerjati nobeno drugo mesto na svetu. Ampak, ko gledamo na začetke, ko je Jeruzalem izniknil iz nič, vidimo, da je to izrazito Božje delo."

Prof. dr. Jože Krašovec, doktor bibličnih ved, filozofije, teologije in zgodovine religij je za naš radio komentiral odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da Jeruzalem uradno prizna za glavno mesto Izraela. Pravi, da je težko napovedati, ali bo zaradi tega ukrepa še težje doseči sodelovanje med sprtimi stranmi v bližnjevzhodnih mirovnih pogajanjih.

Kot nadaljuje, se v celotnem bližnjevzhodnem sporu kaže tragedija človeka. Ne smemo spregledati, da Sveto pismo že na začetku govori o bratomoru, Jeruzalem pa bi moral združevati vse tri največje svetovne religije – judovstvo, krščanstvo in islam. Ta vizija, meni Krašovec, ki je med drugim doktoriral tudi na hebrejski univerzi v Jeruzalemu, je prisotna še danes.

»Ampak, če gledamo na potek zgodovine, vidimo, da je človek s svojo notranjo odtujenostjo vedno bil razlog za to, da so vojne in da je te vojne bilo tako težko končati, doseči pametni mir, to danes ni nič novega. Če končno pomislimo še na pojav Islamske države in na to, koliko problemov povzroča, kako v imenu vere nori, se samo prepričamo, da gre za zlorabljanje nekega verskega simbola, tradicija in samega razodetja za neke čisto druge namene, za čisto človeške ambicije,« je pojasnil.

»Če bo Jeruzalem enkrat res postal središče narodov, bo to čudež. Rekel bi, da se ta čudež dogaja, ljudje z vseh koncev sveta in vseh religij tja prihajajo, tisti, ki so dobre volje. V tem smislu ima Jeruzalem izrazito Božjo vlogo. Tisti, ki pa svet razdvajajo, pa gledajo na Jeruzalem z neke daljave in se s temeljno vsebino Jeruzalema itak ne identificirajo,« je še dejal akademik.

Strinja se, da je Jeruzalem enkratno mesto v celotni zgodovini človeštva in ima neskončno večji pomen, kakor bi ga lahko razbrali z geografskega, gospodarskega in političnega položaja. Razmišljanju, v katerem dr. Krašovec oriše pomen Jeruzalema za vsa tri monoteistična verstva, lahko v celoti tudi prisluhnete.

Zid žalovanja, Jeruzalem
Zid žalovanja, Jeruzalem


Ne spreglejte: