Ljubljana, sreda, 21. november 2018, 21:14

Vodstvo Sove s sindikatom išče rešitev za njihove stavkovne zahteve

Stavba Slovenske obveščevalno-varnostne agencije
Foto © http://www.sova.gov.si/

Zaposleni na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji stavkajo. V vladnem uradu za komuniciranje so pojasnili, da se je sindikat agencije s stavko odločil uveljavljati zahteve, povezane s statusom in vrednotenjem delovnih mest, izvajanjem socialnega dialoga in povečanjem števila zaposlenih. Z vodstvom pa da zdaj iščejo ustrezno rešitev.

Podrobnosti o zahtevah sindikata niso razkrili, so pa zagotovili, da si vodstvo in sindikat agencije prizadevata za tvoren dialog in čimprejšnjo ustrezno rešitev. Agencija naloge, pomembne za nacionalno varnost in druge interese države tudi med stavko izvaja nemoteno, v skladu z določili zakona o Sovi, v katerem je sicer ustavno zagotovljena pravica delavcev do stavke omejena, so pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje.

Navedli so še, da je s stavko seznanjena tudi vlada, medtem pa niso odgovorili na vprašanja o tem, koliko zaposlenih sploh stavka in od kdaj. Spletni portal Reporter poroča, da naj bi po njihovih informacijah stavka trajala že od petka, nekateri viri pa da trdijo, da naj bi trajala že teden dni.

Dogajanje je za Radio Ognjišče komentiral obramboslovec Klemen Grošelj, ki je dejal: »To je dogodek, ki je za takšno službo neobičajen in nepričakovan. Za tovrstne službe je značilno, da ne stavkajo.« Ob tem je dodal, da je to skrb vzbujajoče z vidika tega, ali SOVA dejansko opravlja svoje z zakonom predvidene naloge, kot eden ključnih stebrov nacionalno varnostnega sistema.


Ne spreglejte: