Ljubljana, ponedeljek, 22. januar 2018, 07:31

In Principio Erat Verbum – Potreba po ponovnem spoštovanju besede

Osebno mislim, da je imel Hegel prav, ko je napisal, da je branje časopisa vsakodnevna molitev sodobnega človeka. Prispodoba nikakor ne želi užaliti vernih duš, temveč poudariti pomembnost informacij in analiz v teh vedno bolj zapletenih časih, ob tem pa seveda izredno pomembno vlogo pri samem razumevanju dejstev igra refleksija. Da za dojemanje vseh implikacij določenih dogodkov človek potrebuje čas, pripravljenost in znanje, je na prvi pogled popolnoma samoumevna trditev, vendar - na žalost - v času interneta in globaliziranega sveta se omenjena resnica stali kot sneg na soncu.


Plebiscitarna podpora osamosvojitvi je bila in ostaja vrednostno središče slovenskega naroda

Pred 27. leti smo imeli plebiscit za samostojno Slovenijo. »Jugoslavije ni več, sedaj gre za Slovenijo,« so bile besede dr. Jožeta Pučnika, ki so odmevale na dan, ko smo se enoglasno odločili, da želimo živeti v samostojni in neodvisni Sloveniji. Danes, 27 let po tem dogodku, se šele lahko zavedamo, kaj smo tedaj zares velikega naredili. Na plebiscitu smo postavili temelje za samostojno državo, poti nazaj ni bilo več, našim izvoljenim predstavnikom smo dali jasno nalogo, ki so jo morali izpolniti v pol leta. Slovenke in Slovenci smo končno postali narod s svojo državo in že prvi dan samostojnosti smo jo morali braniti z orožjem in plačati krvavi davek, da smo jo obranili.


Jugoslavije ni več - zdaj gre za Slovenijo

Jugoslavije ni več. Zdaj gre za Slovenijo. S temi besedami je rezultate plebiscita pred 27 leti pospremil Jože Pučnik, oče naše države. Takšen vzdevek je dobil, ker se je vseskozi odločno zavzemal za osamosvojitev.


Božično vzdušje

Neverjetno! Božič je pred vrati. A še bolj neverjetno je to, da se je že pred koncem oktobra začelo in se iz dneva v dan stopnjevalo. Reklame, izložbe, mestne ulice … hočejo nas na vse načine prepričati, da je božič blizu. Tako povsod navzoče je to lesketanje, da se ti vsiljuje vprašanje, ali je ta naš svet resnično tako zelo usmerjen v Božje? In ko bo enkrat božič mimo, bo od vsega lesketanja ostalo bore malo. Marsikdo se bo čutil opeharjenega za nekaj tistega prvinskega, kar nosi v svojem jedru. In bo naslednje praznike začel ponovno iskati … in tvegati, češ: saj moramo vendar ostati zvesti izročilu!


Razdvajanje slovenskega naroda

Kdor hoče zgodovinsko in pravno presojati razmere v Sloveniji med drugo svetovno vojno, ki so v veliki meri odgovorne tudi za današnjo razdvojenost naroda, mora odgovoriti na nekaj temeljnih vprašanj – predvsem o pravnem položaju in resničnem delovanju Osvobodilne fronte (OF), vrhovne organizacije tako imenovanega »narodnoosvobodilnega boja.


Živimo v blagoslovljenem času

Na koncu vsakega leta veliko medijev dela ankete o tem, kaj mislimo mi, navadni ljudje, v kakšnem času živimo. In odgovori so različni. V Sloveniji bo tudi letos prav gotovo več negativnih kot pozitivnih odgovorov, ker prej vidimo temne kot svetle strani življenja.


Licemernost slovenske levice: Afera Weinstein pri nas brez odmevov

Nedavno razkritje, da naj bi ameriški režiser Harvey Weinstein v svoji filmski karieri spolno nadlegoval in tako ali drugače v spolne odnose prisilil vrsto igralk (v zameno za boljšo obravnavo pri vlogah), ni sprožilo samo ogorčenja javnosti, ampak tudi val razkritij o podobnih ravnanjih moških na vplivnih položajih v svetu filma, med njimi npr. (gejevskega) igralca Kevina Spaceya, posebej znanega kot igralca v “Hiši kart”. Hollywood se je odpovedal Weinsteinu, Netflix Spaceyu. Val razkritij se širi po zahodnem svetu, v Evropski parlament, v nacionalne institucije: britanski obrambni minister Michael Fallon, ki naj bi si privoščil “le” dotikanje kolena novinarke je odstopil. Valižanskega ministra so obtožbe o spolnem nadlegovanju žal potisnile v samomor. Oxfordska univerza je na dopust poslala znanega islamologa Tariqua Ramadana, ki so ga prav tako doletele obtožbe o posilstvih.


Pa jejte plastiko, če vam je vseeno!

Predzadnji dan novembra so na seji Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor med drugim opravili tudi drugo obravnavo predloga zakona o ureditvi lastništva javnih cest. Pobudnik obravnave je bil Državni svet, jasno pa je, da je zakon nastajal pod mecenstvom občin, saj je tudi avtor besedila župan ene od njih.


Brezmadežna na slovenski način

Duhovniki danes po slovenskih cerkvah izbirajo najlepše besede, da bi opisali vzvišeno vsebino praznika, ki ga obhajamo osmega decembra. Vendar kot pri vseh lepih stvareh tudi pri prazniku Brezmadežne opažamo, da neke temne sile ne pustijo, da bi ostal neomadeževan.


Tujina vas gleda

Čebinski revolucionarji so se svoje obrti učili v Stalinovih šolah za poklicne revolucionarje. Za učinkovito pobijanje političnih nasprotnikov, uničevanje sopotnikov in zastraševanje ostalih so se učili tudi propagande. Eden od vzvodov za dobro propagandno delovanje je bila kulturno pogojena nezaupljivost preprostih ljudi do tujcev in tujine. Pri narodih s slabo izkušnjo s tujimi zavojevalci je grožnja z nevarnostmi, ki prežijo iz tujine, učinkovala.


Novejše novice | Starejše novice