Ljubljana, ponedeljek, 15. oktober 2018, 22:22

Psihopati in sociopati

Leta 1801 je znani francoski psihiater Phillipe Pinel postavil nekemu svojemu bolniku diagnozo »Nor brez norosti«. Z njo je hotel povedati, da z osebo kot človekom ni vse v redu, čeprav ne kaže znakov nobene prave duševne bolezni, na primer shizofrenije. Značilno za to osebo je bilo dvoje, prvič, da so potekali njegovi umski procesi v formalnem pogledu nemoteno, vendar je bil osebnostno, moralno in čustveno moten, bil je čustveno plitev in reven, samoljuben, sebičen, brez občutkov krivde in sramu, in drugič, da zaradi svoje moralne slaboumnosti ni trpel. Pozneje sta prišli v rabo za tako zvrst osebnosti diagnozi »psihopat« oziroma »sociopat«, če je šlo za zelo moteče vedenje v odnosu do družbenega okolja.


Veliki pisateljski brat in pravljice

Tednik Demokracija in založba Nova obzorja sta objavila razpis za izvirno slovensko pravljico. Ta je izzval protest Društva slovenskih pisateljev in več deset drugih organizacij, saj so prepričani, da razpis "nedopustno zlorablja otroško literaturo za rasistično propagando", otroci pa da si zaslužijo pravljice, ki ne netijo sovraštva.


Ko vladi diktira Levica

Skoraj mesec dni že imamo novo vlado in ali veste, katere so njene ključne prioritete? Morda delite z menoj mnenje, da to ni jasno. To, kar piše v koalicijskem sporazumu menda ni treba jemati tako zares, v javnosti pa je od prevzema njene funkcije še najbolj odmevalo izganjanje zasebnih lastnikov kapitala in nekatere odločitve pri kadrovanju (beri Črnčec in Velički), pri čemer se na primer notranjemu ministru ali predsedniku vlade niti ni zdelo vredno, da javnosti pojasni, zakaj je bil odstavljen glavni policist v državi.


Udaril bom pastirja in ...

Živimo v turbulentnih časih, tudi za Cerkev. Potem ko se je lik Petrovega naslednika približal človeku in ga poiskal tam, kjer živi, je po drugi strani postal tudi bolj odprt za kritike in napade. Zadnji dan Svetovnega srečanja družin na Irskem so mediji, ki so kritični do papeža, objavili pismo nekdanjega nuncija v ZDA nadškofa Carla Marie Viganoja. Javnost je temu pismu, v katerem zaradi prikrivanja spolnih zlorab obtožuje mnoge visoke predstavnike Cerkve, celo svetega očeta, namenila tako veliko pozornost, da novinarji papežu na letalu niso postavili niti enega vprašanja o samem srečanju družin.


Nesrečen svetovni dan otroka

S kakšno grozo je, ravno na svetovni dan otroka, minulo sredo, med nas udarila novica o nasilju nad otroki v enem izmed organiziranih varstev otrok v Ljubljani. Človek kar ne more verjeti, da se to dogaja med nami, da je to sprevrženo dejanje sploh možno in resnično.


Ali narod potrebuje psihoterapevta?

O mojem današnjem komentarju, vsebini, ki me teži, pogosto razmišljam. Prebiranje forumov, odmevov anonimnih komentatorjev pod različnimi novicami, mi rado da iztočnice za zaskrbljeno vprašanje ali kritično misel: „Zakaj neki smo taki?“


Vrnitev odpisanih

Slovenski politični prostor doživlja pomembno preobrazbo, ki je možna samo v demokratičnem okolju. To, da se politično in delno sodno odpisani vračajo nazaj v politiko, je veliko bolj trdno znamenje razvoja demokracije kakor pa t.i. novi obrazi.


Nespametne device po slovensko

Od osamosvojitve je minilo že četrt stoletja, a dobro se še spominjamo, kako so takrat ljudje hlastno spremljali dogajanje. Ne samo osamosvajanje, vojno in druge najbolj izstopajoče dogodke. Mimogrede so ti znali našteti celoten ministrski zbor in poznali so mnoge poslance, čeprav jih je bilo takrat skoraj 250. To zanimanje je bilo povezano z občutkom, da je mlada država v pretežno dobrih rokah, da dihamo svoboden zrak, da se končno oddaljujemo od nasilnega časa in od trepetanja, če bomo prišli do najosnovnejših stvari za življenje. Spominjamo se tudi nadaljevanja, kako je tisto zanimanje ob levičarskih vladah kopnelo in zopet nekoliko vzbrstelo, kadarkoli je imela pomladna stran omembe vredno moč. Od leta 2013 pa smo priče samo vse večjemu mrtvilu.


Zmečimo kamenje

Včeraj, ko sem pripravljal komentar, smo pri bogoslužju brali evangeljski odlomek po Luku, ki govori o grešnici, ki je prišla v farizejevo hišo k Jezusu in mu izkazala izjemno pozornost. Jezus jo na koncu nagovori z znanimi besedami: »Tvoja vera te je rešila pojdi v miru«.


Kako spraviti dva litra vode v litrsko steklenico?

Človek bi pričakoval, da vsak ve, da dveh litrov vode ne moreš spraviti v litrsko steklenico, toda včasih se zdi, da mnogi od nas tega preprostega dejstva ne razumejo.


Novejše novice | Starejše novice