Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Frančišek, vse najboljše!

Cerkev po svetu | 17.12.2017, 06:20 Marta Jerebič

Papež Frančišek danes praznuje 81. rojstni dan. Ob tem se v medijih pojavljajo komentarji njegovega papeževanja. Ameriški spletni portal Crux se sprašuje, ali je Frančišek reformi papež, in ugotavlja, da je odgovor odvisen od tega, koga vprašaš in kako si razlagaš pojem reforme. Televizijska agencija Romereports se je v svojem prispevku osredotočila na papeževo zdravje. Ugotavlja, da ne kaže kakšnih posebnih znakov napora in da ima še dovolj energije. Slovenska pastoralna revija Cerkev danes pa v zadnji številki izpostavlja temo: Papež Frančišek in javno mnenje.

Rektor papeškega zavoda Slovenik v Rimu, Franc Mihelčič, v svojem prispevku poudarja, da je papež Frančišek v marsičem drugačen od Benedikta XVI., vendar gre za zgodovinsko nadaljevanje Božjega vodstva Cerkve. Frančišek je prepričan, da svet potrebuje ’revolucijo nežnosti’, ki postavlja v središče konkretno osebo ter se zavzema za uboge, zavržene in zapostavljene tega sveta. V Evropi se lahko počuti kot eden od migrantov, zato jim je tako blizu.

Novi urednik tednika Družina, Boštjan Debevec, piše o dojemanju papeža v slovenskem necerkvenem okolju, kot ga je zaznal še kot zaposlen na RTV. Po njegovih besedah so prej težko objavljive ’cerkvene’ vsebine s Frančiškom postale kar nekoliko bolj dostopne. Njegov oseben vtis je bil, da papež spreminja podobo Cerkve. Slišal je izjave v smislu: »zaradi Frančiška bom postal še katoličan« ali pa »vedno bolj me vleče nazaj v Cerkev«. Kot dodaja, pa ni bilo treba dolgo čakati na tisti ’ampak’, na iz konteksta iztrgane izjave …

Sodni vikar in docent za cerkveno pravo Stanislav Slatinek v reviji Cerkev danes piše o papeževi apostolski spodbudi Radost ljubezni in viharju v Cerkvi. Meni, da če bi škofje takoj prisluhnili papežu, bi duhovniki in pastoralni delavci hitro dobili primerna vodila in smernice za pomoč ljudem s težkim življenjem.

Revija pa objavlja tudi pogovor s tajnikom na nunciaturi v Kolumbiji, dr. Matjažem Roterjem, o političnem in diplomatskem ugledu papeža v Kolumbiji in svetu. Kot pravi, Frančišek vedno znova poudarja kulturo srečanja.

 

 

 

 

 

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.