Alen SalihovićAlen Salihović

UKC ima novo vodstvo

Slovenija | 14.12.2017, 18:00

Generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer z začetkom prihodnjega leta zapuščata položaj. Kopača je svet zavoda krivdno razrešil, medtem ko se bo Pfeiferjeva upokojila. Vodenje bolnišnice pa bo po potrditvi na vladi kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja prevzel Aleš Šabeder, ki vodi Semenarno Ljubljana. Svet bolnišnice ga je izbral včeraj, že na prejšnji seji pa je kot strokovno direktorico predlagal Jadranko Buturović Ponikvar. Odzivi se že vrstijo.

Po odločitvi sveta ljubljanskega kliničnega centra, kateremu mora dati soglasje še vlada, se Kopača razreši s funkcije s 1. januarjem prihodnje leto. Glede Pfeiferjeve pa je svet sklenil, da jo zaradi prenehanja delovnega razmerja razreši 3. januarja, ko izpolni pogoje za upokojitev. Kopač je po razrešitvi dejal, da je ta nezakonita. Pred tem pa je svetu predlagal, da se sam umakne s položaja, ko bi bil imenovan nov generalni direktor. Vodstvo je v pismu podprl tudi strokovni svet bolnišnice, ki opozarja na politično vmešavanje v strokovno avtonomnost zdravstvene dejavnosti.

Svet je Kopaču sicer očital, da je v nasprotju z zakonom Pfeiferjevi podaljšal pogodbo o zaposlitvi za več kot eno leto po izpolnitvi pogojev za upokojitev. Obema pa se očita, da naj bi bila odgovorna za to, da se ni izvajala strategija glede otroške srčne kirurgije. Zavajala naj bi tudi javnost, svet zavod in pristojno ministrstvo, češ da v službi za kardiologijo pediatrične klinike letos ni bilo zaznanih odklonov v škodo zdravljenja bolnikov. Pfeiferjeva je to zavrnila.

Svet zavoda je včeraj imenoval tudi v. d. generalnega direktorja naše največje bolnišnice. To je postal Aleš Šabeder, že na prejšnji seji pa je na mesto strokovne direktorice bila potrjena Jadranka Buturović Ponikvar.

Šabeder bo postal 13. človek na na čelu UKC Ljubljana v zgodovini in šesti v zadnjih desetih letih. Zdaj je generalni direktor Semenarne Ljubljana. Njeno vodenje je prevzel januarja 2014. Tja pa je prišel iz Mercatorja, kjer je bil skoraj dve leti in pol direktor maloprodaje in še pred tem skoraj tri leta direktor veleprodaje. Pred tem pa je zasedal še vodilno mesto v Petrolu in podjetju Top service.

Imenovanje Aleša Šabedra za prvega moža UKC Ljubljana je v politični in strokovni javnosti naletelo na kritike, saj novi v. d. generalnega direktorja nima izkušenj v zdravstvu niti izkušenj z vodenjem tako velikih organizacij. Z izborom sta tako zadovoljni le ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in stranka SMC.

Za poslanca DeSUS Tomaža Gantarja je odločitev za Šabedra razočaranje, saj nima referenc s področja zdravstva. Poslanka SD Bojana Muršič je zadržana, misli, da bi moral najprej predstaviti vizijo vodenja. Poslanka SDS Jelka Godec Šabedra ne pozna, meni, da mora kandidat za vodenje UKC Ljubljana prepričati z delovnimi izkušnjami in programom, o čemer pa pri kandidaturi Šabedra ni bilo niti govora. Poslanec NSi Jernej Vrtovec je poudaril, da gre za ponavljanje iste napake iz preteklosti. Šabeder ni delal v zdravstvu, vseeno pa pričakujejo pa, da bo predstavil svojo vizijo.

Slovenija, Politika, Sociala
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...