Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:12

Prerivanje v trgovinah ali mir v srcu?

0:00
0:00
Adventni venec
Foto © Rok Mihevc

Pred nami je tretja adventna nedelja, hkrati pa začenjamo tudi božično devetdnevnico, ki pomeni čas bližnje priprave na praznik Jezusovega rojstva. Ali bodo to dnevi, ko bomo mrzlično iskali darila in obiskovali trgovske centre, ali pa si lahko vzamemo čas, da se iz oči v oči pogledamo z Bogom? K temu lahko veliko prispevata božična spoved in branje Svetega pisma.

Po besedah tajnika medškofijskega odbora za družino Rafka Klemenčiča nas adventni čas vabi, da se odpravimo na pot. »Božič ni, da bomo vse nakupili in se potem imeli fajn, ampak da bi res začutili tudi sedaj med devetdnevnico: smo na poti, tudi Bog se je odpravil na pot. Tudi ti se odpravi na pot: najprej se odpravi, potem ti bo Bog že pokazal.«

Pomoč in milost na tej poti pa naj daje zakrament ozdravljenja – sveta spoved, je prepričana Vilma Siter iz društva Družina in življenje.

»Zakaj ne bi res šli tja in povedali? Ne zaradi spovednika, ampak zaradi tega, ker nas Jezus čaka za to fasado spovednika. Da bi njemu predali svoje težke stvari, ki jih naredimo v življenju, besede, katere ne bi bilo treba, da bi jih izrekli, rane, ki me prizadenejo. To nesem k Jezusu zato, ker smo ljudje simbolna bitja in ni dovolj, da to rečem nekam v zrak, ampak da izrečem nekomu. In da dobim potem še odvezo – veš kaj to pomeni: odveza! Odvežem te!«, je še dodala Siterjeva.

Obenem pa nas v tem času še posebej spremlja Božja Beseda, saj nas usposablja, da lahko živimo veselje v našem življenju.

»Božja beseda nas vsak dan prečiščuje, osvobaja, vodi, usmerja naše misli, naše odločitve, zato da bom lahko dal prostor temu novemu upanju; Jezusu ki znova z vso svojo vstajenjsko in odrešenjsko močjo prihaja v naše življenje, v naše konkretne situacije.«

Zato ima Dani Siter predlog za praznične dni in sicer ta, da bi si zakonci drug drugemu podarili Sveto pismo, ali pa vsaj žepno izdajo evangelija, ki nas lahko spremlja na vseh naših poteh.


Ne spreglejte: