Ljubljana, torek, 16. oktober 2018, 18:33

Papež na drugo adventno nedeljo: Poklicani smo k večji pozornosti na potrebe drugih

Papež Frančišek
Foto © RV/ANSA

Danes smo na adventnem vencu prižgali že drugo svečo, ki nas tako bliža svetemu večeru. Na Trg sv. Petra v Vatikanu se je opoldne zgrnila velika množica romarjev, v kateri so se nahajale številne skupine mladih in otrok iz raznih italijanskih mest in tudi iz Španije. Papež Frančišek je vse spodbudil k veselemu pričevanju evangelija, kar je poudaril že v nagovoru pred molitvijo angelovega čaščenja in blagoslovom. Naše prizadevanje pripraviti v svojem življenju pot Gospodu, ki prihaja, naj bo prežeto z veseljem, je dejal.

Papež Frančišek se je v opoldanskem nagovoru oprl na odlomek iz knjige preroka Izaija, ki govori o tem, da je za Gospodov prihod treba pripraviti pot. »Vsaka dolina naj se dvigne in vsak hrib in grič naj se poniža. (Iz 40,4)« kliče prerok. Gre za odkritje praznin našega življenja, ki jih je treba zapolniti in za znižanje vzpetin in hrapavosti napuha, da bi pripravili prostor za Jezusa, ki prihaja, je prepričan sveti oče, ki je nadaljeval: »Doline, ki jih je treba zvišati so praznine v našem odnosu do Boga, to so naši grehi opustitev. Praznina v našem življenju je lahko to, da ne molimo ali molimo malo. Advent je torej ugoden čas za intenzivnejšo molitev in da bi duhovnemu življenju namenili pomembno mesto, ki mu gre. Druga praznina bi lahko bila pomanjkanje ljubezni do bližnjega, zlasti do oseb, ki so potrebne ne le materialne, temveč tudi duhovne pomoči. Poklicani smo k večji pozornosti na potrebe drugih, zlasti najbližjih.«

Nadaljeval je z odkrivanjem naših notranjih hribov in gričev. Dejal je, da so to nadutost, napuh in oblastnost, kjer ni prostora za Gospoda. Zato naj si privzgojimo držo blagosti in ponižnosti. Človek, ki je tak, na druge ne vpije, ampak govori blago in pripravlja prihod Odrešenika, ki je krotak in iz srca ponižen (prim. Mt 11,29).

Vse to naše prizadevanje pa naj preveva veselje, saj je namen naše zavzetosti pripraviti prostor Jezusu, ki prihaja. Saj tudi doma, ko pripravljamo hišo za prihod ljubljene osebe, vse delamo skrbno in smo ob tem srečni, je spomnil. Podobno se hočemo razpoložiti za Gospodov prihod in ga z zavzetostjo pričakovati vsak dan.

Devica Marija, ki je z vsem svojim bitjem, pričakovala Kristusov prihod, naj nam pomaga slediti njenemu zgledu in svoje korake usmerjati k Jezusu, je svoj opoldanski nagovor sklenil papež Frančišek.


Ne spreglejte: