Ljubljana, torek, 22. januar 2019, 01:06

Štuhec: Erjavec z ustvarjanjem spora med vatikansko diplomacijo in SŠK hodi po tankem ledu

0:00
0:00
dr. Ivan Štuhec
Foto © Izidor Šček

»Če bi Erjavec rad delal neke vrste spor med vatikansko diplomacijo in Slovensko škofovsko konferenco (SŠK), potem je po moje šel na tanek led,« je za Radio Ognjišče dejal moralni teolog dr. Ivan Štuhec.

Zunanji minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec je včeraj podrobneje pojasnil vsebino pogovora, ki ga je imel s tajnikom Svetega sedeža za odnose z državami Paulom Richardom Gallagherjem. Po poročanju STA mu je povedal, da do spremembe ustave zaradi financiranja zasebnega šolstva najverjetneje ne bo prišlo, ker zanjo ni zadostne podpore, prav tako ne do spremembe zakona o financiranju izobraževanja in s tem modela financiranja zasebnega šolstva. Gallagherja je, kot je dejal, tudi zaprosil, naj opozori Slovensko škofovsko konferenco in "nekatere upokojene škofe", naj s svojimi izjavami ne prilivajo olja na ogenj, "ko gre za klasično politično razpravo o tem vprašanju, ker to daje negativen efekt celotni razpravi".

Da gre za nekoliko nenavadno prakso zunanjega ministra je za naš radio opozoril moralni teolog Ivan Štuhec. »Zgleda, da je minister Erjavec postal veleposlanik Svetega sedeža v Sloveniji, da opozarja slovenske škofe, kaj smejo in česa ne smejo govoriti. Mislim, da zaenkrat je še zmeraj veleposlanik Svetega sedeža v Sloveniji gospod nuncij in ne gospod Erjavec. Če bi Erjavec rad delal neke vrste spor med vatikansko diplomacijo in Slovensko škofovsko konferenco, potem je po moje šel na tanek led. Sicer je pa on že ves čas vizavi Hrvaške dokazoval, da je popolnoma nesposoben zunanji minister zato, ker so zunanji ministri običajno ljudje, ki ne povedo v javnosti nikoli tisto kar mislijo, še manj pa dajejo kakršnekoli nasvete kot je ta,« je dejal Štuhec, ki je spomnil tudi na to, da je DeSUS pomagal pri začetkih razprave o spremembi ustave in kako se izogniti uveljavitvi odločbe ustavnega sodišča.

Na vprašanje, ali je Erjavčeva izjava o »upokojenih škofih« letela na nadškofa Antona Stresa, ki je v pridigi med mašo ob 23-letnici Radia Ognjišča v cerkvi Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani izrekel kritiko zoper nameravano spremembo ustave v delu, ki govori o financiranju zasebnih osnovnih šol, je Štuhec odgovoril pritrdilno. »Očitno, saj je samo on od upokojenih škofov, ki se je na to temo oglasil. Ker je slovenski politiki zelo ustrezalo, da se je upokojenega nadškofa Stresa utišalo v slovenskem javnem prostoru, so zato takoj vznemirjeni, ker se je tokrat javil k besedi. Očitno jim to gre zelo na živce.«


Ne spreglejte: