Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Miklavž z angeli (foto: Tone Ovsenik)
Miklavž z angeli

AVDIO: Otroci v pričakovanju Miklavža

Cerkev na Slovenskem | 05.12.2017, 16:14 Petra Stopar

6. decembra obhajamo god enega izmed bolj priljubljenih svetnikov, sv. Nikolaja. Že na predvečer bo v marsikaterem kraju tradicionalno miklavževanje, Miklavž pa bo pridnim otrokom prinesel darila.

Solidarnost sv. Nikolaja do ubogih izhaja iz zgleda, ki sta mu ga postavila že njegova starša, ki sta bila odprta za reveže. Tudi sam je mednje razdelil vse svoje premoženje in postal redovnik, nato pa so ga verniki v Miri izbrali za škofa. Zaradi dobrote je postal priprošnjik v različnih življenjskih stiskah.

Za svojega zavetnika ga častijo mornarji, brodarji in splavarji. Prve cerkve njemu v čast so postavljali ob vodah. Ljubljanska stolnica, ki je posvečena sv. Nikolaju, je bila prvotno cerkev ljubljanskih ribičev in čolnarjev. Na Slovenskem je temu priljubljenemu svetniku posvečenih največje število cerkva – okoli 200. Po mnogih cerkvah so naslikani prizori iz legende o njegovem življenju. Ime Nikolaj je povsod, posebno pa v Rusiji, zelo pogosto (pri nas so poleg Nikolaja in Miklavža znane še druge oblike: Niko, Niki, Miko, Mikec, Milček Nikolaja, Nika in Nikica).

V 19. stoletju se je skoraj po vseh slovenskih pokrajinah razširil obhod Miklavža, ki na predvečer svojega godu z angeli in parkeljni hodi od hiše do hiše in pridnim otrokom prinaša darila, porednim pa šibe. Ponekod prinese predvsem manjša darila, kot so sadje, pecivo in sladkarije, ponekod pa je obdarovanje za Miklavža osrednje obdarovanje v adventnem predbožičnem času.

Otroci Vrtca Dobrega pastirja in učenci OŠ Alojzija Šuštarja
Otroci Vrtca Dobrega pastirja in učenci OŠ Alojzija Šuštarja © stanislav.si

In kaj o Miklavžu vedo povedati nekateri otroci iz Vrtca Dobrega pastirja? »Prinese darila. Je prijazen. Je svetnik, ki mu je ime sv. Nikolaj. Ima dolgo brado,« je bilo slišati iz ust tako predšolskih kot malo mlajših otrok. Med željami in darovi, za katere so prosili v pismih, pa so omenili bonbone ali druge sladkarije, različne igrače in celo smučarsko opremo ter glasbila. A tudi otroci in vzgojiteljice so za Miklavža spekli nekaj dobrot, če se bo morebiti ustavil v vrtcu. In kaj ga čaka v zameno za darila? »Piškoti, bonboni, mleko in čaj,« so odgovorili na prigovarjanje vzgojiteljic.

V vrtčevski avli medtem že gori prva adventna svečka, zaživel je tudi običaj romanja Marije po družinah. Sicer pa so otroci Vrtca Dobrega pastirja danes skupaj z osnovnošolci in učitelji Osnovne šole Alojzija Šuštarja sklenili verigo prijateljstva ter se s pesmijo »Mi se imamo radi« spomnili tudi današnjega mednarodnega dne prostovoljstva. Naj ob tem povemo, da je v Sloveniji prostovoljcev približno 97.000.

Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...