Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

Papež: Katoliška skupnost v Bangladešu je kot gorčično seme

Cerkev po svetu | 02.12.2017, 17:33 Petra Stopar

Papež Frančišek se je v Bangladešu srečal tudi z duhovniki, posvečenimi osebami, bogoslovci in novinci v cerkvi Svetega rožnega venca v Daki. Med drugim jim je dejal, da posvečeno življenje ni kariera, ampak služenje Kristusu.

Sveti oče je najprej izrazil zadovoljstvo, da se lahko sreča z bangladeškimi duhovniki, posvečenimi osebami, bogoslovci in novinci. Zahvalil se je nadškofu Mosesu Costi za topel pozdrav in povedal, da so ga vsi s svojo navzočnostjo potrdili v veri ter v njem prebudili veliko veselje, tudi z nekaterimi osebnimi pričevanji.

Kot je zapisal v govoru navzočim, ki ga je po poročanju Radia Vatikan vsem izročil, je katoliška skupnost v Bangladešu »majhna, a je kot gorčično seme, ki ga Bog vodi tako, da bo ob svojem času dozorelo«. Papež je ob tem pomislil na pobožne in zveste misijonarje, ki so posadili in skoraj petsto let skrbeli za to seme vere. Kasneje je tudi obiskal pokopališče in molil za tiste može in žene, ki so s tolikšno velikodušnostjo služili tej krajevni Cerkvi. Še posebej je izrazil veselje zaradi navzočnosti klavzurnih sester in njihove molitve.

Nato je poudaril pomen molitve rožnega venca, po katerem se cerkev imenuje in ki nas spodbuja, »da svoje življenje skupaj z Marijo popolnoma damo Kristusu«. Spregovoril je o vnemi za Gospoda, kot jo je imela Marija, in ki je še danes potrebna za opravljanje pastoralnega dela in apostolata. »Duhovništvo in posvečeno življenje nista karieri. Nista sredstvi za napredovanje. Sta služenje, udeležba pri ljubezni Kristusa, ki se žrtvuje za svojo čredo. Ko se vsakodnevno oblikujemo po njem, ki ga ljubimo, začnemo ceniti dejstvo, da nam naša življenja ne pripadajo. Nismo več mi, ki živimo, temveč Kristus živi v nas,« je papež položil na srce posvečenim.

Ob sklepu je še povedal, da je vsa njihova služba namenjena oznanjevanju veselja evangelija in da upanje ne sme nikoli umreti. Sveti oče se je vsem navzočim zahvalil za njihovo zvestobo v službi Kristusu in njegovi Cerkvi z darovanjem lastnega življenja. Vsem je zagotovil svojo molitev in kot običajno zbrane prosil, naj tudi oni molijo zanj.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...