Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 23:10

Papež: Katoliška skupnost v Bangladešu je kot gorčično seme

Papež Frančišek z duhovniki, bogoslovci in posvečenimi osebami v Daki
Foto © es.radiovaticana.va

Papež Frančišek se je v Bangladešu srečal tudi z duhovniki, posvečenimi osebami, bogoslovci in novinci v cerkvi Svetega rožnega venca v Daki. Med drugim jim je dejal, da posvečeno življenje ni kariera, ampak služenje Kristusu.

Sveti oče je najprej izrazil zadovoljstvo, da se lahko sreča z bangladeškimi duhovniki, posvečenimi osebami, bogoslovci in novinci. Zahvalil se je nadškofu Mosesu Costi za topel pozdrav in povedal, da so ga vsi s svojo navzočnostjo potrdili v veri ter v njem prebudili veliko veselje, tudi z nekaterimi osebnimi pričevanji.

Kot je zapisal v govoru navzočim, ki ga je po poročanju Radia Vatikan vsem izročil, je katoliška skupnost v Bangladešu »majhna, a je kot gorčično seme, ki ga Bog vodi tako, da bo ob svojem času dozorelo«. Papež je ob tem pomislil na pobožne in zveste misijonarje, ki so posadili in skoraj petsto let skrbeli za to seme vere. Kasneje je tudi obiskal pokopališče in molil za tiste može in žene, ki so s tolikšno velikodušnostjo služili tej krajevni Cerkvi. Še posebej je izrazil veselje zaradi navzočnosti klavzurnih sester in njihove molitve.

Nato je poudaril pomen molitve rožnega venca, po katerem se cerkev imenuje in ki nas spodbuja, »da svoje življenje skupaj z Marijo popolnoma damo Kristusu«. Spregovoril je o vnemi za Gospoda, kot jo je imela Marija, in ki je še danes potrebna za opravljanje pastoralnega dela in apostolata. »Duhovništvo in posvečeno življenje nista karieri. Nista sredstvi za napredovanje. Sta služenje, udeležba pri ljubezni Kristusa, ki se žrtvuje za svojo čredo. Ko se vsakodnevno oblikujemo po njem, ki ga ljubimo, začnemo ceniti dejstvo, da nam naša življenja ne pripadajo. Nismo več mi, ki živimo, temveč Kristus živi v nas,« je papež položil na srce posvečenim.

Ob sklepu je še povedal, da je vsa njihova služba namenjena oznanjevanju veselja evangelija in da upanje ne sme nikoli umreti. Sveti oče se je vsem navzočim zahvalil za njihovo zvestobo v službi Kristusu in njegovi Cerkvi z darovanjem lastnega življenja. Vsem je zagotovil svojo molitev in kot običajno zbrane prosil, naj tudi oni molijo zanj.


Ne spreglejte: