Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 23:32

Posodabljajte notranjo programsko opremo s poslušanjem Gospoda

Papež v Bangladešu
Foto © Radio Vatikan

Papež Frančišek je končal obisk v Bangladešu in je že na poti proti Rimu, kjer ga pričakujejo ob 23. uri. Njegovo zadnje dejanje je bilo srečanje z mladimi, ki jih je spodbudil, naj gredo pogumno naprej in naj se naučijo sprejeti tistega, ki misli drugače.

Papež je tako kot v Mjanmaru tudi v Bangladešu obisk sklenil s srečanjem z mladimi. Približno 7 tisoč se jih je zbralo v športnem parku Notre Dame kolidža v Daki, ne samo iz Bangladeša, prav tako ne samo katoličanov. Frančišek je blagoslovil temeljni kamen za novo univerzo, mlade, ki v tej državi predstavljajo več kot tretjino prebivalstva, pa pozval k veselju in pogumu, razločevanju in zavračanju lažnih obljub sreče.

»To pomeni, da znate potovati v življenju, da se ne tavate brez cilja, pri čemer se morate orientirati glede na tisto notranjo programsko opremo, ki nam pomaga razločevati Njegov božji načrt in svobodno odgovoriti nanj.«

Vsako programsko opremo je treba nenehno posodabljati, je dejal papež in mlade v tem smislu spodbudil, naj poslušajo Gospoda. Ob tem je spregovoril o modrosti, tudi o Božji modrosti, ki nam pomaga, da znamo sprejeti tudi tiste, ki delujejo in mislijo drugače kot mi. Ne smemo ustvarjati zaprtih malih svetov:

»Ko nek narod, vera ali družba postanejo majhen svet, izgubijo najboljše, kar imajo, in zapadejo v domišljavo miselnost v smislu: jaz sem dober, ti si slab.«

Papež je tako mlade povabil, naj se odprejo drugim, spodbujajo ozračje sožitja s pripadniki različnih ver, pozval pa jih je tudi k spoštovanju ostarelih, ki s seboj nosijo spomin in izkustveno modrost, ki nam pomagata, da ne ponavljamo napak preteklosti.

 


Ne spreglejte: