Ljubljana, ponedeljek, 18. december 2017, 13:42

Frančišek, vse najboljše!

Papež Frančišek danes praznuje 81. rojstni dan. Ob tem se v medijih pojavljajo komentarji njegovega papeževanja. Ameriški spletni portal Crux se sprašuje, ali je Frančišek reformi papež, in ugotavlja, da je odgovor odvisen od tega, koga vprašaš in kako si razlagaš pojem reforme. Televizijska agencija Romereports se je v svojem prispevku osredotočila na papeževo zdravje. Ugotavlja, da ne kaže kakšnih posebnih znakov napora in da ima še dovolj energije. Slovenska pastoralna revija Cerkev danes pa v zadnji številki izpostavlja temo: Papež Frančišek in javno mnenje.


Prerivanje v trgovinah ali mir v srcu?

Pred nami je tretja adventna nedelja, hkrati pa začenjamo tudi božično devetdnevnico, ki pomeni čas bližnje priprave na praznik Jezusovega rojstva. Ali bodo to dnevi, ko bomo mrzlično iskali darila in obiskovali trgovske centre, ali pa si lahko vzamemo čas, da se iz oči v oči pogledamo z Bogom? K temu lahko veliko prispevata božična spoved in branje Svetega pisma.


Državni zbor zavrnil novelo zakona o financiranju izobraževanja

DZ je s 33 glasovi proti in 30 za zavrnil predlog novele zakona o financiranju izobraževanja, s katero bi posegli v ureditev financiranja zasebnega osnovnega šolstva. DZ je glasoval o predlogu, kot ga je pripravil pristojni odbor, saj nobeno od predlaganih dopolnil ni dobilo zadostne podpore.


Adventna dobrodelna akcija Nadškofijske Karitas Maribor

Nadškofijska Karitas Maribor letos spet izvaja adventno božično akcijo Več luči več upanja, s katero zbira pomoč za otroke v stiski. Lani je na takšen način zbrala nekaj manj kot 4000 evrov, kar pa še zdaleč ni dovolj, da bi lahko pomagala vsem, ki so zaprosili za pomoč.


UKC ima novo vodstvo

Generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra Andraž Kopač in strokovna direktorica Marija Pfeifer z začetkom prihodnjega leta zapuščata položaj. Kopača je svet zavoda krivdno razrešil, medtem ko se bo Pfeiferjeva upokojila. Vodenje bolnišnice pa bo po potrditvi na vladi kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja prevzel Aleš Šabeder, ki vodi Semenarno Ljubljana. Svet bolnišnice ga je izbral včeraj, že na prejšnji seji pa je kot strokovno direktorico predlagal Jadranko Buturović Ponikvar. Odzivi se že vrstijo.


Poplavljenih je več kot 600 objektov

Pristojne službe in gasilci tudi danes odstranjujejo posledice neurja. Vzpostavili so prevoznost številnih cest, nekatere sicer še ostajajo zaprte. Prav tako so številnim gospodinjstvom spet zagotovili oskrbo z električno energijo, kljub temu pa je dobava še vedno motena pri več tisoč odjemalcih. Na terenu poteka tudi sanacija poškodovanih objektov. Razmere po poplavah in uničujočem vetru je na današnji seji obravnavala tudi vlada, ki je pristojna ministrstva pozvala, da izvedejo vse potrebne aktivnosti.


Po državi še vedno odpravljajo posledice vremenske ujme

Potem ko sta naraščanje vodotokov in močan veter v ponedeljek ohromila Slovenijo, se bo odpravljanje posledic neurja nadaljevalo tudi danes. Več tisoč odjemalcev je še vedno brez električne energije, zaprte ostajajo nekatere ceste, druge pa so prevozne le delno. Na več osnovnih šolah bo tudi danes pouk odpadel ali se bo izvajal v okrnjeni obliki.


Vremenska ujma z vetrom prizadela večji del Slovenije

Naraščanje vodotokov in močan veter sta to noč in današnji dan zelo ohromila Slovenijo. Veliko gospodinjstev je še vedno brez elektrike, ohromljen je cestni in železniški promet, nekatere šole so danes ostale zaprte. Gasilci med Prevaljami do Dravogradom iščejo osebo, ki naj bi padla v Mežo, vodotoki nekaterih rek naraščajo.


Papež pred petimi leti prvič tvitnil

Danes se spominjamo pete obletnice, ko je papež Benedikt XVI. Objavil svoj prvi tvit na papeškem računu @Pontifex. S tem navidez majhnim dejanjem je sveti oče osebno sprejel izziv evangelizacije na družbenih omrežjih. Tvitanje je nato nadaljeval papež Frančišek. Danes ga v devetih jezikih spremlja več kot 40 milijonov oseb.


Zaradi padavin in vetra na terenu gasilci, številna gospodinjstva so brez elektrike

Močan veter, dež in sneg so po državi povzročali številne težave. Zaradi podrtih dreves in plazov so bile zaprte nekatere lokalne ceste, številna gospodinjstva so ostala brez elektrike. Pripadniki civilne zaščite se pripravljajo na močnejše padavine, ki jih vremenoslovci napovedujejo za prihodnje dni.


Novejše novice | Starejše novice