Ljubljana, petek, 23. februar 2018, 21:12

Papež po koncu postnih duhovnih vaj: Cerkev ni kletka za Svetega Duha

Papež Frančišek in člani rimske kurije so sklenili postne duhovne vaje. Od nedelje do danes jih je gostil kraj blizu Rima. Tokrat so razmišljali ob meditacijah duhovnika Joseja Tolentina, zadnja je govorila o blagrih. Sveti oče se je Tolentinu zahvalil za vodenje postnih duhovnih vaj.


Maver ob obletnici Drnovškove smrti: Njegova dediščina je izrazito mešana

Mineva deset let od smrti nekdanjega premierja in predsednika republike Janeza Drnovška. Ob obletnici je v Narodnem Muzeju potekal simpozij, na katerem so sodelovali zgodovinarji, novinarji in sopotniki iz vseh obdobij njegovega delovanja, že včeraj so tam odprli tudi razstavo o njem ter organizirali dražbo njegovih del. Predsednik Borut Pahor je položil venec na grobu v Zagorju, kjer pa bo popoldne tudi spominska slovesnost.


Po lanski Fatimi je letos »hit« Medžugorje

V Fatimi te dni potekajo mednarodne delavnice o verskem turizmu. Udeležuje se ga preko 500 udeležencev iz različnih koncev sveta, od Južne Amerike, Afrike, Evrope in Azije. Udeleženci so v treh skupinah, kupci, razstavljavci in ponudniki, med slednjimi je tudi Romarski urad Brezje, ki ga tam zastopa direktorica Andreja Eržen Firšt.


Obhajamo Dan posta in molitve za mir

Na pobudo papeža Frančiška obhajamo dan posta in molitve za mir, predvsem za Kongo in Južni Sudan. Sveti oče je k temu povabil vse kristjane in tudi vernike drugih ver, in sicer že v nedeljo, 4. februarja, med opoldanskim nagovorom po molitvi angelovega češčenja.


Papež v poslanici mladim: Ne postanite ’fake’, da bi bili všečni

V Vatikanu so danes objavili papeževo poslanico za 33. svetovni dan mladih, ki ga bomo letos 25. marca obhajali po škofijah. Frančišek mlade vabi, naj si ne ustvarjajo lažne identitete z namenom, da bi bili všečni.


Škofje pred obiskom ad limina: Tako negativne drže do Cerkve skoraj ni nikjer v Evropi

Slovenski škofje prihodnji teden začenjajo obisk ad limina v Rimu. Gre za romanje na grobove apostolov Petra in Pavla, hkrati bodo vatikanskim uradom med drugim poročali o stanju vere v državi, ekonomskem stanju škofij, duhovniških in redovniških poklicih. S papežem Frančiškom se bodo srečali v četrtek, 1. marca.


Mladi ne samo na smučišča in kopališča, ampak tudi na duhovne vaje in romanja

Smo v času zimskih počitnic in izbira dejavnosti v tem času je zelo pestra. Mnogi se odločajo za obisk smučišč, drugi se sproščajo na kopališčih, spet drugi se udeležujejo delavnic, ki jih organizirajo razne organizacije, ali pa svoj prosti čas preživljajo doma. So pa tukaj tudi duhovne vaje, romanja in skavtske ter druge počitniške aktivnosti.


Turistični vodniki svoj dan obeležujejo z vodenji po Sloveniji

Na današnji mednarodni dan turističnih vodnikov so po državi pripravili številna brezplačna vodenja. Tako si je bilo mogoče ogledati nekatera mesta, med njimi Ljubljano, Maribor, Piran, Kranj in Bled. Namen omenjenih ogledov pa je seznaniti domačine s pomembnostjo dela turističnih vodnikov kot ambasadorjev destinacije, pa tudi predstavitev kulturne in naravne dediščine lokalnega okolja.


Tolentino: Umirati začnemo, ko se odrečemo žeji

Papež Frančišek in člani rimske kurije nadaljujejo postne duhovne vaje. Včeraj je duhovnik Jose Tolentino, ki je pripravil tokratne meditacije, spregovoril o žeji po ničemer in o Jezusovi žeji.


Število kardinalov volivcev se je zmanjšalo na 118

Italijanski kardinal Paolo Romeo je dopolnil 80 let. To pomeni, da ne bo mogel glasovati v prihodnjem konklavu. Število kardinalov volivcev se je tako zmanjšalo na 118.


Novejše novice | Starejše novice