Ljubljana, sreda, 18. julij 2018, 06:57

Bliža se Panama 2019

Počitnice prinesejo tudi željo po morskem oddihu, kogar ob tem navdušuje tudi druženje z odprtimi ljudmi, življenje v skupnosti in duhovno poglabljanje, je zanj pravi naslov počitniški dom na otoku sredi Dalmacije, na Kaprijah, kamor vse poletje, v organizaciji Skupnosti katoliške mladine, prihajajo skupine različnih starosti.


Pogovor o: Problematika slovenske demografije

Tokratni »Pogovor o« smo namenili pogovoru o demografiji in rodnosti. S sogovorniki v studiu, delček pa tudi s posnetki prispevkov nedavnega strokovnega posveta na to temo v Državnem svetu, smo skušali podrobneje približati vzroke za upadanje števila Slovenk in Slovencev, trenutne razmere ter predloge za možne rešitve za dvig rodnosti.


Če veliko blebetaš, še ne pomeni, da moliš

O najpopolnejši molitvi smo govorili v julijski oddaji »Globine« s p. Damjanom Rističem. O molitvi, ki nas jo je naučil Jezus, da bomo v korist Bogu. Na novo smo osvetlili molitev »Oče naš«, ki jo zna vsak kristjan.


Najboljši krompir je kuhan

Ste vedeli, da lahko pecilni prašek nadomestite s sodo bikarbono? Kako preprečiti, da bi potica in kruh med peko na vrhu popokala? Kakšen mladi krompir je najboljši - kuhan ali pečen? Naš brbončice bi rekle drugi, a sestra Nikolina je povedala, da prvi.


VIDEO: Biserna maša msgr. Franca Boleta

Msgr. Franc Bole, direktor Radia Ognjišče, je v koprski stolnici dopoldne praznoval biserni jubilej, 60 let mašništva. Ob njem je somaševalo 12 duhovnikov, ki so z njim tesno sodelovali v duhovniški službi in na medijskem področju. Koprski škof Jurij Bizjak je v nagovoru povzel njegovo življenje in delo ter poudaril, da msgr. Boleta vseskozi vodi Gospodov Duh z vsemi svojimi sedmerimi darovi.


Kaj lahko storimo za Slovence po svetu?

Prejšnjo nedeljo smo se pri mašah spomnili na naše rojake, ki živijo po svetu. Tudi zato smo zadnji »Pogovor o« namenili skrbi države Slovenije in Cerkve za naše izseljence. Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter in dolgoletni izseljenski duhovnik p. Ciril Božič sta predstavila svoja prva srečanja z izseljenci, delo, ki ga opravljata, svoj pogled na aktualna vprašanja, ki jih zadevajo in tudi, kaj mi lahko storimo za tiste, ki živijo daleč od domovine.


AUDIO: Zapleteni svet

Mladi iz štiridesetih držav, med njimi tudi iz Slovenije, so na svetovnem tekmovanju v Maleziji preizkušali svoje znanje angleščine. Dijaki celjske gimnazije so dosegli zavidljive rezultate.


Izšlo je julijsko Ognjišče

Poletje ni samo čas dopustov in počitnic, ampak tudi priložnost za duhovno okrepitev in obogatitev. Zato v mesečniku Ognjišče preberite pogovor z ilustratorjem Marjanom Mančkom, v prilogi pa o svetnikih, ki so med nami. V Mladinski prilogi pišejo o športnem plezanju, na straneh za zdravje pa o boreliozi. Pri Ognjišču so pripravili tudi 'poletno branje' in novo revijo Indijanček.


Z delom do dostojnega življenja: Upanje za družine, otroke in mlade!

Slovenska karitas je pripravila že deveto tradicionalno srečanje vseh darovalcev, ki darujejo mesečni dar za najrevnejše družine sveta. S tem omogočajo delo in dostojno življenje že približno 300 revnim družinam na misijonih v Afriki, 14. v Albaniji ter 11. družinam na Šrilanki. Poleg tega dobrotniki s tem darom pripomorejo tudi k delu zdravnika in medicinske sestre ter treh pedagoških delavcev na misijonih v Afriki. O tej pomoči, h kateri vabijo tudi nove dobrotnike, sta spregovorili sestra Bogdana Kavčič, ki trenutno deluje v Burundiju in sestra Vida Gerkman, ki od leta 2013 deluje Albaniji.


Naš gost: Novomašniki, 3. del

Kako se novomašniki veselijo dela na župniji, katero področje delovanja jim je najbolj blizu, kaj pa menijo o spremljanju družin z otroki od krsta do obhajila - to so nam med drugim v tretji oddaji Naš gost z letošnjimi novomašniki povedali p. Vladimir Rufin Predikaka, Gašper Naglost, Benjamin Bevc, Janez Barborič, Tomaž Kunaver in Peter Kočevar.


Novejše novice | Starejše novice