Ljubljana, ponedeljek, 22. oktober 2018, 11:58

Pogovor o: Kje sem doma?

0:00
0:00
Klic dobrote 2017
Foto © karitas.si

P. dr. Vili Lovše, generalni tajnik Škofijske Karitas Celje Rok Metličar, ddr. Verena Perko in zakonca Sarjaš so bili gostje oddaje Pogovor o v Tednu Karitas, ki nas vabi k razmisleku o tem, kje smo doma. Skupna ugotovitev sogovornikov je bila, da je dom tam, kjer je ljubezen.

Škofijska Karitas Celje vodi program socialnega vključevanja »Gradimo skupnost«, v katerem je trenutno približno 100 ljudi iz socialno ranljivih krogov, še posebej brezposelnih, osamljenih, oseb z denarno socialno pomočjo, težavami v duševnem razvoju, invalidov, upokojencev in težje zaposljivih. »Namen je zmanjševati osamljenost in ohranjati pristne vrednote družinskega življenja,« je dejal Metličar. Najprej so začeli ustvarjati tematske skupine pod mentorstvom, gre za različne dejavnosti, gospodinjska opravila, pa tudi pomoč v humanitarnem skladišču Škofijske Karitas. Vedno imajo tudi skupen obrok. Program poteka predvsem v centru Vrbje pri Žalcu, nekaj pa tudi po župnijskih Karitas. »Včasih se na pleča kakšnega posameznika nagrmadi toliko bolečine in preizkušenj, da bi človeku najraje kar čestital, ker ni obupal. Človek takrat spozna, da je Ljubezen močnejša od vsakega sovraštva,« je dejal Metličar, ki je tudi duhovnik.

Da je Bog naš dom, je menil p. Vili Lovše. »Kristus se je raztrgal, da bi lahko živeli to zaupanje. Tudi pri sveti maši je dom. Tam slišimo njegove besede, da smo njegovi sinovi in hčere, potem pa gremo domov in imamo radi druge. To se mi zdi čisto preprosto. Vsak pa ima svojo pot odkrivanja tega doma. Vsak tudi dela slabo. Tudi otroci, ampak otrok je tvoj tudi, kadar je slab in te ignorira. Ampak ti ga imaš rad, tako kot ima Bog nas. Jezus je rekel ’sodim te samo po tem, kako se boš odzval na mojo ljubezen’. Ali boš imel rad to, kar si prejel in boš delil ali ne. To je edina sodba, ki jo ima Bog nad nami,« je dejal p. Vili, ki duhovno spremlja skupino Srce razvezanih v Cerkvi.

Ddr. Verena Perko je spregovorila o domu z vidika kulturne identitete in dediščine naroda. »Ljudje hlastajo po iskanju in prepoznavanju svojih korenin, ker so izgubili sled z vsem, kar se je v družbi zgodilo, po drugi strani se je skupaj z izobiljem in potrošništvom izmuznil smisel življenja,« je pojasnila in opozorila, da tudi v Sloveniji zadnja desetletja dediščina skokovito izginja. »Krščanstvo predstavlja temelj slovenske dediščine, tudi evropske, in Evropa se srečuje s krizo vrednot, izgubo svoje identitete,« je nadaljevala. »Takrat, ko bodo na volitve Slovenci spet prišli v narodni noši, bom vedela, da gre res za našo stvar,« je sklenila svoje razmišljanje.

Oddaji, v kateri sta o svoji izkušnji poustvarjanja doma spregovorila zakonca in stara starša Jožica in Martin Sarjaš, lahko v celoti tudi prisluhnete v Audio arhivu.


Ne spreglejte: