Ljubljana, ponedeljek, 18. december 2017, 15:21

Svetovalnica: Prehranske navade otrok se izboljšujejo

Slovenski zajtrk
Foto © splet

"Malica ni glavni, ampak dopolnilni obrok."

Audio posnetki:
%s1 / %s2

Na dan slovenske hrane smo v tokratni Svetovalnici gostili Ireno Simčič, z Zavoda Republike Slovenije za šolstvo. Sama je naredila ogromno na področju prehrane naših mladostnikov in je tudi najbolj zaslužna, da v naših izobraževalnih ustanovah otroci jedo slovensko hrano.

Prehrani otrok in mladostnikov posvečajo mnogo pozornosti v vseh družbenih sistemih in po besedah Irene Simčič, smo lahko ponosni, da je Slovenija ena izmed redkih držav, ki ima organiziran sistem šolske prehrane in je tudi uzakonjen. »Ne gre samo za to, kar otroci pojedo, ampak zasleduje različne vidike. Zdravstveni, ekonomski, organizacijski, socialni in kmetijski vidik.«

»Zagotovo je, da je za nepravilno prehrano lahko najbolj učinkovit in racionalen sistem organizirane prehrane otrok in mladostnikov,« je povedala Simčičeva. In šolske obroke v ustanovah pripravljajo skladno z veljavnimi strokovnimi priporočili. »Glede na to, da se v naših vrtcih in šolah dnevno pripravi več kot 680.000 obrokov, ta vidik daje velike ekonomske in zaposlitvenem možnosti Sloveniji na tem področju. Tako ne gre zanemariti dejstva, da osnovne šole na letnem nivoju nabavijo za več kot 13 milijonov evrov živil. To je izjemna priložnost za našo prehransko industrijo, pridelovalce in predelovalce.«

Irena Simčič je zagotovila, da se trudijo, da bi delež slovenske hrane v vrtcih in šolah bil čim večji. »Skladno z zakonom zavodi izvedejo postopek javnih naročil. Vsi sklenejo pogodbo z dobavitelji iz Slovenije. Sedaj je tudi možnost, da 20% direktno nabavijo pri lokalnih ponudnikih. In ta delež se izjemno povečuje. Na prvem mestu so mleko in mlečni izdelki, kruh in pekovsko pecivo, nato sadje in zelenjava. Sezonsko pridobivajo v več kot 70% hrane slovenskega izvora.«

Irena Simčič
Irena Simčič

Vzgojni vidik tega projekta je zelo pomemben, pravi naša gostja. Predvsem tako otroke naučimo kulturnega prehranjevanja in odnosa do hrane. »Včasih slišimo, da otroci za malico dobijo premalo. A malica je dopolnilni obrok zajtrku, ki naj ga otroci pojedo doma,« pravi Simčičeva. "Prehranske navade dobijo iz družine, šele nato vstopi vzgoja v vrtcih in šolah. Simčičeva tudi pravi, da s šol obveščajo, da otroci kljub temu, da je možnost različnih obrokov, prinašajo s seboj nezdrave prigrizke in sladke pijače."

Kljub temu meni, da se prehranske navade izboljšujejo. »Ne samo zaradi tega, ker imajo otroci organizirano prehrano. V letu 2010 smo sprejeli zakon, ki navaja, da se poleg smernic zdravstvenega vidika izvajajo tudi vzgojno-izobraževalne smernice. To pomeni, da so šole in vrtci zavezani, da poleg pouka izvajajo dodatne dejavnosti, ki pripomorejo k kulturnemu odnosu do prehranjevanja in kakovostne hrane."

 

Letošnji dan slovenske hrane v ospredje postavlja pomen naročanja hrane v javnih zavodih iz lokalne bližine. Že tradicionalno so se projektu pridružili tako kot drugo po Sloveniji tudi otroci na Zdolah. Zajtrkovali so domač kruh, maslo, med, jabolka in mleko. Otroke je obiskal tudi domači čebelar Franc Ban, ki jim je opisal delo in jim predstavil pripomočke, ki jih čebelar potrebuje pri svojem delu.


vabljeni k ogledu

Ne spreglejte: