Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Mamić, Štuhec in Maver pričakovali zmago Pahorja

| 12.11.2017, 22:02

V posebnem volilnem programu so za naš radio izid drugega kroga predsedniških volitev komentirali predsednik Združena novinarjev in publicistov Tino Mamić, moralni teolog dr. Ivan Štuhec in publicist ter urednik spletnega portala Časnik.si dr. Aleš Maver. Strinjali so se v točki, da zmaga Boruta Pahorja ni presenečenje, so pa opozorili na nizko volilno udeležbo.

Mamić je uvodoma dejal, da je bil drugi del kampanje premalo izrazit. "Vse se je dogajalo v ozadju. Ljudje so se odločali tudi glede na to, kaj so se pogovorili v gostilni ali trgovini ali pri sosedi. Tam so padali argumenti, tam so se prepričevali in tam so se volitve dobivale. Pri tem so pa levičarji zelo spretni, ker po gostilnah levičarji veliko bolj znajo prepričevati ljudi, jim plačati špricar in potem dobiti volivce," je opozoril Mamić in nadalje dejal, da ne Šarec in ne Pahor nista bila brez podpore političnih strank. Posebej je spomnil, da so tako imenovani strici iz ozadja pomagali Marjanu Šarcu, "ki zdaj spet "glumi", kako je on nek obraz, ki se je pojavil kot meteor, ki prinaša spremembe, dejansko pa točno vemo, da to ni človek brez imena ampak človek, ki so ga postavili ti akterji globoke države oz. akterji ukradene Slovenije".

Da rezultat in zmaga Pahorja ni presenečenje, je v nadaljevanju preko internetne povezave skayp dejal moralni teolog Ivan Štuhec, ki je opozoril na zelo nizko volilno udeležbo nad katero bi morale biti zaskrbljene predvsem politične stranke. "Tako prvi kot drugi krog volitev postavljata to državo pred vprašanje ali je ta volilni sistem, ki ga imamo takšen, da spodbuja volivce, da gredo na volišče ali pa jih odbija. Eden izmed motov Marjana Šarca je bil, da on kot nov obraz in kot nekdo, ki bo delal v politiki čisto drugače kot dosedanja garnitura, bi naj pomenilo, da bi pritegnil na volišča več ljudi in to se ni zgodilo," je dejal Štuhec in pozval k spremembi političnega sistema v Sloveniji oziroma k novi republiki.

Tudi Maver se je osredotočil na nizko volilno udeležbo in dodal, da je avtoriteta predsednika Pahorja s takim izidom načeta, saj je na zadnjih volitvah zmagal skoraj s plebiscitarno podporo. "Boruta Pahorja je tokrat izvolila druga večina kot prvič, ko je lahko računal na skoraj referendumsko podporo desne sredine, tokrat pa vidimo, da se je Pahor bolje odrezal v okrajih, ki so bolj mestni medtem, ko je na podeželju dobil zelo dobre rezultate Šarec," je povedal Maver in dodal, da se tudi v drugem krogu ni bilo mogoče izogniti oceni, da je bila kampanja medla. "Edino, kar se je res videlo, je bila ta velika zmeda in dezorientiranost kandidatov iz prvega kroga," je povedal Maver.

Vabljeni k poslušanju celotne povolilne oddaje.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...