Ljubljana, četrtek, 21. junij 2018, 08:44

Škodljive posledice pretirane rabe ekranov

Digitalne tehnologije (pametni telefoni, tablice, računalniki, igralne konzole in podobno) nam olajšajo življenje, delo in učenje ter nam služijo za zabavo in razvoj kreativnosti. Zato je prav, da jih spoznamo in razvijemo spretnosti za njihovo uporabo. Zaradi privlačnosti vsebin, enostavne uporabe in dostopnosti pa mladi pogosto preveč svojega prostega časa preživijo pred ekrani. Starši jim na tem področju pogosto nismo dober zgled.


Ko hrana postane sredstvo za reševanje čustvenih stisk

V tokratni Svetovalnici smo se posvetili motnjam hranjenja. O bulimiji, anoreksiji in kompolzivnem prenajedanju smo govorili s strokovnjakinjo na tem področju dr. Karin Sernec, s psihiatrične klinike.


Naš gost Janez Suhadolc

Tokrat smo pred mikrofon povabili arhitekta in oblikovalca, upokojenega profesorja za prostoročno risanje na fakulteti za arhitekturo, ki je tudi pisatelj, dramatik, kolesar in kanuist … To je sevda prof. Janez Suhadolc. Je avtor treh knjig esejev: »Nič ne bom rekel, tiho pa tudi ne bom« (2002) in »Od Akropole do Ribnice« (2006) in „Ljubi se mi ne, smisla nima, nehati ne morem“ (2016), ki so vse izšle pri Celjski Mohorjevi družbi. Med drugim je tudi dobitnik nagrade Prešernovega sklada za grafiko leta 1978 …


Rdeče češnje rada ... konzerviram

Češnje so okusne in koristne za zdravje. Ne vsebujejo sicer veliko vitamina C, a so bogate z antioksidanti in z drugimi koristnimi sestavinami. Češnje okrepijo naše počutje in razpoloženje, zato jih radi uživamo sveže in konzervirane. Nekaj nasvetov je povedala sestra Nikolina v današnji Svetovalnici, odgovorila je še na nekaj drugih vaših kuharskih vprašanj.


Combonijevi misijonarji in Slovenci, p. Jožef Musar (1889 - 1973)

V oddaji „Srečanja“ smo odkrivanli slovensko prisotnost v afriških misijonih, s poudarkom na Ignaciju Knobleharju, ki je sredi 19. stoletja ustanovil prvo misijonsko postajo v Kartumu. Kljub njegovi prezgodnji smrti, je v tem delu Afrike že v njegovem času pa tudi pozneje delovalo precej Slovencev. Med njimi tudi p. Jožef Musar. Na pobudo njegovega prapranečaka Aleša Musarja in z njegovo pomočjo smo spoznavali skupnost Combonijevih misijonarjev, ki je imela med obema vojnama svojo hišo tudi v Ljubljani. „Zapisi“ o njihovem delovanju so ohranjeni v reviji „Stern der Neger“, katere digitalni zapis je omogočila Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani. Skupnost danes med drugim deluje v najrevnejših predelih afriških in južnoameriških velemest ter med nekaterimi nomadskimi ljudstvi. Naši gostje so bili p. Josef Altenburger, brat Hans Eigner ter Aleš Musar.


Življenje nas prihaja rešit vsak dan

Živeti ustvarjalno vsak dan pomeni, da se ne pustimo ustavljati, ko naletimo na spremenjene okoliščine in ovire vseh vrst, pravi Alenka Rebula, ki je bila naša sogovornica v sobotni oddaji »Za življenje, za danes in jutri«. Pogovarjali smo se o možnostih preobrazbe naše vsakdanjosti.


Krasilke cerkva dajejo »piko na i« in ustvarjajo občutek pripadnosti

Gotovo ob večjih slovesnostih ali pa tudi ob navadni nedelji večkrat občudujete pridno delo krasilcev cerkva. Veliko dela, pa tudi idej je potrebno za tovrstno ustvarjanje, zato smo v tokratno Svetovalnico povabili strokovnjaka na tem področju, Petra Ribiča iz Biotehniškega centra Naklo. Skupaj s kolegico Sabino Šegula sta bila večkrat izbrana tudi za okraševanje vatikanske bazilike.


Novković, Fink, Štuhec in Čakš o pričakovanjih po volitvah

V minulem »Pogovoru o« smo v ospredje postavili rezultate predčasnih volitev. Z izvršnim direktorjem Kluba slovenskih podjetnikov Goranom Novkovićem, s pravnikom in profesorjem ter članom iniciative Prebudimo Slovenijo dr. Andrejem Finkom, s podpredsednikom Zbora za republiko dr. Ivanom Štuhecem in odgovornim urednikom spletnega portala Domovina Rokom Čakšem smo analizirali rezultate volitev in spregovorili o reformah, ki so potrebne za razvoj Slovenije.


Slovenec zaposlen na Googlu: Namesto večerne pijače sem se učil novih stvari in študiral

Kdo ve, kakšni talenti so med letošnjimi maturanti in kaj bodo uspeli doseči v življenju? V Mladoskopu smo gostili diamantnega maturanta mariborske škofijske gimnazije Antona Martina Slomška, Rubena Sipoša, ki je izobraževanje nadaljeval v New Yorku in tam dokončal doktorski študij računalništva. Pred štirimi leti se je zaposlil pri Googlu, sprva je delal pri skupini za YouTube kanal.


Kako ob poplavi ponudb pomoči starejšim izbrati pravo?

Ponudb pomoči starejšim je vse več, kako izbrati pravo, pa je vprašanje za mnoge starostnike in njihove svojce. Kaj je pomembno pri tej izbiri, smo govorili v tokratni Svetovalnici z Justino Potepan.


Novejše novice | Starejše novice