Ljubljana, ponedeljek, 18. december 2017, 15:12

Papež Frančišek opozoril na letošnjega Nobelovega nagrajenca za mir in na začetek podnebne konference

O obeh temaj je sveti oče spregovoril po opoldanskem nagovoru na Trgu sv. Petra v Vatikanu.


Papež: Marija je polna Božje navzočnosti, v njej ni prostora za greh

Papež Frančišek je množici, ki se je danes opoldne zbrala sredi Trga sv. Petra v Vatikanu spregovoril o skrivnosti ter viru trajne lepote in mladosti, ki jo izžareva Marija. Posebno pozornost je namenil izrazu, ki ga pogosto ponavljamo v molitvi: »milosti polna!«


Vatikan: Romanja v Medžugorje tudi uradno dovoljena

Spletni portal Aleteia poroča o premikih v zvezi s položajem Medžugorja. Papežev odposlanec in poljski nadškof Henrik Hoser je potrdil, da so romanja v Medžugorje s strani Vatikana tudi uradno dovoljena. Svojo končno odločitev o pristnosti prikazovanj pa mora papež še sporočiti.


Veliki Britaniji in Evropski uniji uspel preboj v pogajanjih o brexitu

Velika Britanija in Evropska komisija sta dosegli dogovor glede brexita, je sporočil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker po srečanju z britansko premierko Thereso May. Komisija je predlagala voditeljem članic Evropske unije, da naj ocenijo, da je bil dosežen zadosten napredek o temeljnih ločitvenih vprašanjih glede pravic državljanov, finančne poravnave in vprašanja meje na irskem otoku. O tem bodo voditelji odločali prihodnji petek, potrditev pa prinaša začetek druge faze pogajanj, o pogovorih o prihodnjih odnosih.


ZDA Jeruzalem priznale za glavno mesto Izraela

Ameriški predsednik Donald Trump je sinoči podpisal odlok o selitvi veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem, s čimer je slednjega priznal za prestolnico Izraela. Mednarodna politika, med njimi tudi ameriške zaveznice, se na odločitev odziva z obsodbami in zaskrbljenostjo. Varnostni svet Združenih narodov se bo jutri sestal na nujnem zasedanju. Kritike se vrstijo tudi s strani predstavnikov Katoliške Cerkve.


Svet zaskrbljen nad Trumpovo namero o prestavitvi veleposlaništva v Jeruzalem

Ameriški predsednik Donald Trump naj bi danes priznal Jeruzalem kot prestolnico Izraela. Zunanjemu ministrstvu pa naj bi po poročanju neimenovanih virov iz Bele hiše naročil, naj pripravi načrt za selitev veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem.


Komu služi evropski črni seznam davčnih oaz?

Finančni ministri Evropske unije so v sklopu boja proti izogibanju davkom potrdili prvi evropski črni seznam davčnih oaz. Na tem seznamu, ki je tudi javno objavljen, je sedemnajst držav oziroma jurisdikcij, med njimi Južna Koreja, Namibija, Tunizija, Panama, Mongolija in Združeni arabski emirati. Pripravo črne liste, ki ne vsebuje in priznava davčnih oaz znotraj Evropske unije, pa obsojajo v koaliciji organizacij civilne družbe, združenih v gibanju za davčno pravičnost.


Avstrijski škofje zaskrbljeni zaradi odobritve istospolnih porok

Avstrijsko ustavno sodišče je s ponedeljkovo razsodbo odprlo pot za poroke istospolnih parov, ki bodo mogoče od 1. januarja 2019. Predsednik avstrijske škofovske konferenci, dunajski nadškof, kardinal Christoph Schönborn, je izrazil zaskrbljenost, da so tudi ustavni sodniki izgubili uvid v posebno naravo zakona kot zveze med moškim in žensko, ki ni primerljiva s kakšno drugo zvezo.


Kitajska bo razstavljala v vatikanskih muzejih, a tja svojih državljanov ne pusti.

Papež Frančišek je že večkrat izrazil željo, da bi obiskal Kitajsko, a kot pravi, je treba vsak korak s kitajsko vlado delati počasi in potrpežljivo. Trenutno Vatikan pri odnosih s to komunistično državo stavi na diplomacijo umetnosti. Marca 2018 bodo odprli dvojno razstavo v Vatikanu in Pekingu. Skoraj sočasno z napovedjo tega dogodka je s Kitajske prišla novica, da je komunistična partija potovalnim agencijam v državi prepovedala oglaševanje in prodajo potovalnih aranžmajev v Vatikan in baziliko sv. Petra, češ da med državama ni vzpostavljenih diplomatskih odnosov. Za kršitelje predvideva denarno kazen v višini do 300.000 juanov, kar je skoraj 40 tisoč evrov.


Advent po papeževih besedah prihaja zato, da bi preverili svojo željo po Bogu

Papež Frančišek je pri opoldanskem nagovoru po molitvi angelovega češčenja z okna vatikanske palače romarjem spregovoril o čuječnosti v adventu, ki ga začenjamo danes.


Novejše novice | Starejše novice