Ljubljana, nedelja, 18. marec 2018, 05:13

Cerkev na Irskem pred referendumom poziva k zaščiti nerojenih

Irski škofje vernike pozivajo, naj na prihajajočem referendumu o splavu zaščitijo nerojeno človeško življenje in glasujejo proti uzakonitvi abortusa. Datum referenduma še ni določen, bo pa najverjetneje maja, kar je tri mesece pred papeževim obiskom in svetovnim srečanjem družin v Dublinu.


Papež bo jeseni obiskal Baltske države

Papež Frančišek se bo od 22 do 25. Septembra odpravil v Litvo, Latvijo in Estonijo. Točen program obiska bo objavljen kasneje. Gre za prvi papežev obisk v baltskih državah v zadnjih 25 letih. Frančišek bo Litvo, Latvijo in Estonijo obiskal kot drugi Petrov naslednik, in sicer natančno 25 let za Janezom Pavlom II., ki so ga v omenjenih državah navdušeno sprejeli septembra 1993.


Avstrijski škofje v »evropskem Jeruzalemu« - Sarajevu

Avstrijski škofje so včeraj sklenili večdnevni obisk v Sarajevu, s katerim so pokazali solidarnost s tamkajšnjo krajevno Cerkvijo ter vsemi prebivalci Bosne in Hercegovine. Škofovski konferenci obeh držav sta ob koncu sprejeli skupno izjavo ter v njej poudarili medsebojne vezi in željo po nadaljnjem sodelovanju, da bi v tem delu Evrope zavladal resničen in trajen mir.


AVDIO: Trump naj bi v kratkem uvedel carine na uvoz jekla in aluminija

Predsednik ZDA Donald Trump bo predvidoma ali danes ali jutri uvedel višje carine na uvoz jekla in aluminija. Ali bo poteza doletela vse ali le določene države, še ni jasno. Že napoved pred tednom dni je povzročila buren odziv in grožnje s protiukrepi, vse več je tudi opozoril pred trgovinsko vojno. Da ta lahko povzroči ogromno škode, je prepričana Kitajska, Evropska unija je sporočila, da je pripravljena.


Razmere v Siriji še vedno kaotične

Humanitarne agencije so preložile za danes načrtovan prihod konvoja s pomočjo za 400 tisoč prebivalcev Vzhodne Gute zaradi silovitega obstreljevanja sirskega režima. Ponoči so sicer v enklavi obravnavali več deset ljudi zaradi oteženega dihanja in težav, ki bi lahko bile posledice napada s klorom. Sirske sile naj bi zavzele že več kot polovico enklave, Varnostni svet Združenih narodov pa je včeraj ponovil poziv za mir v Siriji.


Nadškof Jurkovič opozoril, da smo vsi odgovorni za zaščito otrokovih pravic

V Ženevi že drugi teden poteka 37. redno zasedanja Sveta Združenih narodov za človekove pravice, ki ga bodo sklenili 23. marca. To je prvo zasedanje tega organa svetovne organizacije letos, ki mu od 1. januarja predseduje slovenski stalni predstavnik veleposlanik Vojislav Šuc. Na njem je v začetku tedna zbrane nagovoril tudi stali predstavnik Svetega sedeža pri OZN v Ženevi nadškof Ivan Jurkovič. V svojem tretjem nastopu se je zavzel za pravice otrok, ki so žrtve vojne, drugih oblik nasilja ali naravnih nesreč in za njihovo brezpogojno zaščito.


Trump ob sprejemu Netanjahuja omenil možnost obiska Izraela

Predsednik ZDA Donald Trump je v Beli hiši sprejel izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Trump in Netanjahu sta se sešla na delovnem kosilu, po njem ni bilo novinarske konference. Trump je v kratki izjavi med rokovanjem z Netanjahujem napovedal, da se bo morda udeležil slovesne otvoritve novega veleposlaništva ZDA v Jeruzalemu.


AVDIO: Berlusconijeva koalicija zmagovalka volitev, a brez večine

Na parlamentarnih volitvah v Italiji je s 37 odstotki podpore slavilo desnosredinsko zavezništvo. Znotraj njega se je najbolje odrezala Liga Mattea Salvinija z 18 odstotki podpore. Najmočnejša posamična stranka je populistično Gibanje pet zvezd z nekaj več kot 30 odstotki podpore, največji poraz pa je doživela demokratska stranka z manj kot 20 odstotki podpore. Desnosredinskemu zavezništvu se v 630-članski poslanski zbornici glede na projekcije obeta od 248 do 268 sedežev, Gibanju petih zvezd pa med 216 in 236 sedežev. Za večino je potrebnih 316 glasov. V italijanski senat pa je bila izvoljena tudi Slovenka Tatjana Rojc.


Vatikanski časopis o izkoriščanju redovnic v Cerkvi

V Katoliški cerkvi številne redovnice delajo za premalo ali nič denarja, njihovo delo pogosto ni dovolj cenjeno. Ženska priloga vatikanskega dnevnika L’Osservatore Romano je v članku objavila nekaj pričevanj redovnic, ki opozarjajo na to, da jih mnogi duhovniki, škofje in kardinali obravnavajo kot služkinje.


Socialdemokrati slavili na deželnozborskih volitvah na avstrijskem Koroškem

Na deželnozborskih volitvah na avstrijskem Koroškem so slavili socialdemokrati s skoraj 48 odstotki glasov podpore. Na drugo mesto so se uvrstili svobodnjaki z nekaj več kot 23 odstotno podporo, na tretje mesto pa ljudska stranka z dobrih 15 odstotki podpore. Stranka Team Koroška pa je osvojila skoraj 6 odstotkov glasov. Petodstotnega volilnega praga pa ni uspelo prestopiti Zelenim in stranki Neos. Od koroških Slovencev se je v deželni zbor uspelo uvrstiti zgolj Ani Blatnik, ki je kandidirala na listi socialdemokratov.


Novejše novice | Starejše novice