Ljubljana, torek, 16. oktober 2018, 18:31

Kardinal Puljić po volitvah v BiH: Žalosten sem!

Volitve v Bosni in Hercegovini bodo kot kaže krizo v državi le še poglobile. Potem, ko so vse tri entitete dobile približno enak odstotek, mednarodna skupnost opozarja na neustavnost volitev. Spomnimo, da ustavno sodišče lani kot neustavno opredelilo določila volilnega zakona o načinu posrednih volitev poslancev iz skupščin desetih kantonov v zgornji dom parlamenta Federacije BiH. Da bi moralo priti do spremembe zakona je opozoril tudi sarajevski kardinal Vinko Puljić.


Južnonokorejski voditelj naj bi papežu predal vabilo za obisk Severne Koreje

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in bo 18. oktobra obiskal papeža Frančiška ter mu po poročanju Radia Vatikan, izročil posebno sporočilo severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.


Asia Bibi: V čakanju na odločitev vrhovnega sodišča

Vrhovno sodišče v Pakistanu je včeraj obravnavalo primer kristjanke Asie Bibi, ki je zaradi spornega zakona o bogokletju od leta 2010 obsojena na smrt. Trije vrhovni sodniki so prisluhnili argumentom odvetnikov, vendar pa odločitve še niso podali, prav tako niso določili dneva, ko naj bi jo sporočili.


Kardinal Ouellet nadškofu Viganóju: To ne more priti od Svetega Duha!

Prefekt vatikanske Kongregacije za škofe, kardinal Marc Ouellet, se je v odprtem pismu odzval na očitke nekdanjega vatikanskega diplomata, svojega sobrata nadškofa Carla Marie Viganoja, proti papežu in Vatikanu. V zapisu, ki ga je objavil vatikanski tiskovni urad, se Ouellet neposredno obrača na nekdanjega papeškega nuncija v Washingtonu. Ta je Ouelleta konec letošnjega septembra izzval, naj razkrije dokumente, ki naj bi dokazovali domnevno neustrezno ravnanje Vatikana v zvezi z očitki proti nekdanjemu washingtonskemu nadškofu Theodorju McCarricku.


Papež Frančišek: Zakonsko zvezo ogrožajo osebni interesi

Papež Frančišek je tudi ob današnjem prazniku rožnovenske Matere Božje z okna apostolske palače v Vatikanu nagovoril vernike in romarje zbrane na Trgu sv. Petra. Poseben pozdrav je namenil vsem, ki so se k molitvi zbrali v znamenitem svetišču v Pompejih. Ob tem pa znova prosil, da v mesecu oktobru vsak dan molimo rožni venec in ga zaključimo tako z molitvijo »Pod tvoje varstvo pribežimo sveta Božja Porodnica« kot s tisto k nadangelu Mihaelu: »Sv. nadangel Mihael, brani nas v boju zoper zlobnost in zalezovanje hudega duha«, da bi odbili napade hudega duha, ki hoče razdeliti Cerkev, je pojasnil.


Papež Frančišek se je srečal z več tisoč mladimi

Ob robu sinode se je v dvorani Pavla VI. zbralo več tisoč mladih z vsega sveta, ki se jim je pridružil papež Frančišek. Srečanje pod geslom »MI ZA. Edinstveni, solidarni, ustvarjalni« sta po poročanju Radia Vatikan pripravila Generalno tajništvo škofovske sinode in Kongregacija za katoliško vzgojo. Mladi pa so srečanje obogatili tudi z glasbo, petjem in plesom.


Romunija: Referendum o definiciji zakonske zveze

V Romuniji danes in jutri poteka referendum o definiciji zakonske zveze. Če ga bodo volivci podprli in se ga bo udeležilo najmanj 30 odstotkov volilnih upravičencev, bodo v romunski ustavi zakonsko zvezo opredelili kot zvezo med moškim in žensko. Pobudnice referenduma – Koalicija za družino in druge organizacije, ki so blizu Romunski pravoslavni Cerkvi, poudarjajo, da bi tak izid pomenil upanje za vso Evropo.


Evropski parlament potrdil nova pravila za avdiovizualne medije

Internet je korenito obrnil naš način spremljanja filmov, video posnetkov in televizijskih oddaj. Da bi v Evropski uniji lahko držali korak s časom, so se evropski poslanci zavzeli za posodobitev pravil za avdiovizualne medije. Zakonodaja, ki so jo sprejeli v minulem tednu, naj bi bolje zaščitila otroke pred neprimerno vsebino in omejila oglaševanje. Pomembna je tudi podpora evropski produkciji.


V Indoneziji po naravni katastrofi še vedno pogrešajo več kot tisoč ljudi

Na otoku Sulavezi v Indoneziji še naprej narašča število žrtev po silovitem potresu in cunamiju. Življenje naj bi izgubilo več kot 1.500 ljudi. Lokalne oblasti ocenjujejo, da jih je več kot 1.000 še pogrešanih. Ni jasno, ali jim je uspelo zbežati ali so ujeti pod ruševinami in v blatu. Pristojne službe tako nadaljujejo iskalno akcijo, čeprav je upanje, da bi lahko našle preživele, vse manjše.


Nobelova nagrada za mir borcema proti nasilju nad ženskami v vojnah in sporih

Znana sta prejemnika letošnje Nobelove nagrade za mir. Prestižna lovorika bo šla tokrat v roke kongovskemu zdravniku Denisu Mukwegeju in jazidinji Nadii Murad za njun prispevek v boju proti nasilju nad ženskami.


Novejše novice | Starejše novice