Ljubljana, torek, 16. oktober 2018, 18:47

V Vatikanu nocoj molitev za mir v Južnem Sudanu in Kongu

Južni Sudan
Foto © splet

Papež bo nocoj v vatikanski baziliki vodil molitveno bogoslužje za mir v Južnem Sudanu in Demokratični republiki Kongo. V ZDA pa danes praznujejo zahvalni dan. Tamkajšnji škofje bodo posebno pozornost posvetili izključenim iz družbe in sicer ubogim, bolnim, zasvojencem, brezposelnim, še posebej pa mladim beguncem in migrantom.

Predsednik ameriške škofovske konference kardinal Daniel DiNardo je povedal, da so škofje na svojem zadnjem srečanju opozorili na pereče vprašanje nedopustne politike do mladih delavcev in študentov, ki so v ZDA prišli še kot otroci, sedaj pa so v nevarnosti, da jih bodo izselili.

Škofe skrbi tudi negotova situacija migrantov iz Haitija, El Salvadorja in Huondurasa, ki so zaradi naravnih nesreč v izvornih državah dobili status začasne zaščite. Vsi ti zakoni imajo po besedah kardinala DiNarda skupno značilnost uničenje družine. Škofje zato pozivajo k spremembi zakonodaje, da bi država poskrbela za najbolj ranljive, zagotovila njihovo človeško obravnavo in spoštovanje, po drugi strani pa tudi nacionalno varnost in vladavino prava.

Kot že rečeno pa bo nocoj v Vatikanu tudi molitev za mir v Južnem Sudanu in Kongu. Papež Frančišek je v svojem pontifikatu že večkrat pozval k miru v teh dveh državah in mednarodno skupnost opozarjal na tiho dramo, ki za končanje konflikta potrebuje prizadevanje vseh. Agencija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo

FAO je ravno pred kratkim sporočila, da bo najmanj 30 tisoč ljudi iz Južnega Sudana, ki trpijo lakoto, lahko preživelo zaradi orodja za pridelovanje zelenjave, ki ga je financiral papež Frančišek.

Generalni tajnik Caritas internationalis Michel Roy pa je za Radio Vatikan dejal, da je v obeh državah, tako v Kongu, kot v Južnem Sudanu potrebno odločno delo za mir. »Manjka pa nam sredstev. Naše delo za mir ni dovolj močno. Zato nam ostane molitev. Kot smo pred leti s papežem Frančiškom na Trgu sv. Petra molili za Sirijo, bomo nocoj molili za ti dve državi. Prosim vas, da se vas čim več pridruži naši molitvi«, je še povedal generalni tajnik Karitas.


Ne spreglejte: