Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ratku Mladiću dosmrtna kazen; družine žrtev Srebernice z mešanimi občutki

| 22.11.2017, 14:32 Rok Mihevc

Nekdanji poveljnik vojske Republike srbske Ratko Mladić je obsojen na dosmrtno zaporno kazen. Haaško sodišče ga je spoznalo za krivega genocida v Srebrenici ter vojnih zločinov.

Mladić je kriv genocida v Srebrenici, vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti med obleganjem Sarajeva, zajetja opazovalcev za talce ter drugih zločinov med vojno v Bosni in Hercegovini.

»Storjeni zločini so med najstrašnejšimi zločini, znanimi človeštvu, med njimi sta tudi genocid in iztrebljanje, ki sta zločina proti človečnosti,« je sodbo bral predsedujoči senatu, sodnik Alphons Orie. Za krivega ga je sodišče spoznalo v desetih od enajstih točk obtožnice. Tako ni kriv samo za genocid v šestih drugih občinah v Bosni in Hercegovini leta 1992, saj je sodišče ugotovilo, da tam storjeni zločini niso pomenili genocida, temveč vojne zločine. »Kar je zakrivil, sodišče gospoda Ratka Mladića obsoja na dosmrtni zapor.«

Za to najvišjo kazen, ki jo je zahtevalo tožilstvo, so se po Orienovih besedah odločili zaradi teže zločinov. Večkrat je izpostavil, da brez Mladića, ki je bil načelnik generalštaba vojske bosanskih Srbov od maja 1992 do novembra 1996, očitani zločini "ne bi bili izvršeni, kot so bili". Mladić se je udeležil branja sodbe, a ga je sodnik zaradi živčnega izpada in kričanja, da je vse laž, dal odstraniti iz sodne dvorane.

Na sodbo so se že odzvali člani družin bošnjaških žrtev genocida. Na eni strani so zadovoljni, na drugi pa ne, saj sodišče ni ugotovilo, da je bil genocid storjen tudi v drugih delih Bosne in Hercegovine, kjer so preganjali nesrbsko prebivalstvo. Razglasitev sodbe so spremljali v spominskem domu v Potočarjih pri Srebrenici. Po objavi dosmrtne kazni za Mladića je ena od mater Srebrenice, ki je v genocidu leta 1995 izgubila dva sinova, moža in tudi več drugih članov širše družine, izrazila zadovoljstvo s sodbo in se zahvalila haaškemu sodišču in bogu, ker so izpolnili njihova pričakovanja. Pred sodiščem v Haagu je razglasitev sodbe spremljala predsednica združenja Matere Srebrenice Hatidža Mehmedović, ki ni bila popolnoma zadovoljna s sodbo, prav tako zaradi ne priznanja genocida v občinah na vzhodu in severozahodu Bosne in Hercegovine.

V Haagu je sojenje spremljal tudi Fikret Grabovica iz združenja staršev umorjenih otrok med obleganjem Sarajeva. Dejal je, da ne obstaja kazen za to, kar je Mladić storil, zato so lahko le delno zadovoljni. Ugotovil je tudi, da Mladić ni pokazal nobenega kesanja in ocenil, da je bil tudi danes strahopeten, ker ni imel poguma, da bi poslušal odločitev sodišča, temveč je z incidenti poskusil ovirati izrek sodbe.

Odzvali so se tudi že Združeni narodi. Visoki komisar za človekove pravice Zeid al Husein je sodbo označil za pomembno zmago pravice. Mladić je po njegovih besedah "poosebljeno zlo", saj da je vodil ene najtemačnejših zločinov v Evropi po drugi svetovni vojni.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...