Ljubljana, torek, 16. oktober 2018, 19:12

Mugabe spoznal, da je odhod s prestola neizbežen

Robert Mugabe
Foto © Splet

Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe je po 37 letih na oblasti danes v pismu podal svoj odstop. Za ta korak se je odločil medtem, ko je parlament začel razpravo o njegovi odstavitvi. V pismu, ki so ga prebrali na izredni seji parlamenta, zapisal Mugabe."Jaz Robert Gabriel Mugabe v skladu s 96. členom zimbabvejske ustave uradno podajam svoj odstop (...) s takojšnjim učinkom." Dodal je še, da se je za odstop odločil prostovoljno. S tem želi zagotoviti miren prenos oblasti. V parlamentu so njegov odstop pozdravili. Vodja opozicije pa je opozoril, da so "odstranili tirana, ne pa tiranije".

Mugabejevega odstopa so se razveselile tudi množice ljudi na ulicah. Prestolnico so po odstopu začeli zapuščati tudi tanki, ki jih je vojska v mesto pripeljala prejšnjo sredo ob izvedbi udara. 93-letni Mugabe je bil od takrat v hišnem priporu. Do danes je vztrajno zavračal vse pozive in pritiske, naj odstopi. Upošteval ni niti ultimata njegove stranke ZANU-PF, ki ga je v nedeljo odstavila s čela stranke, naj do včeraj opoldne odstopi s položaja predsednika države. Vladajoča stranka je nato danes v parlamentu sprožila začetek postopka za njegovo odstavitev.

Iz sveta se vrstijo prvi odzivi na odstop zimbabvejskega predsednika Roberta Mugabeja. Britanska premierka Theresa May je dejala, da je s tem Zimbabve dobil "priložnost, da si utre novo pot brez zatiranja, ki je zaznamovala njegovo vladanje". Tudi Washington meni, da pomeni odstop Mugabeja priložnost za prebivalce Zimbabveja, da stopijo na novo pot, ki bo vodila do svobodnih in pravičnih volitev.


Ne spreglejte: