Ljubljana, torek, 16. oktober 2018, 18:31

Zdravstvo v Siriji tik pred kolapsom

Sirija, sirski otroci
Foto © Caritas Internationalis

"Več kot polovica javnih bolnišnic in centrov za prvo pomoč zaradi vojne ne deluje več."

V eksploziji avtomobila bombe, ki jo je na vzhodu Sirije podtaknila skrajna skupina Islamska država, je življenje izgubilo najmanj 26 ljudi. Šlo je večinoma za begunce. Med smrtnimi žrtvami napada je 12 otrok, ranjenih pa je bilo več deset ljudi.

Nuncij v Siriji kardinal Mario Zenari medtem opozarja, da je zdravstveni sistem v državi tik pred kolapsom. Za Radio Vatikan je med drugim povedal: »Več kot polovica javnih bolnišnic in centrov za prvo pomoč zaradi vojne ne deluje več. Skoraj dve tretjini zdravstvenega osebja je zapustilo državo. Situacija je torej zelo težka. Po nekaterih podatkih pa naj bi bilo v Siriji približno milijon ranjenih in veliko invalidov. Tukaj sem, da bi pozval k pomoči trem zelo cenjenim katoliškim bolnišnicam, ki v Siriji še vedno delujejo, vendar pa so v nevarnosti, da bi zaradi finančnih težav morale zapreti svoja vrata«, je še povedal nuncij v Siriji.

Kardinal Zenari sicer sodeluje na mednarodni konferenci, ki v teh dneh poteka v Vatikanu na temo neenakih možnosti zdravljenja.

Rusija pa je medtem z drugim vetom v 24 urah preprečila nadaljevanje dela edini uradni skupini, ki preiskuje napade s kemičnim orožjem v Siriji.

Potem ko je v četrtek v Varnostnem svetu Združenih narodov dala veto na ameriški predlog resolucije za enoletno podaljšanje dela skupine, je včeraj z vetom preprečila tudi sprejem japonskega predloga, po katerem bi mandat Skupnemu preiskovalnemu mehanizmu podaljšali za 30 dni s ciljem dosege kompromisa.


Ne spreglejte: