Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Zdravstvo v Siriji tik pred kolapsom

Svet | 18.11.2017, 14:35 Marjana Debevec

V eksploziji avtomobila bombe, ki jo je na vzhodu Sirije podtaknila skrajna skupina Islamska država, je življenje izgubilo najmanj 26 ljudi. Šlo je večinoma za begunce. Med smrtnimi žrtvami napada je 12 otrok, ranjenih pa je bilo več deset ljudi.

Nuncij v Siriji kardinal Mario Zenari medtem opozarja, da je zdravstveni sistem v državi tik pred kolapsom. Za Radio Vatikan je med drugim povedal: »Več kot polovica javnih bolnišnic in centrov za prvo pomoč zaradi vojne ne deluje več. Skoraj dve tretjini zdravstvenega osebja je zapustilo državo. Situacija je torej zelo težka. Po nekaterih podatkih pa naj bi bilo v Siriji približno milijon ranjenih in veliko invalidov. Tukaj sem, da bi pozval k pomoči trem zelo cenjenim katoliškim bolnišnicam, ki v Siriji še vedno delujejo, vendar pa so v nevarnosti, da bi zaradi finančnih težav morale zapreti svoja vrata«, je še povedal nuncij v Siriji.

Kardinal Zenari sicer sodeluje na mednarodni konferenci, ki v teh dneh poteka v Vatikanu na temo neenakih možnosti zdravljenja.

Rusija pa je medtem z drugim vetom v 24 urah preprečila nadaljevanje dela edini uradni skupini, ki preiskuje napade s kemičnim orožjem v Siriji.

Potem ko je v četrtek v Varnostnem svetu Združenih narodov dala veto na ameriški predlog resolucije za enoletno podaljšanje dela skupine, je včeraj z vetom preprečila tudi sprejem japonskega predloga, po katerem bi mandat Skupnemu preiskovalnemu mehanizmu podaljšali za 30 dni s ciljem dosege kompromisa.

Svet, Cerkev po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...