Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež dobil Lamborghinija (foto: Radio Vatikan)
Papež dobil Lamborghinija

Papež dobil športni Lamborghini in ga dal na dražbo za dobrodelne namene

Cerkev po svetu | 15.11.2017, 12:09 Marta Jerebič

Avtohiša Sant'Agata Bolognese je papežu podarila športni avto, model Lamborghini Huracán. Frančišek se je na dvorišču pred domom sv. Marte podpisal na pokrov avtomobila, ki ga bodo sedaj prodali na dražbi. Izkupiček bo namenil v dobrodelne namene. Pomagal bo kristjanom na ravnini Ninive, žrtvam trgovine z ljudmi in projektom dveh italijanskih združenj, ki pomagata ženam in otrokom v Afriki.

Konkretno bo papež pomagal:

- Za obnovo ninivijske ravnine preko papeške fundacije Pomoč Cerkvi, ki trpi. S projektom želijo zagotoviti vrnitev kristjanov v to ravnino v Iraku tako, da bodo obnovili njihove domove, javno infrastrukturo ter bogoslužne prostore. Po triletnem izgnanstvu v iraškem Kurdistanu se bodo končno lahko vrnili k svojim koreninam in svojemu dostojanstvu.

- Za skupnost papeža Janeza XXIII. torej za ženske, žrtve trgovine z ljudmi ter prostitucije, ob desetletnici smrti don Oresta Benzija ter ob 50 – obletnici (2018) ustanovitve skupnosti. Projekt se imenuje 'Dom papeža Frančiška'.

- Za dve italijanski združenji, ki sta dejavni predvsem v Afriki. To sta Gicam profesorja Marca Lanzetta (specialista za ročno kirurgijo) in Prijatelji Srednje Afrike, kjer že leta delujejo s projekti namenjenim predvsem ženam in otrokom.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.