Ljubljana, nedelja, 09. december 2018, 23:38

Nato v nadgradnjo zavezniške poveljniške strukture - tudi zaradi ruske grožnje

NATO
Foto © ARO

Nato namerava nadgraditi zavezniško poveljniško strukturo. Zagotoviti želi boljšo gibljivost sil in opreme čez Atlantik in po Evropo ter s tem ustrezno odvračanje in obrambo v nepredvidljivem svetu. Gre predvsem za odziv na rusko grožnjo.

Da je prilagoditev Natove poveljniške strukture novim izzivom nujna, je prepričan generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Kot je ocenil na nedavnem srečanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju, se napetosti znova stopnjujejo, predvsem zaradi grožnje iz Rusije. Pojasnil je, da je bilo po koncu hladne vojne v Natovih zavezniških strukturah zaposlenih 22.000 ljudi v 33 različnih poveljstvih, danes jih je manj kot 7000 v sedmih poveljstvih. To bo torej prva krepitev poveljniške strukture po koncu hladne vojne, namenjena prilagoditvi Natove strukture spremenjenim varnostnim okoliščinam.

Prenova vključuje novi poveljstvi za zagotovitev ustrezne pomorske povezave med Severno Ameriko in Evropo ter za izboljšanje gibljivosti sil in opreme v Evropi. Obrambni ministri Nata so se dogovorili tudi o vzpostavitvi novega središča za kibernetske operacije. Podrobnosti, na primer kje bosta sedeža poveljstev, koliko dodatnega osebja in denarja naj bi bilo potrebnega, bodo dorečene v prihodnjih mesecih. "Nato je obrambno zavezništvo, katerega dejanja so vselej pod strogim nadzorom in so skladna z mednarodnim pravom," je zatrdil Stoltenberg.

Pri uresničevanju zastavljenih ciljev bo ključna vloga vlad, zasebnega sektorja in Evropske unije, ki naj bi zagotovila sredstva za ustrezno infrastrukturo. Konkretne odločitve je pričakovati na prihodnjem zasedanju obrambnih ministrov Nata februarja in nato na vrhu zavezništva julija v Bruslju.


Ne spreglejte: