Ljubljana, nedelja, 09. december 2018, 23:21

Papež Frančišek o krščanskem 'nosu', ki ne vodi v korupcijsko navezo

papež Frančišek med mašo v Domu sv. Marte
Foto © CTV

»To je pripoved o vsakodnevni korupciji. O tem namreč preko lika upravitelja, ki je zapravil gospodarjevo imetje, pripoveduje Lukov evangelij. In ko je upravitelj enkrat odkrit, namesto da bi našel pošteno delo, nadaljuje s krajo, a tokrat vplete še druge. Gre za pravo korupcijsko navezo.« O tem je spregovoril papež Frančišek med petkovo jutranjo homilijo v domu sv. Marte. Pri tem je izhajal iz dnevnih beril.

»Posledično, kar Jezus izlušči v tem evangeliju, je ravno ta večja zvitost 'otrok tega sveta' glede na 'otroke luči, večja pokvarjenost. Ti s svojo zvitostjo nadaljujejo tudi na zelo 'vljuden način', v rokavicah. Toda, a obstaja tudi krščanska zvitost,« se je vprašal sveti oče.

Nadaljeval je, da »če so ti bolj zviti od kristjanov – ne bom rekel od kristjanov, saj se tudi mnogi pokvarjenci imajo za kristjane – če so ti bolj zviti od vernikov v Jezusa, se sprašujem: 'Obstaja tudi krščanska zvitost?' Obstaja drža za tiste, ki hočejo hoditi za Jezusom, da ni z njimi takoj konec, da jih ne 'požrejo živih', ali kot je govorila moja mama: »Da jih drugi surovih ne požrejo? Kakšna je potem krščanska zvitost, torej zvitost, ki ni greh, ampak mi pomaga iti naprej v služenju Gospodu in pri pomoči drugim? Obstaja krščanska prebrisanost? Da, obstaja krščanski 'nos', s katerim gremo lahko naprej, ne da bi zapadli v korupcijsko navezo. Jezus ga v evangeliju nakaže z nekaterimi nasprotji, ko na primer govori o kristjanih kot »jagnjetih med volkovi« ali »previdnih kot kače in preprostih kot golob.« Kako torej to storimo? S tremi držami. Prva je zdrava nezaupljivost, torej biti pozorni do tistega, ki 'preveč obljublja' in 'govori čezmerno', kakor tisti, ki pravijo: »Vloži v mojo banko in dobil boš dvojni dobiček.«

Vir: Radio Vatikan


Ne spreglejte: