Ljubljana, sreda, 18. julij 2018, 06:34

Desetminutno zvonjenje za srebrne hrvaške nogometaše pred sprejemom v Zagrebu

Srebrne hrvaške nogometaše je ob sprejemu v središču Zagreba med drugim pozdravilo zvonjenje. Zvonova katedrale v prestolnici južne sosede Slovenije sta deset minut spodbujala vernike in ljudi dobre volje k zahvali in molitvi za fante, ki so s pogumno in pošteno igro na svetovnem prvenstvu v Rusiji dosegli odličen rezultat. Številnim čestitkam se je pridružil tudi vrh krajevne Cerkve.


Evropska unija in Japonska podpisali največji trgovinski sporazum do zdaj

Evropska unija in Japonska sta v Tokiu podpisali zgodovinski trgovinski sporazum. Ta poleg gospodarske vrednosti prinaša tudi pomembno politično sporočilo proti protekcionizmu.


Perko: Uzakonitev možnosti spremembe spola pomeni zaton Zahodne družbe

Portugalski parlament je v petek sprejel zakon, ki bo državljanom dovoljeval spremembo spola od 16. leta starosti in sicer brez zdravstvenega poročila, ki bi dokazovalo motnjo identitete. Portugalska se je s tem pridružila Danski, Malti, Švedski, Irski in Norveški, ki podoben zakon že imajo.


Vrh Trump-Putin minil brez presenečenj

Dolgo pričakovani vrh predsednikov ZDA in Rusije Donalda Trumpa in Vladimirja Putina v Helsinkih je minil v pozitivnem ozračju, po pričakovanjih pa ni postregel s prebojem. Voditelja sta na srečanju odprla številne mednarodno pomembne teme, s pogovori pa sta bila zadovoljna. Manj zadovoljni so bili s srečanjem v ZDA, vendar politični analitik Bogomil Ferfila poudarja, da je bil vrh zelo pozitiven.


V ŽIVO: Hrvaška kljub srebru pričakala zlate nogometaše; Dalić: Bogu smo hvaležni

V minulih dneh smo se zaradi uspeha hrvaške nogometne reprezentance večkrat povezali s Hrvaškim katoliškim radiem (HKR). Danes so, tako kot nacionalna televizija, pripravili poseben program v katerem so gostili selektorja Zlatka Dalića in tudi nekatere hrvaške škofe. Dalić je ponovil, da so žalostni zaradi drugega mesta, a Bogu hvaležni, da jim je dal mesto viceprvakov. Nadškof Marin Barišič pa je izrazil željo, da bi se recept za uspeh hrvaških nogometašev prijel tudi na drugih področjih družbe.


Cerkve spremenjene v nočne klube?

V več zahodnih državah morajo zaradi razširjene sekularizacije zapirati cerkve. Med najbolj prizadetimi so Francija, Belgija, Nizozemska, Švica, ZDA in Kanada. Problem pa je v tem, za kakšen namen se cerkev kot prostor potem uporabi. Primerilo se je celo, da so jih preoblikovali v diskoteke, nočne klube, kar se je zgodilo v Pragi, garaže, slaščičarne, bare, restavracije, telovadnice, mošeje, lepotne salone in podobno. Zato papeški svet za kulturo, Univerza Gregoriana in Italijanska škofovska konferenca novembra pripravljajo mednarodno srečanje z naslovom: Ali Bog tukaj ne prebiva več?


Hrvaški in francoski škofje navdušeni nad svojima reprezentancama

Nedeljski finale svetovnega nogometnega prvenstva med Francijo in Hrvaško odmeva tudi v krogih Katoliške cerkve. Predsednik hrvaške škofovske konference zadarski nadškof Želimir Puljić, je v pismu selektorju Zlatku Daliću zapisal, da je finale krona njihovega dela, treningov in povezanosti. S sporočilom so se oglasili še nekateri hrvaški škofje, ponekod pa so se v sredo zvečer po tekmi oglasili zvonovi. Tudi Francozi so veseli, da so se uvrstili v nedeljski finale, je sporočil škof iz Rouena Dominique Lebrun, ki je bil trinajst let sodnik pri Francoski nogometni zvezi. V času, ko se nogomet vse bolj komercializira, ne smemo pozabiti, da je šport igra, je dejal škof Lebrun.


Trump: NATO je močnejši

V Bruslju se bo danes sklenil vrh zveze Nato. Danes se voditelji, med njimi slovenski premier Miro Cerar, soočajo z odločitvijo o podaljšanju financiranja afganistanskih varnostnih sil do leta 2024. V ospredju pogovorov na vrhu so sicer obrambni izdatki članic, saj je ameriški predsednik Donald Trump včeraj na ta račun navrgel nekaj ostrih besed in celo zagrozil z izstopom ZDA iz zavezništva. Danes so njegovi toni že bolj umirjeni.


Kovačić o selektorju Daliću: S ponižnim srcem se zahvaljuje Bogu

»Vse življenje sem veren, tako vzgajam tudi svoje otroke. Vsako nedeljo gremo k sveti maši. Vera mi daje moč; vedno imam rožni venec v žepu in molim pred vsako tekmo. Zahvaljujem se Bogu za vsak dar, ker mi je dal moč in vero ter priložnost, da v življenju nekaj naredim,« je dejal selektor Zlatko Dalić v pogovoru za hrvaški katoliški tednik Glas koncila. Da je prisotnost vere izjemnega pomena pri hrvaških nogometnih igralcih, je za naš radio dejal tudi urednik Hrvaškega katoliškega radia Siniša Kovačić.


VIDEO: Mandžukić poskrbel za največji hrvaški nogometni uspeh

Hrvaška nogometna reprezentanca je druga finalistka svetovnega prvenstva v Rusiji. V sinočnjem polfinalu v Moskvi je po podaljšku premagala Anglijo z 2:1 in se bo tako v nedeljskem finalu, ki bo ob 17.00 prav tako v Moskvi, merila s Francijo. Ta je že v torek z 1:0 izločila Belgijo. Poraženca bosta tekmo za tretje mesto igrala v soboto ob 16.00.


Novejše novice | Starejše novice