Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 05:27

15. generalni kapitelj Frančiškovega svetnega reda se preveša v sklepno fazo

Sveta maša
Foto © www.flickr.com/photos/ordo_franciscanus_saecularis/albums/72157686929629402/with/26512113389/

4. novembra se je v Rimu začel 15. generalni kapitelj Frančiškovega svetnega reda, ki se bo sklenil v nedeljo. Srečanja se kot predstavnica iz Slovenije udeležuje sestra Dorica Emeršič, ki na spletni strani OFS Slovenija piše o vsakodnevnem dogajanju. Kot je dejala je včeraj sveto mašo daroval minoritski provincial p. Marco Tasca. V svojem resno-šaljivem tonu je zbranim položil na srce, da se morajo nalesti malo Frančiškove norosti, ne smejo preveč resno in zaskrbljeno gledati na dogajanje okoli nas in v nas.

Razmišljanju Tasca so sledila pričevanjska predavanja – Lorena je govorila o projektu za zaščito okolja, ki je naš dom in Božji dar. Njeno bratstvo je v skladu z Vodilom začelo z majhnimi koraki in se pri tem učilo, da je potrebno sodelovati, biti konkreten: začeti v svoji družini, delati za mir v najožjem okolju.

Eugenio in Elisabeta iz Italije sta starša petih otrok, živita pa v razpoložljivosti, da gresta, kamor čutita Božji klic. Po poroki sta šla kot misijonarja v Venezuelo, zdaj pa živi družina v izpraznjeni župnijski hiši, od koder je odšel duhovnik, ki ga škof ni mogel več nadomestiti z drugim zaradi pomanjkanja duhovnikov. Elisabet dela kot prostovoljka v župniji, živijo od moževe plače. Vodita tudi skupine v župniji, med drugimi tudi Frančiškove otroke. Prej je bilo življenje v tem okolju zelo težko, bile so prisotne droge, nasilje in podobno, zdaj pa ljudje pravijo, da je tu spet lepo živeti. Ugotavljata, da je v ljudeh velika želja po Bogu, vendar ne vedo, kje bi ga iskali. On pa išče njih in mnogi pridejo v Cerkev skozi zelo nenavadna vrata.

Franco je pričal o tem, da ne smemo ločevati svetnih in nebeških reči, kot svetni red še posebej ne. Kot verni in člani OFS moramo pridobiti ustrezno usposobljenost na svojem področju, pri rabi tehnologij, v javnem življenju. Čeprav je pri večini ljudi politika nekaj grdega, umazanega, ni drugega izhoda, kot da se aktivno vključujemo in tvegamo vonj po gnoju.

Vir: OFS Slovenija


Ne spreglejte: