Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 05:21

V Vatikanu o priložnostih za svet brez jedrskega orožja

Jedrsko orožje
Foto © Radio Vatikan

V Vatikanu se danes začenja dvodnevni mednarodni simpozij z naslovom Perspektive za svet brez jedrskega orožja in za celostno razorožitev. Organizira ga Dikasterij za služenje celostnemu človeškemu razvoju, poroča Radio Vatikan. Papež Frančišek bo udeležence v avdienco sprejel danes in jih tudi nagovoril.

Prefekt dikasterija kardinal Peter Turkson zatrjuje, da je dogodek odgovor na prizadevanja papeža Frančiška za mir in za uporabo naravnih dobrin, da bi se spodbujalo razvoj in kakovostno življenje vseh, tako posameznikov kot narodov, brez razlikovanja. Tajnik dikasterija Bruno Marie Buffé je na konferenci Mednarodne agencije za jedrsko energijo, ki je septembra potekala na Dunaju, izpostavil moralno odgovornost držav in potrebo po obči dialoški strategiji, k čemur poziva tudi papež Frančišek.

Simpozij v Vatikanu bo prvo svetovno srečanje o jedrski razorožitvi po sprejetju Sporazuma o ukinitvi jedrskega orožja, ki ga je 7. julija letos v New Yorku podpisalo 122 držav mednarodne skupnosti, med njimi tudi Sveti sedež. Dogodka se bo udeležilo enajst Nobelovih nagrajencev za mir, vrh OZN in Nata, diplomatski predstavniki držav, med katerimi so tudi Rusija, ZDA, Severna Koreja in Iran, vrhunski strokovnjaki na področju orožja ter predstavniki fundacij, organizacij in civilne družbe, ki so aktivne na omenjenem področju. Poleg predstavnikov škofovskih konferenc in Cerkve, se bodo simpozija udeležili tudi predstavniki ekumenizma in drugih verstev ter profesorji in študenti z različnih univerz po svetu.

Udeležence simpozija bo nagovorila Masako Wada, ki je ena od zadnjih preživelih atomskega napada na Hirošimo in bo govorila v imenu vseh žrtev jedrskega orožja in jedrskih poskusov.

Sveti sedež bodo zastopali državni tajnik kardinal Pietro Parolin in vodilni vatikanskih dikasterijev.

Vir: Radio Vatikan


Ne spreglejte: