Ljubljana, torek, 25. september 2018, 22:58

Bistveni poudarki papeževega potovanja v baltske države

Papež Frančišek v soboto odhaja na 25. mednarodno potovanje, ki ga bo vodilo v Litvo, Latvijo in Estonijo. Te baltske države praznujejo stoletnico neodvisnosti. Sveti oče bo s tem skupno obiskal že 39 držav. V središču obiska bosta dve ekumenski srečanji in romanje v dve marijanski svetišči. Kot je na včerajšnji predstavitvi povedal vatikanski tiskovni predstavnik, je papež v program potovanja vključil tudi postanek v judovskem getu v Vilni. Tam se bo ustavil v nedeljo, na isti dan, kot so nacistične oblasti pred 75 leti izpraznile in uničile tisti predel mesta. O ozadju papeževega potovanja pa več piše tudi Rok Blažič v novi številki tednika Družina.


VIDEO: Bono pri papežu

Papež je včeraj sprejel irskega pevca skupine U2, Bona. Podpisala sta dogovor med njegovim dobrodelnim skladom One in izobraževalnim skladom Scholas Occurentes, ki ga podpira papež.


Škofovska sinoda: več prostora posvetovanju z verniki

Papež Frančišek je napisal novo apostolsko konstitucijo o škofovski sinodi. V njej potrjuje način izvedbe škofovskih sinod, ki so se uveljavile v zadnjih letih.


Slovenci v obubožani Venezueli se preko Karitas zahvaljujejo za pomoč iz domovine

Humanitarna kriza v Venezueli se čedalje bolj zaostruje. Po najnovejših podatkih Caritas Internationalis že 87 odstotkov prebivalstva živi pod pragom revščine. Cene osnovnih dobrin so zelo narasle, močno primanjkuje hrane in zdravil. Karitas še naprej vabi k darovanju sredstev za pomoč tej južnoameriški državi.


Do leta 2020 stalna enota 10.000 varuhov meje Evropske unije?

Evropska unija bi utegnila do leta 2020 svojo zunanjo mejo utrditi z novo stalno enoto. Štela naj bi 10.000 pripadnikov. Imeli naj bi lastno opremo, kot so kot so plovila, letala in vozila, med njihove naloge naj bi sodila tudi preverjanje identitete in odločanje o vstopi v povezavo. Takšen predlog Evropske komisije je razgrnil njen predsednik Jean-Claude Juncker v nedavnem nagovoru evropskim poslancem v Strasbourgu. Sledilo je tudi že nekaj podrobnosti, ki jih je predstavil evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Končna odločitev bo v rokah članic.


Lani v svetu podhranjen vsak deveti človek

Lakota v svetu se je lani spet povečala. Takšen trend se je po podatkih Združenih narodov nadaljeval že tretje leto zapored. Razlog so med drugim vremenski šoki.


Svet Združenih narodov za človekove pravice o grožnji genocida

Konvencija Združenih narodov o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida bo v začetku decembra stara 70 let. Svet Združenih narodov za človekove pravice, ki mu trenutno predseduje Slovenija, je pred kratkim v Ženevi pripravil razpravo o tem dokumentu. Poklicali smo člana Sveta varuhinje človekovih pravic v Sloveniji, duhovnika Sebastijana Valentana. Po njegovih besedah je osrednje sporočilo razprave v Ženevi strnjeno v misli, da je grozljiva poguba genocida ostala grožnja in resničnost tudi v 21. stoletju.


Putin in Erdogan za vzpostavitev varnega območja okoli Idliba v Siriji

V črnomorskem letovišču Soči sta se včeraj srečala predsednika Rusije in Turčije Vladimir Putin in Recep Tayyip Erdogan. Govorila sta o razmerah Siriji, kjer se režim Bašarja Al Asada pripravlja na ofenzivo na uporniško utrdbo Idlib. Putin in Erdogan sta se zavzela za vzpostavitev varnega območja v tem delu nemirne države. To je kot primer odgovorne diplomacije pozdravil Iran.


Evropski škofje o karitatitvni mreži na stari celini

V Poznanju na Poljskem je od četrtka do nedelje potekalo plenarno zasedanje Sveta evropskih škofovskih konferenc, ki se ga je v imenu Slovenske škofovske konference udeležil njen predsednik nadškof Stanislav Zore. Osrednja tema srečanja je bila krščanska karitativnost, ki v Evropi povezuje milijon prostovoljcev in se izkazuje kot kapilarno razvejana mreža dobrodelnosti z visoko učinkovitostjo. Več pa v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve to nedeljo.


Žrtve islamistov iz Alžirije kmalu med blaženimi

Škofje iz Alžirije so sporočili, da bo 19 alžirskih mučencev, ki so bili ubiti med leti 1994 in 1996, za blažene razglašenih 8. decembra. Gre za duhovnike, menihe in redovnice, ki so bili žrtve civilne vojne med islamisti in alžirsko vojsko.


Novejše novice | Starejše novice