Ljubljana, nedelja, 18. februar 2018, 03:45

Praznovanje v Lurdu tudi v znamenju sinode mladih

V Lurdu, romarskem središču pod Pireneji v Franciji, je danes v ospredju 160. obletnica prvega prikazanja Lurške Gospe deklici Bernardki v masabejski votlini. Uvod v praznovanje je bil mednarodni simpozij o prenašanju duhovnega sporočila, jutri pa se bodo sestali odgovorni za organizacijo romanj in oblikovali pastoralni načrt za leto 2018.


Novodobnega suženjstva veliko več, kot si mislimo

Papež Frančišek je včeraj nagovoril udeležence mednarodnega združenja Sveta Marta, ki se bori proti novodobnim oblikam suženjstva. Zavzel se je za boj proti kriminalnim združbam in zaščito žrtev.


Italijanski predsednik podelil priznanje p. Corteseju

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je v četrtek, 8. februarja, minoritom iz bazilike sv. Antona v Padovi vročil posmrtno zlato kolajno za civilne zasluge, ki jo je podelil mučeniškemu patru Placidu Corteseju, katerega zadnja leta življenja, trpljenje in smrt so bili tesno povezani s Slovenci.


V Južni Koreji uradno odprtje olimpijskih iger

Pa so se začele - 23. zimske olimpijske igre. Z visoko dvignjeno slovensko zastavo v rokah Vesne Fabjan je nekaj pred 13. uro po srednjeevropskem času na ogromen petkotni stadion v Pyeonchangu vkorakala Slovenska olimpijska reprezentanca. Uradna slovesnost se je začela ob 12. oz. ob 20. uri po lokalnem času. Med tistimi, ki so si ogledali zelo pisano odprtje iger so bili tudi politiki ter predstavniki Svetega sedeža. Igre so se sicer uradno odprle s prižigom olimpijskega ognja in nagovorom predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha ter prisego olimpijcev. Vse pa je potekalo v duhu združevanja obeh Korej. Do 25. februarja se bo za rekordna 102 kompleta medalj borilo več kot 2900 športnikov iz 92 držav. Med njimi je 71 Slovencev, ki se bodo potegovali za jubilejno 20. slovensko medaljo.


Papež: Pridiga mora biti dobro pripravljena, kratka in ne sme biti predavanje

Papež, ki sredine splošne avdience v zadnjem času namenja posameznim delom svete maše, je danes govoril o Evangeliju in pridigi.


Papež o olimpijskih igrah: Obe Koreji pod isto zastavo dajeta upanje za mir v svetu

Papež je pri današnji splošni avdienci spregovoril tudi o zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu.


AVDIO: Rešitev dvostranskih sporov bo v prihodnje pogoj za vstop v EU

Evropska komisija je razgrnila novo strategijo za Zahodni Balkan. Po letih odrinjenosti na stranski tir želi namreč oživiti širitveni proces v tej za Evropsko unijo geostrateško izredno pomembni regiji. Bruselj je opredelil niz pobud v pomoč Zahodnemu Balkanu pri uresničevanju reform za izboljšanje konkurenčnosti in povezljivosti, regionalnega sodelovanja in dobrososedskih odnosov, sprave in vladavine prava. Zaradi izkušnje s Slovenijo in Hrvaško je dokument zapisano tudi, da bo rešitev dvostranskih sporov držav pogoj za vstop v povezavo.


Na Maldivih izredne razmere, opozicija se obrača na mednarodno skupnost

Maldivi so se znašli v politični krizi. Vlada je razglasila izredne razmere, veljale bodo 15 dni. V tem času imajo varnostne sile široke pristojnosti. V priporu so se že znašli nekdanji predsednik države ter predsednik in član vrhovnega sodišča. Varnostne sile so vdrle v prostore te ustanove. Ob tem se je pred stavbo zbralo več sto ljudi, a so jih močno oboroženi pripadniki posebnih enot razgnali s solzivcem.


Papež v postni poslanici svari pred lažnimi preroki

V Vatikanu so danes predstavili papeževo poslanico za postni čas z naslovom »Ker se bo krivičnost povečala, se bo ljubezen pri mnogih ohladila«. V njej Frančišek svari pred lažnimi preroki, ki obljubljajo srečo ter lahke in takojšnje rešitve za trpljenje. Prve žrtve tega so mladi. Številnim se ponuja lažno zdravilo v drogah, ’uporabi in zavrzi’ odnosih, virtualni resničnosti družbenih medijev ter lahkih, a nepoštenih zaslužkih. Vendar ti prevaranti odvzemajo to, kar je najdragocenejše: dostojanstvo, svobodo in sposobnost ljubiti. Tu papež opozarja pred nasiljem, ki ga izvajamo proti tistim, ki ogrožajo našo ’gotovost’: torej proti nerojenim, bolnim ostarelim, tujcem in bližnjim, ki ne odgovarjajo našim pričakovanjem. Zdravila Cerkve za takšno ohlajeno ljubezen so molitev, miloščina in post, piše papež in dodaja, da bo sedaj že tradicionalna pobuda ’24 ur za Gospoda’ z 9. na 10. marec.


AVDIO: Strokovnjak Richard Harknett o kibernetski varnosti

Slovensko panevropsko gibanje je v mesecu varne rabe interneta pripravilo okroglo mizo o kibernetski varnosti. V ospredje je postavilo vprašanje, ali gre za izziv številka ena v 21. stoletju ali le za staro vsebino v novi preobleki. K sodelovanju je med drugim povabilo profesorja političnih ved na Univerzi v Cincinnatiju v ZDA Richarda Harknetta. Enega vrhunskih strokovnjakov na tem področju smo ujeli tudi pred mikrofon Radia Ognjišče.


Novejše novice | Starejše novice