Ljubljana, sobota, 25. november 2017, 06:23

Mugabe spoznal, da je odhod s prestola neizbežen

Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe je po 37 letih na oblasti danes v pismu podal svoj odstop. Za ta korak se je odločil medtem, ko je parlament začel razpravo o njegovi odstavitvi. V pismu, ki so ga prebrali na izredni seji parlamenta, zapisal Mugabe."Jaz Robert Gabriel Mugabe v skladu s 96. členom zimbabvejske ustave uradno podajam svoj odstop (...) s takojšnjim učinkom." Dodal je še, da se je za odstop odločil prostovoljno. S tem želi zagotoviti miren prenos oblasti. V parlamentu so njegov odstop pozdravili. Vodja opozicije pa je opozoril, da so "odstranili tirana, ne pa tiranije".


Zimbabve: Cerkveni voditelji za sedanje stanje krivijo tudi Cerkev

Medtem ko Zimbabve čaka, da bo prišlo do odstavitve 93-letnega predsednika države Roberta Mugabeja, tudi katoliški voditelji menijo, da bo to dobro za državo.


Nemčija v politični krizi

V Nemčiji so ponoči propadli uvodni pogovori o sestavi vladajoče koalicije med sestrskima krščansko demokratskima strankama, liberalci in Zelenimi. Nemška kanclerka in mandatarka Angela Merkel se je v zvezi s tem sestala s predsednikom države, prav tako pa so potekali pogovori znotraj strank. Nemčijo zdaj najverjetneje čaka manjšinska vlada ali predčasne volitve.


Papež voznikom: Previdno na cesti!

Pred opoldansko molitvijo se je papež v kratkem nagovoru navezal na današnji evangeljski odlomek o talentih. Poudaril je, da nas ne sme ohromiti strah, ki bi nam preprečil, da bi te talente unovčili, ampak moramo zaupati.


Nov blaženi iz vrst kapucinov

Bratje kapucini so včeraj dobili novega blaženega. V ZDA je bil namreč za blaženega razglašen Frančišek Solano Kasey.


Zdravstvo v Siriji tik pred kolapsom

V eksploziji avtomobila bombe, ki jo je na vzhodu Sirije podtaknila skrajna skupina Islamska država, je življenje izgubilo najmanj 26 ljudi. Šlo je večinoma za begunce. Med smrtnimi žrtvami napada je 12 otrok, ranjenih pa je bilo več deset ljudi.


Papež kmalu v Mjanmar in Bangladeš

Papež Frančišek prihodnjo nedeljo odhaja na svoje 21. mednarodno potovanje, ki ga bo vodilo v Mjanmar in Bangladeš. Nadškof v Yangonu v Mjanmaru, kardinal Charles Bo, je ob tej priložnosti v izjavi za javnost obsodil sovražni govor, izrazil je upanje v prihodnost miru in blaginje za mlade rodove Mjanmara ter podprl pobudo vlade za razrešitev humanitarne krize in etičnih napetosti v pokrajini Rakhine.


Voditelji Evropske unije na vrhu razglasili evropski steber socialnih pravic

Voditelji članic Evropske unije so se prvič po dvajsetih letih v Göteborgu na Švedskem zbrali na vrhu o socialnih temah. S srečanjem želijo pomiriti skrbi državljanov in okrepiti zaupanje v Evropsko unijo, podpisali pa so tudi listino o evropskem stebru socialnih pravic. Ta opredeljuje dvajset načel in pravic, na primer pravico do kakovostnega izobraževanja in ustreznih delovnih pogojev, enakost žensk in moških, pravico do poštenega plačila in tudi pravico do ustreznega minimalnega dohodka.


Je pogovor med Vatikanom in Severno Korejo mogoč?

Vatikan se želi aktivno vključiti v reševanje severnokorejskega jedrskega vprašanja, da bi pomiril naraščajoče napetosti med Pjongjangom in Washingtonom. Da želi Rim navezati neposredni stik s severnokorejskim režimom, je nedavno potrdil prefekt Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju kardinal Peter Turkson.


Slovenija pomagala pri izobraževanju o otrokovih pravicah v Srbiji

Slovenska karitas je oktobra zaključila projekt mednarodnega sodelovanja »Izboljšanje izobraževanja o otrokovih pravicah na območju južne Srbije«. V zadnjih dveh letih ga je sofinanciralo zunanje ministrstvo v skupni vrednosti 30.000 evrov, Slovenska karitas pa je prispevala 5.125 evrov iz sredstev zbranih v akciji Ne pozabimo.


Novejše novice | Starejše novice