Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 05:15

Trump med obiskom Kitajske o nepošteni trgovini in Severni Koreji

Kitajska
Foto © Wikipedia

Predsednik ZDA Donald Trump se je po Japonski in Južni Koreji ustavil na Kitajskem. S tamkajšnjim voditeljem Ši Džinpingom je sklenil za 250 milijard dolarjev poslov, pričakovano se je pritožil zaradi nepoštene trgovine med državama in Peking pozval k odločnejšemu ukrepanju pri reševanju vprašanja severnokorejskega jedrskega programa.

Predstavniki ameriških in kitajskih podjetij so v prisotnosti Trumpa in Šija podpisali več kot deset pogodb. Državi med napovedane posle štejeta tudi izjave o nameri. Dotikajo se najrazličnejših področij, od nakupov soje in letal, do velikih projektov, kot je izvoz utekočinjenega plina iz Aljaske. Strokovnjaki opozarjajo, da vse to samo po sebi ne bo bistveno zmanjšalo velikega neravnovesja v trgovini, ki jezi Trumpa. Ta je nekoliko presenetil z izjavo, da za to ne krivi Pekinga. "Kdo bi lahko krivil državo, ki je le izkoristila priložnost v drugi državi za blagor svojih državljanov." Trump je zaradi trgovinskega primanjkljaja okrcal svoje predhodnike v Beli hiši. "Krivdo pripisujem prejšnjim administracijam, ki so dovolile njegovo neobvladljivo rast." Ši je odgovoril na očitke o nepoštenih trgovinskih praksah, priznal je, da je bilo v odnosih med svetovnima velesilama res nekaj trenj, in zatrdil, da bo Kitajska v prihodnje omogočala več vlaganj ameriških podjetij na svojih tleh. "Kitajska ne bo zapirala vrat."

Voditelja sta se dotaknila tudi napetih odnosov s Pjongjangom. Trump je Šija pozval, naj režim v Severni Koreji prepriča v jedrsko razorožitev. "O vašem predsedniku vem to, da mu bo gotovo uspelo, če se bo le potrudil," je menil. "Pri vprašanju jedrske varnosti smo znova zagotovili, da si bomo prizadevali za prenehanje razvijanja jedrskega programa na Korejskem polotoku," pa je poudaril Ši.

Trumpa bo azijska turneja vodila še v Vietnam in na Filipine.


Ne spreglejte: