Ljubljana, ponedeljek, 22. oktober 2018, 12:00

Škedenjski čedermac v Mačkoljah

Mackolje
Foto © ARO

"Razstava je na ogled do nedelje, 3. decembra, v soboto med 16. in 18. uro ter v nedeljo med 10. in 12. uro, ostale dni po dogovoru pri SPD Mačkolje."

V prostorih Stare šole v Mačkoljah pri Trstu je še do nedelje na ogled razstava o zamejskem duhovniku in vsestranskem kulturnem ter javnem delavcu msgr. Dušanu Jakominu.

Dušan Jakonim je umrl feburaja 2015 v 91. letu starosti. Rodil se je pri Sv. Antonu pri Kopru, duhovnik je postal leta 1949, v domači župniji je prvič maševal leta 1953 ob pogrebu očeta. Deloval je v Mačkoljah in Dolini pri Trstu, v Škednju pa je bil več kot 60 let kot kaplan za slovenske vernike. Vedno je bil duhovnik sredi ljudi in za ljudi. Z vsakomer - posebno z mladimi - je vedno znal najti človeški stik.

Dokumentarna razstava, ki je nastala na pobudo Škedenjskega etnografskega muzeja, je prvič zaživela v okviru letošnjega SloFesta. Z njeno postavitvijo v Mačkoljah se uresničuje želja pobudnikov, da bi razstavno gradivo gostovalo v krajih, ki so povezani z življenjsko in pastoralno potjo pokojnega msgr. Jakomina. Mačkolje so leta 1949 predstavljale njegovo prvo duhovniško zadolžitev. Vezi, ki so se takrat stkale, so ostale žive in trdne vse do njegove smrti. Zaradi tega je odprtje te razstave predvsem dejanje dolžnega in hvaležnega spomina.

Tudi izbrani datum odprtja (22. november) ni naključen, ta dan je namreč godovala sveta Cecilija, zavetnica glasbe in petja. In prav petje je tisti dejavnik, ki še dodatno povezuje življenje g. Dušana z mačkoljansko stvarnostjo – z njegovim prihodom je namreč zaživel cerkveni pevski zbor v mešanem sestavu. Sam je kmalu prevzel njegovo vodenje in s tem postavil temelje delovanju današnjega MePZ Mačkolje.

V spomin njemu in ostalim preminulim zborovodjem, organistom, pevcem in pritrkovalcem je bila najprej darovana sveta maša. Po njej pa je bilo uradno odprtje razstave. Priložnostno misel je podala Tamara Cetin, predsednica Škedenjskega kulturnega društva, za pevski pozdrav pa so poskrbele pevke in pevci MePZ Mačkolje pod vodstvom Mateja Lazarja.

Več


Ne spreglejte: