Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
10 let slovenskih maš v Monoštru (foto: Lojze Kozar ml.)
10 let slovenskih maš v Monoštru

10 let slovenskih maš v Monoštru

Cerkev na Slovenskem | 23.11.2017, 23:06 Matjaž Merljak

V cerkvi Marijinega Vnebovzetja v Monoštru/Szentgotthárdu v Porabju na Madžarskem je bila v nedeljo, 19. novembra 2017, slovesnost ob 10-letnici slovenskih maš v tem kraju. Več nam je povedal škofov vikar za narodnosti v škofiji Murska Sobota, msgr. Franc Režonja.

V Monoštru v Porabju na Madžarskem živi okrog 800 Slovencev, ki domačemu madžarskemu župniku pri delu v župniji radi pomagajo. Ko jih je župnik Ferenc Rimfel pohvalil za njihovo pomoč in jih vprašal, kako jim lahko povrne njihovo pridnost, so ga prosili za slovensko sveto mašo, ki je do tedaj v župniji ni bilo. Delegacija slovenskih vernikov je z župnikom prišla na škofijo v Mursko Soboto k takratnemu škofu dr. Marjanu Turnšku s prošnjo za slovensko sveto mašo. S sombotelskim škofom dr. Andrasem Veresem sta se glede te prošnje dogovorila in domači župnik je sprejel njun dogovor. Tako so se začele slovenske svete maše v Monoštru.

Kdo je hodil v Monošter in maševal po slovensko?

Škof Marjan Turnšek je za to poslanstvo pooblastil mene kot takratnega generalnega vikarja murskosoboške škofije in od takrat naprej že deset let vsako tretjo nedeljo v mesecu popoldan mašujem v Monoštru. Rad prihajam maševat našim rojakom, porabskim Slovencem in jim tako pomagam ohranjati slovenski jezik pri bogoslužju v cerkvi. Verniki so me sprejeli za svojega dušnega pastirja.

Ob 10-letnici slovenskih maš v Monoštru
Ob 10-letnici slovenskih maš v Monoštru © Lojze Kozar ml.

Ali so te maše potekale ves ta čas neprekinjeno?

Slovenske svete maše potekajo neprekinjeno že deset let, razen v poletnih mesecih. Ko zaradi obveznosti v domači župniji na Razkrižju ne morem priti maševat, mi pomagajo nekateri sobratje iz naše murskosoboške škofije. Za njihovo pomoč sem jim hvaležen.

Kdo vse sodeluje pri slovenskih svetih mašah v Monoštru?

Pri slovenskih svetih mašah v Monoštru sodelujejo domači verniki, bralci božje besede, ministranti in pevke, ki jih vodi madžarska zborovodkinja. Največ zaslug za organizacijo slovenskih svetih maš ima gospa Erika Köleš Kiš, zagovornica Slovencev in poslanka v madžarskem parlamentu, ki redno obiskuje slovenske svete maše. So tudi druge sodelavke, ki mi pomagajo. Vesel sem, da k svetim mašam prihaja lepo število vernikov, zadnje čase tudi mladi.

Kako je potekala nedeljska slovesnost ob 10-letnici?

V nedeljo, 19. novembra 2017, smo popoldan ob 14. uri obhajali slovesno sveto mašo ob 10-letnici slovenskih svetih maš v Monoštru. Velika cerkev Marijinega Vnebovzetja je bila polna porabskih vernikov in gostov. Somaševanje petih duhovnikov iz soboške škofije, med njimi tudi generalni vikar Lojze Kozar mlajši in obeh domačih duhovnikov, župnika in kaplana, sem vodil kot škofov vikar za narodnosti. Navzoči so bili tudi predstavniki iz vodstva porabskih Slovencev, zagovornica Slovencev in poslanka Erika Köleš Kiš, namestnica slovenskega veleposlanika v Budimpešti Metka Lajnšček, zastopnik človekovih pravic iz Budimpešte in župan mesta Monošter. Nagovor med sveto mašo sem podal v porabskem narečju in v madžarskem jeziku. Bogoslužje so obogatili združeni cerkveni pevski zbori: cerkveni pevski zbor sveta Cecilija z Gornjega Senika, cerkveni pevski zbor Zveze Slovencev na Madžarskem iz Števanovec in ljubiteljski slovenski pevski zbor iz Monoštra. Po sveti maši je sledilo prijateljsko srečanje z okrepčilom, kjer je zbrane nagovorila parlamentarna zagovornica Erika Köleš Kiš in izrazila upanje, da se bodo svete maše v tej obliki nadaljevale in bodo Slovenci v Monoštru in okolici lažje ohranjali krščansko vero in slovensko narodno zavest.

Zbrani pri sveti maši v Monoštru
Zbrani pri sveti maši v Monoštru © Lojze Kozar ml.

Kako bo z mašami v prihodnje?

Stopamo v drugo desetletje obhajanja slovenskih svetih maš v Monoštru. Srčno si želim, da bi se slovenske svete maše nadaljevale in s tem se bo ohranjal slovenski jezik tako v cerkvi kakor tudi doma v družini, v šoli, otroškem vrtcu in tudi v javnem življenju. Staršem priporočam naj se doma pogovarjajo s svojim otroki in vnuki v slovenskem jeziku, naj z njimi molijo in pojejo. Našim rojakom, porabskim Slovencem bomo pri tem še naprej radi pomagali tudi duhovniki iz murskosoboške škofije.

Cerkev na Slovenskem, Slovenci po svetu, Kultura
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...