Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Knjižni sejem tudi v Železni Kapli

Slovenci po svetu | 22.11.2017, 12:34 Matjaž Merljak

Letošnji Slovenski knjižni sejem, ki od danes do nedeljE, 26. novembra 2017, poteka v Cankarjevem domu, se za nekaj časa podaja v goste ven iz Ljubljane in bo letos gostoval na avstrijskem Koroškem.

Letos je v središču Slovenskega knjižnega sejma tudi literatura iz nemškega govornega območja, v Avstriji, Nemčiji in Švici. Na sejmu sodelujejo tudi slovenske založbe iz sosednjih držav (Goriška Mohorjeva, Mladika, ...)

Mohorjeva založba Celovec ima svojo stojnico v veliki dvorani, skupaj z občino in župnijo Železna Kapla ter tamkajšnjim Slovenskim prosvetnim društvom Zarja pa pripravlja tudi prireditve v najjužnejšem slovenskem kraju, ki letos praznuje 750. obletnico pridobitve naziva trg.

V petek, 24. novembra, bo v Šolskem centru postavljena knjižna polica. Ob 10. uri bo tam nastopil avtor Niko Kupper, ob 11. uri bo v otroškem vrtcu nastopil Štefan Lesjak, ki je pred kratkim izdal novo knjigo.

Ob 15. uri bo v domu za ostarele „Gregorhof“ ob glasbeni spremljavi nastopil avtor Stanko Wakounig, v Forumu Zarja bo ob 18.30 odprtje razstave „Martin Krpan“. O razstavi bo spregovoril Zdravko Kafol iz zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev v Sloveniji, za glasbeno spremljavo bo poskrbel Thomas Nečemer na harmoniki.

Osrednji dogodek bo ob 19.30 v Farnem domu. To bo Literarno-glasbeni večer z recitali pesmi Milke Hartman (ob 115-letnici rojstva in 20-letnici smrti) v izvedbi SPD Zarja. Nastopil bo moški pevski zbor Valentin Polanšek. Sledil bo koncert uglasbene ljubezenske lirike slovenskih pesnikov, ki ga bosta izvedla Ditka in Gorazd Čepin.

Slovenski knjižni sejem bo odmeval tudi v Celovcu. V petek, 24. novembra 2017, bo ob 10. uri v Mohorjevi hiši nastopil slovenski avtor in igralec Andrej Rozman - Roza.

Slovenski knjižni sejem tudi v Železni Kapli
Slovenski knjižni sejem tudi v Železni Kapli © Mohorjeva založba Celovec

Slovenci po svetu, Kultura
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.