Ljubljana, nedelja, 18. marec 2018, 05:13

V Gorici postna predavanja z vzgojno tematiko

Skupnost družin Sončnica iz Gorice tudi letos v postnem času pripravlja predavanja z vzgojno tematiko. Kot nam je povedala predsednica Mirjam Pahor, ta predavanja pripravljajo že od začetka delovanja društva, to je že devetnajsto leto. Vsa predavanja bodo v dvorani Franca Močnika, to je tik ob cerkvi sv. Ivana, kjer imajo Slovenci svojo duhovnijo v mestu Gorica. Udeležba je brezplačna.


Spominjali se bodo 70. obletnice prihoda v Argentino

Januar in februar sta v Sloveniji zimska meseca, v Argentini pa poletna in čas šolskih počitnic. Za nekaj pojasnil o zaključenem šolskem letu in načrtih za novo smo prosili šolskega referenta Zedinjene Slovenije iz Argentine Marcela Brulo.


Vabilo na Zimske višarske dneve mladih

Rafaelova družba mlade med 18-im in 35-im letom starosti vabi na Svete Višarje od petka, 2., do nedelje, 4. marca 2018.


Mati, domovina, Bog

Ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika med našimi rojaki v Frankfurtu v Nemčiji, ko je poleg slovenskih otrok nastopil duhovniški oktet Oremus iz Slovenije, je bila v ospredju ta trojica vrednot, na kateri je med drugimi gradil tudi Ivan Cankar, čigar 100. obletnico smrti se spominjamo.


Ministrova poslanica ob kulturnem prazniku

Pred 8. februarjem, praznikom kulture, ki povezuje in opredeljuje vse Slovence, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc pripravil poslanico.


Tiha zemlja

Nužej Tolmajer, predsednik Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik iz Celovca in dolgoletni tajnik Krščanske kulturne zveze je zbral in uredil zbirko Tiha zemlja. V njej je objavil 400 pesmi z rodnih Radiš in okolice.


Društva na Cankarjevi za nadaljevanje dialoga

Svetovni slovenski kongres, Slovenska konferenca Svetovnega slovenskega kongresa, Združenje Slovenska izseljenska matica, Društvo za Združene narode za Slovenijo, Slovensko društvo za mednarodne odnose, Klub nekdanjih slovenskih veleposlanikov so izrazila skupna stališča v zvezi z namero Ministrstva za javno upravo, da jih preseli s Cankarjeve 1 na Linhartovo 13 v Ljubljani. Sporočilo objavljamo v celoti.


Dogajanje v Clevelandu

Pretekli ponedeljek je bila 45. obletnica sramotne odločitve Vrhovnega sodišča, ki je ukazalo splav v naši deželi. Človek večkrat pozabi, da kar je zakonito, ni vedno moralno.


Pred slovenskim kulturnim praznikom

Pred Prešernovim dnem, slovenskim kulturnim praznikom, prireditve pripravljajo tudi naši rojaki v sosednji Avstriji. Danes bo tako slovesno v Tinjah, v prihodnjih dneh pa tudi v Celovcu, Železni Kapli, na Dunaju in drugod.


Klic k razumu

Vlada namerava Svetovni slovenski kongres SSK preseliti iz sedanje elitne lokacije v središču mesta v nove prostore za Bežigrad. K razumu poziva Franci Feltrin, dolgoletni sodelavec SSK, ki je bil v letih 1990-1992 delegat v Zboru občin Skupščine RS.


Novejše novice | Starejše novice