Ljubljana, torek, 16. oktober 2018, 18:33

59. Cecilijanka bo posvečena prof. Jericiju

59. Cecilijanka 2017
Foto © www.noviglas.eu

Letošnja revija pevskih zborov, ki jo organizira Zveza slovenske katoliške prosvete, bo danes in jutri potekala v Gorici, v Kulturnem centru Lojze Bratuž. Revija poteka pod pokroviteljstvom goriške občine in ob podpori Javnega Sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije in Fundacije Cassa di Risparmio iz Gorice ter ob sodelovanju Sveta slovenskih organizacij.

Danes se bo srečanje začelo ob 20.30, jutri pa ob 17. uri. Posvečeno je skladatelju in zborovodji Stanku Jericiju ob 10. obletnici smrti.

Jutri bo ob reviji podelitev 2. Nagrade »Mirko Špacapan«, ki jo razpisujeta Društvo/Associazione Onlus Cure Palliative »Mirko Špacapan« Amore per sempre in Kulturni center Lojze Bratuž. Nagrado finansira osebno gospa Manuela Quaranta Špacapan, predsednica Ustanove Associazione Onlus Cure Palliative » Mirko Špacapan« Amore Per Sempre. Nagrada je dodeljena posameznikom, ustanovam in organizacijam iz goriškega prostora za umetniške dosežke na glasbenem področju.

Letošnja dobitnica nagrade je zborovodkinja Mateja Černic, ki je ena najplodovitejših mladih primorskih zborovodkinj, ki je z dekliško vokalno skupino Bodeča neža z Vrha sv. Mihaela prejela najvišja deželna, državna in mednarodna priznanja. Zbori in vokalne skupine se pod njenim vodstvom v zelo kratkem času povzpnejo med najboljše in najbolj zanimive, saj se vselej odloča za izvirne programe, sestavljene iz skladb različnih zgodovinskih obdobij in slogovnih zvrsti, od klasičnih do modernih.

V okviru letošnje 59. zborovske revije Ceciljanka bo potekalo zbiranje podpisov za evropsko državljansko pobudo MINORITIY SAFEPACK. Gre za zbiranje enega milijona podpisov evropskih državljanov, da se Evropsko Unijo spodbudi k aktivnejšemu zavzemanju za vprašanje zaščite narodnih in jezikovnih manjšin. Med pobudniki te državljanske pobude je tudi slovenski rojak iz Koroške dr. Valentin Inzko. Pobudo pa podpirajo tudi glavne manjšinsko organizacije Slovencev v Italiji. Zbiranje podpisov za državljansko pobudo MINORITY SAFEPACK poteka v vseh državah članicah Evropske Unije. V Italiji pa je potrebno do prihodnjega aprila zbrati 55.000 podpisov. Pomembno je, da se kot slovenska narodna skupnost v Italiji odločno zavzamemo, da skupno z drugimi narodnimi manjšinami v Evropi dosežemo primeren prostor v naši skupni evropski hiši. Gre za enkratno solidarnost med narodnimi in jezikovnimi skupnostmi v Evropi, da ne ostanemo sami. Udeležba na letošnji zborovski reviji Ceciljanka je torej tudi priložnost, da z lastnim podpisom podpremo skupna prizadevanja narodnih in jezikovnih manjšin v Evropi.


Ne spreglejte: