Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Tombola v podporo šoli svetega Vida

Slovenci po svetu | 13.11.2017, 11:23 Matjaž Merljak

Pestra paleta različnih dogodkov se je v zadnjih dneh zvrstila pri rojakih v Clevelandu: tombola, spomin veteranov, martinovanje, prodaja krofov, večerja in koncert.

Pred desetimi leti smo se Slovenci v Clevelandu znašli v zadregi, ko je prenehala izhajati Ameriška domovina, dnevnik ki je imel leto 1919 kot rojstno leto. V osemdesetih letih je prenehal časopis izhajati dnevno samo na dvakrat tedensko in nato še samo ob petkih. Pred desetimi leti se je lastnik odločil, da preneha tiskati časopis. Razumljivo je nastala luknja in zbralo se je nekaj vidnih rojakov in rodil se je novi časopis, Slovenski ameriški časi, ki izhaja le enkrat na mesec. Je to bogati mesečnik, ki prinaša novice ne samo rojakov in dogodivščin v okolici Clevelanda, pač pa tudi prinese novice o Slovencih po svetu in domovine. Prav v tem mesecu novembru čestitamo marljivim ljudem, ki ta mesečnik pripravljajo in urejajo. Hvala Vam, Breda Lončar, Anka Žakelj, Mojca Slak, Martina Jakomin in seveda dr. Edi Gobec redni dopisnik z zgodovinsko zanimivimi članki.

Veliko obiskovalcev tombole pri svetem Vidu
Veliko obiskovalcev tombole pri svetem Vidu © Tone Ovsenik

Slovenska šola svetega Vida je bila deležna zelo lepega odziva preteklo soboto, ko je vabila na takozvano obratno žrebanje. Dobrotniki so napolnili dvorano in zasedli prostore ob okroglih mizah in bili deležni kosila, predno se je izvajalo tombolo. Za to tombolo je bilo prodanih 200 vstopnic, ki so veljale za kosilo in žrebanje. Poleg teh so tudi nekateri si rezervirali samo kartice za kosilo. Po kosilu je ravnateljica šole, Mojca Slak s pomočnicami vodila žrebanje. Potek tega žrebanja je pač neobičajen, saj zadnja številka potegnjena namreč dobi glavni dobitek v vsoti 2500 dolarjev. Včasih se pa tudi zadnjih pet, ki imajo še številke odločijo in delijo dobitek. Vmes so pa tudi minimalne nagrade vsakih 50 izžrebanih številk. Da je bil večer še toliko bolj finančno uspešen, so pripravili tudi takozvano kitajsko tombolo, kjer dobrotniki darujejo razna darila in te potem dobijo srečneži. Bil je lep in koristen večer za šolo in pa seveda za mladino, ki bo šla naslednje poletje v Slovenijo.

Dobitki za tombolo pri svetem Vidu
Dobitki za tombolo pri svetem Vidu © Tone Ovsenik

11. november ima dvojni pomen v naši deželi. Ni samo praznik svetega Martina, obeležimo tudi Dan veteranov, ko se spomnimo vseh posameznikov, ki so darovali svoja življenja za domovino. Pred župniščem svetega Vida stoji spomenik, ki ga je blagoslovil pokojni škof Edvard Pevec pred leti z imeni 43-ih mladih fantov, župljanov ki so darovali svoje življenje v drugi svetovni vojni, v Koreji in Vietnamu. Na ta dan tudi molimo za vse žive in mrtve veterane.

S tombolo so podprli slovensko šlo pri Svetem Vidu
S tombolo so podprli slovensko šlo pri Svetem Vidu © Tone Ovsenik
Sveti Martin se pa tudi na široko praznuje, saj njegov dan je tradicionalen za blagoslov vina in tudi pojedine s pečeno gosko. Tako Martinovanje se je odvijalo v Slovenskem narodnem domu na St. Clair Aveniji, sinoči na Martinov dan, ko je Belokrajnski klub organiziral zabavni večer z večerjo in plesom.

Ta konec tedna se deli tudi v naših župnijah zakrament maziljenja za bolnike. Tisti, ki trpijo od bolezni in tisti, ki so postali šibki pod težo let in tisti, ki bodo imeli operacijo, so dobrodošli, da prejmejo zakrament za ozdravitev telesa in duše.

Oltarno društvo župnije svetega Vida je prodajalo krofe včeraj in odjem je bil zopet dober kot običajno. Danes so se zbrale članice ob skupnem obisku svete maše in obhajila ob pol enajstih in nato sestanek. Prav tako so pa moški društva Najsvetejšega imena bili pri skupni sveti maši in obhajilu pri deveti maši. Po maši so vabili župljane k molitvi rožnega venca.

Člani društva Najsvetejšega imena župnije Marije Vnebovzete so sinoči postregli z odlično golaževo večerjo v dvorani in danes so se pa skupno zbrali pri sveti maši. Župnija se pa pripravlja na jesenski festival čez dva tedna.

Danes je prepeval najstarejši mešani pevski zbor Zarja v Slovenskem društvenem domu v Euclidu. Zbor je namreč že odpel 102. koncert, ki je vseboval pesmi raznih slovenskih skladateljev. Po koncertu je sledila zabava.

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...