Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Slovenski dan 2017 (foto: Marko Vombergar)
Slovenski dan 2017

62. Slovenski dan

Slovenci po svetu | 08.11.2017, 11:40 Matjaž Merljak

Rojaki v Buenos Airesu so se 29. oktobra 2017 zbrali na 62. Slovenskem dnevu. Potekal je na Slovenski pristavi v Castelarju, ki je ob tem obeležila 50. obletnico. Geslo je bilo Kdor spoštuje preteklost, ima v rokah prihodnost. Več nam je povedala Mariana Poznič iz uredniškega odbora Svobodne Slovenije.

Kaj je to Slovenski dan in njegova tradicija?

Slovenski dan je celodnevna prireditev, v naši skupnosti ima dolgo tradicijo: prvi se je vršil 22. aprila 1956, že takrat je bil zamišljen kot skupni praznik vseh argentinskih Slovencev. Od tistega prvega dalje se je prireditev vršila vsako leto, letos torej že dvainšestdesetič. S časom so se seveda spreminjale okoliščine, kraji srečanja, nove generacije so tudi to prireditev obarvale z lastnimi značilnostmi. A kljub teku časa je Slovenski dan ohranil svoj smisel in še vedno je osrednji praznik skupnosti, ki nas združuje in povezuje in kjer so aktivno prisotni vsi tukajšnji slovenski domovi in društva.

Zakaj je bilo letos praznovanje v Castelarju?

Včasih je bil Slovenski dan vedno v Castelarju! Pristava je bila v začetnih časih, tam okoli leta 1950, last Društva Slovencev in slovenske mladine in zato je bila tudi naravno dom za to skupno prireditev. S časom se je skupnost drugače organizirala, Pristava je prešla v roke krajevnega slovenskega društva, Slovenski dan je pa začel “krožiti” po domovih. In tako je bila tokrat “na vrsti” Pristava v Castelarju, kjer letos društvo praznuje tudi svojo 50. obletnico.

Slovenski dan je potekal na Slovenski pristavi
Slovenski dan je potekal na Slovenski pristavi © Marko Vombergar

Kakšen je bil program?

Da ne bom predolga vam ga samo na kratko opišem: Začeli smo s sveto mašo, med katero so bile v pristavski kapeli umeščene relikvije blaženega Lojzeta Grozdeta. Obiskal in pozdravil nas je župan občine Moron. Pristavski umetniki so razstavljali svoje likovne in fotografske izdelke. Po kosilu so se na odru na prostem vrstili nastopi skozi celih 7 ur: glasbene in folklorne skupne, solo pevci, pevski zbori, odrska šala enodejanka, razmišljanje o bodočnosti v besedi. Pristavčani so predstavili svoj novoizdani zbornik: knjigo o 50 letni zgodovini njihovih dosežkov, obletnico so toplo proslavili tudi tako, da so v nebo spustili 50 zlatih balonov. Seveda ni manjkalo pozdravov in voščil, tudi Veleposlanica Republike Slovenije nas je počastila s svojim obiskom. Zedinjena Slovenija je spet nagradila dva zaslužna člana slovenske skupnosti, tokrat sta priznanje prejela Alenka Prijatelj in Marjan Hribar. Poslušalce vabim, da si podrobnosti o poteku programa v prihodnjih dneh preberete in pogledate v spletni Svobodni Sloveniji.

Ob relikvijah blaženga Grozdeta
Ob relikvijah blaženga Grozdeta © Marko Vombergar

Kateri so glavni poudarki tega praznovanja?

Skupni imenovalnik je na prvem mestu nedvomno naše slovenstvo. Jasno, da je po več kot 70 letih zdomstva pomen narodne pripadnosti drugačen, da vsaka generacija pa tudi vsaka družina in vsak posameznik to doživlja na sebi lasten način in potem to tudi v različnih oblikah izraža. Še vedno se trudimo, da program poteka v slovenščini, vsaj na formalni ravni, to nas po eni strani seveda omejuje ker je za mlade slovenski jezik težaven, je pa zelo pomemben znak kulturne identitete. Prisotno je tudi naše pričevanje, tako močno povezano z nastankom skupnosti. Pred očmi pa imamo vedno bodočnost, naše mlade in otroke, oni so smisel in namen našega dela.

Več fotografij

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...