Ljubljana, sreda, 18. julij 2018, 06:56

Lokalne volitve bodo 18. novembra; nemogoče jih je združiti z morebitnimi predčasnimi državnozborskimi

Predsednik državnega zbora Matej Tonin je danes tudi formalno razpisal lokalne volitve, ki bodo v skladu z novelo zakona o lokalnih volitvah 18. novembra, morebitni drugi krog županskih volitev pa bo potekal 2. decembra. Volilna opravila bodo začela teči 3. septembra, torej po počitnicah. Tonin se je dotaknil tudi vprašanja, ali bi bilo možno izvesti potencialne predčasne državnozborske volitve hkrati z lokalnimi. Ugotavlja, da te možnosti ni.


AVDIO: Janša bo odločitev o sprejemu mandatarske kandidature sporočil do četrtka

Predsednik republike Borut Pahor je sprejel Janeza Janšo, prvaka stranke SDS, ki je na predčasnih parlamentarnih volitvah dobila največ glasov. Naznanil je, da daje Janši teden dni časa za odgovor, ali sprejema kandidaturo za mandatarja ali ne. Če je ne bo sprejel, bo preveril, ali ima večino kdo drug. Janša bo najprej preveril, ali je na pogovore o oblikovanju koalicije z njim pripravljeno zadostno število strank.


Obdolženi v zadevi Mladinska knjiga oproščeni

Okrožno sodišče v Ljubljani je danes upokojenega mariborskega nadškofa Franca Krambergerja, nekdanjega ekonoma Mirka Krašovca, Ivana Fermeta in Stanislava Valanta oprostilo očitkov o zlorabi položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju pri preprodaji delnic Mladinske knjige leta 2004. Sodni senat je svojo odločitev utemeljil z neobstojem znakov kaznivega dejanja oz. s pomanjkanjem nedvoumnih dokazov.


Obhajamo god sv. Mohorja in Fortunata

Danes godujeta sveta Mohor in Fortunat. Najbrž večina pozna Mohorjevo družbo, najstarejšo slovensko knjižno založbo, ustanovljeno leta 1852 na pobudo blaženega škofa Antona Martina Slomška.


Če ne bo soglasja h kandidaturi za mandatarja, bo Pahor počakal do izteka roka

Predsednik republike Borut Pahor bo v primeru, če od nobenega od potencialnih mandatarskih kandidatov ne bo dobil soglasja h kandidaturi, počakal do 23. julija, preden bo o tem obvestil DZ. S tem bo omogočil več manevrskega prostora tistim, ki se trudijo za oblikovanje politične večine, je napovedal po pogovoru s predsednikom DZ Matejem Toninom.


Uspešnih skoraj 94 odstotkov maturantov

11. julij je dan, ki so ga kandidati spomladanskega dela splošne mature nestrpno pričakovali. Uspešnih je bilo skoraj 94 odstotkov dijakov, ki so maturo opravljali prvič. 10 maturantov je doseglo vse možne točke.


Več vinogradov na primorskem prizadela kap vinske trte

Če so večini vinogradom po državi zaenkrat prizanesle vremenske nevšečnosti med njimi posebej toča, pa se na primorskem v teh dneh soočajo s kapjo vinske trte. Kot nam je povedal vinogradnik Ivo Kobal se je bolezen v letošnjem letu razširila po zelo veliko vinogradih. Po njegovih besedah predstavlja zelo veliko grožnjo obstanku določenih sort vinske tre, med katere najbolj sodi refošk-teran.


Ko meja postane priložnost za srečanje

Pri Sv. Duhu na Ostrem vrhu so včeraj pripravili že tradicionalno srečanje vernikov graške škofije in mariborske nadškofije. Srečanje na meji je potekalo pod geslom: Zedinjeni v Gospodu. Maševala sta mariborski nadškof Alojzij Cvikl in graški škof Wilhelm Krautwaschl.


Srebrna maša rektorja svetišča Marije Pomagaj p. Bahčiča

Rektor svetišča Marija Pomagaj p. Robert Bahčič je danes obhajal srebrno mašo v župnijski cerkvi Marije vnebovzete v Véliki Dólini. 25-letnice njegovega mašniškega posvečenja se je udeležil tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.


Pregled domačih dogodkov od 29. junija do 6. julija

V tednu, ko je minilo leto dni od arbitražne sodbe, je Slovenija odprla trg za hrvaške delavce, Hrvati pa širijo školjčišče v slovenskem delu Piranskega zaliva. Državni zbor je ustanovil prva delovna telesa in začel delo, nadaljevala so se posvetovanja o mandatarju in pogajanja o novi vladni koaliciji. V Cerkvi je jubilej zlate maše praznoval celjski škof Stanislav Lipovšek.


Novejše novice | Starejše novice