Ljubljana, nedelja, 18. marec 2018, 05:13

V Ljubljani vrata odprl sejem Dom

Gospodarsko razstavišče v Ljubljani je od danes do nedelje v znamenju mednarodnega sejma Dom. Sejem letos poteka z geslom Ključne rešitve za varčen, varen in trajen dom, na njem pa se bo na 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavljalo 590 podjetij iz 33 držav. Organizatorji si obetajo preko 50.000 obiskovalcev.


Peterle po srečanju z Junckerjem: Bruselj želi igrati konstruktivno vlogo

Evropski poslanec iz Slovenije Lojze Peterle se je ob robu prvega dne marčevskega plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta v Strasbourgu srečal s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Ta naj bi se tako odzval na Peterletovo januarsko pismo, ki ga je naslovil na voditelje osrednjih ustanov Evropske unije. V njem se je zavzel za dosledno uveljavitev pravnega reda. Uresničitev arbitražne razsodbe o meji med našo državo in Hrvaško je bila ena od točk več kot pol ure dolgega pogovora z Junckerjem, ki ga je Peterle označil kot dobrega.


Dosledna uporaba varnostnega pasu bi zmanjšala število žrtev na cestah

Kar tretjina smrtnih žrtev lanskih prometnih nesreč ni uporabljala varnostnega pasu. Na zadnjih sedežih pa se privezuje le 68 odstotkov odraslih potnikov. Na Javni agenciji za varnost prometa opozarjajo, da bi z redno uporabo varnostnega pasu zmanjšali število mrtvih na cestah, prav tako pa bi bile hude posledice prometnih nesreč v veliki meri omejili. Zaradi tega je agencija začela še eno preventivno akcijo osveščanja o uporabi varnostnega pasu, ki bo trajala vse do 25. marca.


AVDIO: 10 let Doma sv. Lenarta

Dom sv. Lenarta pod okriljem Nadškofijske Karitas Maribor praznuje 10. obletnico delovanja. Kapacitete v tej klasični ustanovi za varstvo starejših so v celoti zasedene, v domu biva preko 200 ljudi. Tako kot drugod po Sloveniji se tudi ta dom sooča s kadrovsko stisko. »Naši zaposleni delajo ’petek in svetek’, v treh izmenah,« pravi strokovna vodja mag. Polona Šporin in dodaja, da je »včasih takšno delo brez dobrih misli težko opravljati«.


V Mariboru sveta maša ob 10. obletnici smrti Chiare Lubich

V sredo bomo minilo 10 let od smrti ustanoviteljice Gibanja fokolarov Chiare Lubich, za katero že poteka postopek za blaženo. Osrednja prireditev na svetovni ravni je bila prejšnjo soboto v Castel Gandolfu. V Ljubljani bo prireditev z okroglo mizo v ponedeljek, 19. marca, že danes popoldne pa bo poseben program s sveto mašo v stolni cerkvi v Mariboru.


AVDIO: Bo na parlamentarnih volitvah spet uspel preprost trik z novim obrazom?

Na prihajajočih parlamentarnih volitvah v Sloveniji bi bila koristna sprememba oblasti. Po besedah političnega analitika dr. Aleša Mavra jo glede na aboniranost ene opcije na vrhu države narekuje že politična higiena. Kot je dodal v oddaji Spoznanje več, predsodek manj, je spremembo mogoče doseči le s koncentracijo vseh tistih strank in skupin, ki so pripravljene nanjo.


Pregled domačih dogodkov od 2. do 9. marca

Potem ko so nas najhladnejši dnevi letošnje zime uvedli v meteorološko pomlad, nas je v začetku te doletela nova, verjetno tudi zadnja pošiljka snega v sezoni - skupaj z nevšečnostmi v prometu. S tem je torej najprej postregel marec - s starim imenom sušec. Vse kaže, da ne bo le mesec suhe zemlje, čeprav se prve napovedi, da nas zaradi hitrega taljenja bele odeje čakajo poplave, ne bodo uresničile v vsej polnosti. Tudi marsikatere besede, izrečene v zadnjem tednu, bodo verjetno ostale le neuresničene obljube. Od parlamentarnih volitev nas ločijo le še trije meseci, verjetnost, da se bomo nanje odpravili 10. junija, je vse večja. Medtem na nekaterih področjih v državi vlada popoln kaos, najbolj kritična sta trenutno obramba in zdravstvo. Razmere v Slovenski vojski je ocenil predsednik republike Borut Pahor, o njih so razpravljali poslanci. Tudi zaradi zdravstvenih zakonov, sprejetih v zadnjem hipu, se obeta protest. Zaradi poplačil hrvaških varčevalcev, je bila te dni v ospredju NLB, naša država pa je odpravila gospodarska neravnotežja. Slovenska Karitas je po odločitvi ustavnega sodišča končno izenačena z ostalimi dobrodelnimi organizacijami v državi, da je treba pogumno reševati odprta vprašanja s politično oblastjo, je ob sklepu obiska naših škofov na grobove apostolov pozval kardinal Franc Rode.


Konec vrhunskega zborovstva v Sloveniji?

Ministrstvo za kulturo je te dni prejelo še eno odprto pismo. Tokrat s strani Javnega sklada za kulturne dejavnosti in Akademije za glasbo, ker ministrstvo letos ne namerava več sofinancirati zborovstva. Sklad in akademija opozarjata, da ukinjanje financiranja ogroža razvoj te dejavnosti, ki brez kakovostnega vrha ne more slediti svetovnim trendom. Hkrati tovrstne odločitve negativno vplivajo na zborovodje, skladatelje in druge profesionalne umetnike.


Čez teden dni v Ljubljani shod za vrnitev zdravstva ljudem

Gibanje Skupaj naprej, ki želi vrniti zdravstvo ljudem, bo prihodnji petek pripravilo shod v Ljubljani. Njegovi člani že zdaj zahtevajo prevzem politične odgovornosti za razmere v zdravstvu in takojšen nepreklicen odstop pristojne ministrice Milojke Kolar Celarc. Pod spletno peticijo s takšno vsebino se je podpisalo več kot 9.600 ljudi.


Začenjajo se Dnevi Škofjeloškega pasijona

S Pasijonskim dnem se danes v Škofji Loki začenjajo že tradicionalni Dnevi Škofjeloškega pasijona, s katerim v zgodovinskem mestu ohranjajo pasijonsko kondicijo v času do naslednje uprizoritve besedila patra Romualda, ki bo čez tri leta. Občina, društva in ustanove bodo do 21. aprila pripravile devet dogodkov, vrata bo odprla tudi Pasijonska soba.


Novejše novice | Starejše novice