Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 23:00

Nadškof Stres: Kar je preveč, je preveč

Osnovna šola dr. Alojzija Šuštarja in vrtec Dobrega pastirja
Foto © ARO

Poročali smo že, da bo postopek spreminjanja ustave na področju financiranja zasebnih osnovnih šol, ki ga je začelo 60 poslancev državnega zbora, da bi tako lahko obšli odločbo ustavnega sodišča o tem vprašanju, najverjetneje ustavljen. Vse kaže, da na ustavni komisiji ne bo prejel dovolj podpore, saj je predstavnik madžarske narodne skupnosti v našem parlamentu Laszlo Göncz napovedal, da zanj ne bo glasoval. Medtem je pristojni odbor državnega zbora pripravil novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, po kateri bi država obvezni del javnega programa v zasebnih šolah financirala stoodstotno, a razširjeni del bi ostal brez sredstev. Zelena luč takšni rešitvi je bila prižgana kljub opozorilu parlamentarne zakonodajno-pravne službe, da bi lahko bila ustavno sporna. V minulem tednu smo lahko spremljali več odzivov na zadnje dogajanje.

Najprej se spomnimo besed nadškofa Antona Stresa v pridigi pri sveti maši ob 23-letnici Radia Ognjišče. Ocenil je, da sta dve tretjini poslancev državnega zbora z odločitvijo o začetku postopka spreminjanja ustave na področju financiranja zasebnih osnovnih šol poteptali človekove pravice, in to v očiten posmeh ustavi in ustavnemu sodišču, ki je dolžno braniti pravice, zapisane v najvišjem pravnem aktu države. "Kar je preveč, je preveč. So neke meje."

To je ocenila tudi Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Njen predsednik, nadškof Stanislav Zore, je sicer poudaril, da ima državni zbor pravico do spreminjanja ustave, a pomemben je tudi namen, ki po njegovih besedah v tem konkretnem primeru ni demokratičen. "To potrjujejo tudi besede, mnenja številnih ustavnih pravnikov in ljudi s področja prava, ki jasno govorijo, da se na takšen način ustave ne spreminja. Vsaj ne v demokratični družbi."

Ob nedavnem obisku ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca v Papeškem zavodu Slovenik v Rimu se je oglasila skupina slovenskih študentov v večnem mestu. Med drugim je pozvala k spoštovanju sporazuma naše države s Svetim sedežem, ki med drugim določa, da bo status učencev in dijakov v zasebnih katoliških šolah izenačen s tistim v javnih. Nasprotuje enostranskemu poseganju vanj, kot opozarja, so posledice kršitev dogovorov na mednarodni ravni nepopravljive. Slovenski študentje v Rimu prav tako nasprotujejo politiki, ki je usmerjena predvsem proti katoliškim šolam, ki jih je v Sloveniji peščica. Kot ocenjujejo, njihovi učenci in dijaki dosegajo vrhunske rezultate tako v domačem kot v mednarodnem izobraževalnem prostoru, odprta so jim vrata v svet mednarodnega izobraževanja, prav tako s svojimi dosežki s ponosom predstavljajo našo državo zunaj meja. "Vse to je dokaz, da učitelji in profesorji na katoliških šolah v ničemer ne zaostajajo za učitelji in profesorji na javnih šolah. Mnogokrat jih s svojim znanjem in strokovno izpopolnjenostjo celo presegajo," je za Radio Vatikan poudaril Sebastjan Valentan. Slovenski študentje v Rimu prav tako nasprotujejo kulturnemu in ideološkemu boju proti Katoliški Cerkvi in slovenskim kristjanom, ki ga je na plečih otrok in njihovih staršev začela vlada v Ljubljani. "Slovenska vlada s svojimi ravnanji dokazuje, da otroci in njihovi starši v katoliških šolah niso finančno enako obravnavani ter da je njihovo izobraževanja nezaželeno in za državo neprimerno." Kot še dodajajo, takšni pristopi niso le v posmeh pravni državi in demokratičnim standardom, ampak pomenijo vrnitev v totalitarni sistem vladanja, ki smo se ga otresli pred četrt stoletja.

Vir: Radio Vatikan


Ne spreglejte: