Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 23:01

Na Brezjah maša zadušnica za vse žrtve iz Hude Jame

Vhod v rov svete Barbare grobišča Huda Jama
Foto © www.gov.si

V slovenskem Marijinem narodnem svetišču Marije Pomagaj na Brezjah bo jutri ob 10. uri sveta maša zadušnica za vse žrtve iz Hude Jame, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference Stanislav Zore. Pri sv. maši bo sodelovala Nova slovenska zaveza. Uro pred tem pa bo na pokopališču v Škofji Loki blagoslov kostnice, ki po besedah predsednika vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jožeta Dežmana prinaša nacionalni depo vzorcev za analizo DNK.

Spomnimo, da so pristojne službe in izvajalci oktobra sklenili urejanje vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami, vseh 1416 najdenih žrtev pa pokopali v Spominski park Dobrava pri Mariboru. Ob sklepu je mariborski nadškof Alojzij Cvikl v navzočnosti predstavnikov države in svojcev opravil še blagoslov, jutri pa bo slovesnost na Brezjah vodil ljubljanski nadškof metropolit, ki bo pred tem na pokopališču Lipica brez prisotnosti javnosti blagoslovil kostnico. O njej je Dežman dejal: "Slovenska država stopa sedaj za žrtve. Ne ščiti več storilcev in to pomeni, da je prisotnost nadškofa in predsednika tudi pri blagoslovu kostnice, tam je pa nacionalni forenzični laboratorij dobil prostore za nacionalni depo vzorcev za analizo DNK, se pravi ne samo, da žrtve pokopljemo ampak jih tudi želimo spoznati tiste, ki so neznane, veliko delo. In če za njimi stoji država pomeni, da se Republika Slovenija spreminja."

Tako dogodka na pokopališču v Škofji Loki kot svete maše na Brezjah se bo, ko je dejal Dežman udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, poleg njega pa še predsednik Nove slovenske zaveze Peter Sušnik. Dejal je, da je zelo pomenljivo, da prihaja do svete maše zadušnice prav na Brezjah, saj so mnogi ob prerani smrti v rokah držali njeno podobico ali rožni venec. "Res na poseben način so povezane vse naše žrtve tudi s to našo romarsko potjo, kot ste sami ugotovili, rožni venci, podobice vse te nabožne predmete so nesli s seboj tudi v preuranjeni grob," je dejal Sušnik.

Na Brezje so vabljeni tako svojci pobitih kot vsi, ki jim je mar za ta del temne slovenske zgodovine. Do pogreba žrtev in posledično tudi do maše zadušnice prihaja na podlagi Zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki ga je v državni zbor vložila Nova Slovenija. Njena predsednica Ljudmila Novak je pred jutrišnjo slovesnostjo dejala: "Zadovoljna sem, da se izvaja zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev. Vedno znova slišimo poročila, da se grobišča urejajo, prav je, da je maša zadušnica za vse te žrtve prav na Brezjah, kajti Marija Pomagaj je prav tisti simbol, ki povezuje Slovence in tudi vse tiste, ki so v času vojne, povojnih pobojev in tudi kasneje trpeli."

Vojno grobišče Barbara rov v Hudi Jami je bilo odkrito 3. marca 2009. Izkopavanje posmrtnih ostankov so spremljali številni zapleti, v določenem času je delo povsem zastalo, a je bilo po osmih letih vendarle končano. Vse od odkritja so potekale razprave in usklajevanja med različnimi državnimi organi, komisijo vlade za reševanje prikritih grobišč, strokovnjaki, lokalnimi skupnostmi in civilnimi združenji o primernem mestu za dostojen pokop.

Slovenski škofje so prva nasprotovali pokopu na Dobravi in želeli, da bi žrtve iz Hude Jame pokopali v Teharjah. A je ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore po srečanju s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki mu je pojasnil razloge, zakaj pokop na Teharjah ni mogoč, te vzel na znanje in kot rešitev sprejel dejstvo, da bodo posmrtni ostanki pokopani v Spominskem parku Dobrava.

Sveti maši boste lahko v prenosu prisluhnili tudi na spletni strani slovenskega narodnega svetišča Marije Pomagaj.


Ne spreglejte: