Ljubljana, nedelja, 16. december 2018, 23:48

Misijonar Marko Anton Kapus (1657 - 1717)

Marko Anton Kapus
Foto © PTT

V občini Radovljica so upravičeno ponosni na svojega rojaka jezuitskega misijonarja, raziskovalca in pesnika Marka Antona Kapusa. Letos se spominjamo kar dveh njegovih jubilejev: rodil se je 12. aprila 1687 v Kamni Gorici, umrl pa 30. novembra 1717 v Mehiki. V radovljiški graščini so mu že v začetku oktobra posvetili večer z okroglo mizo in slavnostnim koncertom. Jezuti pa so v jubilejnem letu izdali dvojezično monografijo Marko Anton Kapus: prvi slovenski misijonar v Ameriki.

Marko Anton Kapus je pripadal stari fužinarski rodbini, ki so jo v Kamni Gorici omenjali že v šestnajstem stoletju. Iz nje je izšlo več uglednih mož. Marko Anton je študiral v Ljubljani, v Gradcu in zatem na Dunaju. Tam je leta 1676 vstopil v jezuitski red. Pozneje je nekaj let poučeval v jezuitskih kolegijih v Ljubljani, Leobnu in Zagrebu. Leta 1687 je odšel v Mehiko in v tamkajšnjih misijonih v pokrajini Sonora, kjer so živeli indijanci, ostal do smrti. Med drugim je sodeloval v raziskavah predelov južne Arizone in Kalifornije ter izdelal prvi zemljevid teh krajev. V Cuidad Mexicu je izdal zbirko latinskih pesmi. Ohranila so se tudi njegova pisma v latinskem, nemškem in španskem jeziku.

Pred slabim letom dni je pri jezuitih v Ljubljani izšla slovensko- angleška monografija z naslovom Marko Anton Kapus, prvi slovenski misijonar v Ameriki. Gre za prikaz Kapusovega življenja in dela, kot ga je zapisal izseljeniški duhovnik Janez Zaplotnik. Ta je v pripoved povezal nekatera njegova pisma in druge dokumente, ki jih je zbral. Njegovo gradivo je uredil in dopolnil jezuit Peter Rožič s sodelavci. Obenem je Zaplotnikovo besedilo prevedel v angleščino in mu dodal opombe. V Radovljici so se medtem svojega rojaka spomnili 7, oktobra, s slovesnostjo ob 300. obletnici njegove smrti. V glasbeni šoli Radovljica je bila najprej okrogla miza, na kateri so poznavalci s filozofske fakultete v Ljubljani in Humanističnega odseka tržaške univerze predstavili dosedanje izsledke slovenskih raziskovalcev o Marku Antonu Kapusu. Sledil je slavnostni koncert. Pošta Slovenia je že pred časom izdala spominsko znamko o tem misijonarju in raziskovalcu, ki velja tudi za prvega slovenskega literarnega ustvarjalca v Ameriki.


Ne spreglejte: