Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
www.up-rs.si (foto: Ustava RS)
www.up-rs.si

Svet katoliških laikov: Ne spremembi ustave

Slovenija | 24.11.2017, 14:50 Tanja Dominko

Eno od pomembnih poglavij inflacije koalicijskih pogovorov v zadnjem obdobju je šolstvo. Potem ko so se kopja lomila ob financiranju zasebnih osnovnih šol in je navsezadnje koalicija strnila vrste ob rešitvi, ki ji stroka nasprotuje- gre za spremembo ustave- pa se različni pogledi pojavljajo še ob nekaterih drugih temah znotraj šolstva.

Na včerajšnji seji vlade so namreč znova razpravljali o plačah direktorjev v javnem sektorju, ki zadeva tudi plače ravnateljev. A so točko prekinili. Vlada naj bi se te točke lotila že prejšnji teden, koalicija je to poglavje obravnavala, navsezadnje pa je vlada odločanje umaknila z dnevnega reda. Po nekaterih informacijah se je bala, da bi uredba, s katero bi se plače javnih uslužbencev dvignile celo za do 20 odstotkov, sprožila negativne odzive javnosti. Ko tudi včeraj niso prišli do epiloga, je bila nezadovoljna ministrica Maja Makovec Brenčič. Na seji je tako dejala, "da gre za nezaupanje v vrednost in vrednotenje dela zaposlenih na področju vzgoje in izobraževanja". Sama pričakuje čim prejšnje nadaljevanje obravnave. Na neustrezen odnos vlade do izobraževalnega sistema je po seji vlade ministrico v dopisu opozorila tudi državna sekretarka Andreja Barle Lakota. To je vse, kar so sporočili z ministrstva, medtem ko časnik Delo piše, da je državna sekretarka zato celo iz protesta zapustila svoj položaj.

Napovedala naj bi ga že minuli teden. To je tako še ena od državnih sekretark, ki zapuščajo to vladno ekipo. Kot vemo, je največja fluktuacija na ministrstvu za zdravje, kjer se je zamenjalo že kar nekaj kadrov. Besni so tudi v sindikatih, kjer so v tem tednu v skupni izjavi pozvali k zvišanju plač ravnateljev, prav tako pa tudi plač učiteljev in drugih strokovnih delavcev od vrtca do univerze. Podprli so tudi napoved o odločanju za splošno stavko v izobraževanju. Vlada ima tako nov problem, pa še prejšnjega ni razrešila. Gre seveda za urejanje financiranja zasebnih šol, ki naj bi po odločbi ustavnega sodišča ravno tako bile financirane 100 odstotno kot javne šole, s čimer pa se levičarski del vlade nikakor ni strinjal. Prek ustavne spremembe naj bi tako odločitev ustavnega sodišča preprosto zaobšli, a so naleteli na oster odziv ustavnih pravnikov in tudi nekdanjega sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjana M. Zupančiča. Da bo to kaj vplivalo na njihovo razmišljanje, je malo verjetno, so se pa danes oglasili tudi v Svetu katoliških laikov, ki združuje 35 katoliških laiških organizacij. Kot so zapisali v protestnem pismu, so z velikim razočaranjem sprejeli odločitev o začetku postopka za spremembo ustave.

»To pomeni, da bo financiranje osnovnega šolstva poslej povsem odvisno od samovolje vsakokratne politične oblasti, kar šole, ki imajo zasebnega ustanovitelja, postavlja v negotov in diskriminatoren položaj, prav tako pa je taka odločitev Državnega zbora diskriminatorna do otrok, ki obiskujejo zasebne šole z javnim programom. V Svetu katoliških laikov Slovenije se pridružujemo mnenju številnih pravnih strokovnjakov, ki so se v zadnjih dneh odzvali na odločitev Državnega zbora. Pri postopkih, s katerimi želijo spremeniti ustavo, gre za grobo kršitev bistva ustavne demokracije, prav tako pa v njih zmaguje argument moči in ne argument prava, kar bi moral biti temelj pravne države. Svet katoliških laikov zato v imenu vseh 35 katoliških laiških organizacij poziva Državni zbor, da vse postopke za spremembo ustave ustavi.«

Zato Svet katoliških laikov v imenu vseh 35 katoliških organizacij poziva državni zbor, da postopke za spremembo ustave ustavi.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.