Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Marta Jerebič (foto: Rok Mihevc)
Marta Jerebič

Pregled domačih dogodkov od 17. - 24. 11. 2017

Slovenija | 25.11.2017, 07:00 Marta Jerebič

Na političnem področju je minuli teden odmeval začetek postopka za spremembo ustave. Tednik Družina je dobil novega odgovornega urednika, Radio Ognjišče pa praznuje 23. rojstni dan.

POLITIKA

Ustavne spremembe

Državni zbor je v torek s 60 glasovi za in 22 proti sprejel sklep, s katerim je začel postopek za dopolnitev ustave, v katero bi dodali, da se osnovnošolsko izobraževanje v zasebnih šolah lahko sofinancira iz javnih sredstev pod pogoji in na način, kot to določa zakon. V SDS in Nsi so temu odločno nasprotovali, saj je ustavno sodišče že odločilo, da mora država zagotoviti 100-odstotno financiranje zasebnih osnovnih šol, a je bil očitno njihov glas prešibak, čeprav gre le za šest zasebnih šol, ki nikakor ne more ogroziti 700 državnih šol. V vseh zasebnih šolah namreč poučujejo javno veljavni program, stroške gradnje šol in vzdrževanja pa krije ustanovitelj, torej ne država.

Direktor Zavoda sv. Stanislava, dr. Roman Globokar, ki ima pod svojim okriljem Osnovno šolo Alojzija Šuštarja je na FB-ju zapisal, da je bilo vse vnaprej prešteto. Nikogar ne zanimajo argumenti, zato pravi, da je izgubil zaupanje v argumentiran diskurz v politiki.

Ostro so se odzvali tudi trije ustavni pravniki Andraž Teršek, Matej Avbelj in Jurij Toplak, pa tudi nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice Boštjan M. Zupančič. "Spreminjati ustavo za to, da se ne bi izvršila odločba ustavnega sodišča, je pravno nesprejemljivo," je zapisal in dodal, da bo takšna sprememba na evropskem sodišču padla.

Ustavno komisijo zdaj čaka priprava predloga ustavnega zakona. Zanj morata glasovati dve tretjini vseh članov, prav slednje je še ena varovalka, meni dr. Peter Gregorčič, ki je bil eden od pobudnikov ustavne presoje zakona o financiranju osnovnega šolstva.

Gregorčič poudarja, da se v državnem zboru očitno že pripravljajo na prihodnje volitve in da je Cerkev vsekakor primerna tema za kampanjo.

Klemenčič ostaja

Slovenski pravosodni minister Goran Klemenčič je uvrščen v ožji izbor treh kandidatov za komisarja Sveta Evrope za človekove pravice. V ožji izbor sta prišla še kandidata iz Bosne in Hercegovine in Francije. Poslanec SDS Vinko Gorenak je že pred časom dejal, da za komisarja kandidira človek, ki je kršil človekove pravice veliko ljudem, in da je za komisarja, ki se proti temu bori, absolutno neprimeren.

Ob neuspeli interpelaciji proti Klemenčiču prejšnji petek pa je poudaril pomen interpelacij, ki da so politično orožje opozicije, njeno zdravilo za koalicijo in ministra, da razmisli o svojem delu."To je aspirin, ki ga opozicija položi v usta koalicije, ko to zdravilo potrebuje," je pojasnil Gorenak in ocenil, da je Klemenčič to zdravilo potreboval.

Interpelacija proti Klemenčiču je bila deseta proti članom vlade Mira Cerarja, ki se ji sicer počasi izteka mandat.

Volitve v državni svet, odložilna veta, lokalne volitve tretjo nedeljo v novembru

Mandat končuje tudi sedanja sestava državnega sveta, ta teden so potekale volitve za nov sklic. V njem bo nekaj starih in nekaj novih imen. Sicer pa so državni svetniki v torek izglasovali dva odložilna veta: na spremembe zakona o financiranju občin in tudi na zakon o izvrševanju proračunov za leti 2018 in 2019. Menijo, da zakona neprimerno urejata financiranje občin oz. sta zanje škodljiva.

Poslanci pa so medtem sprejeli zakon, na podlagi katerega bodo lokalne volitve odslej vedno tretjo nedeljo v mesecu novembru.

CERKEV

Menjava na Družini

Katoliški tednik Družina je minuli teden dobil novega odgovornega urednika. Zadnjih 25 let je to funkcijo opravljal msgr. Franci Petrič. To so bila leta, ko je zaživela samostojna Slovenija, dvakrat nas je obiskal papež Janez Pavel II., nastale so nove škofije. »Toliko se je zgodilo, da res lahko rečem samo: to je bil milostni čas, ne samo zame, ampak za vse Slovence. Kot novinar in urednik sem doživljal ta dogajanja osebno angažirano in zato tudi izjemno intenzivno. Ko gledam nazaj, lahko rečem, da sem skušal s svojimi sodelavci vse čim bolje zabeležiti in predstaviti res na najboljši možen način. Gre torej za zelo lepe spomine,« je za naš radio povedal msgr. Franci Petrič in dodal, da je bilo najtežje, ko je Cerkev v Sloveniji pretresel finančni škandal mariborske nadškofije.

Novi odgovorni urednik tednika Družina Boštjan Debevec na prvo mesto pri svojem delu postavlja odnose med ljudmi. Tudi časopis Družino vidi kot vez edinosti med verniki, duhovniki in škofi. »Rad bi poudaril oziroma zgradil ta občutek med verniki in duhovniki. Po definiciji je to časopis vseh škofij in vez edinosti, ki se mi zdi zelo pomembna.«

Hkrati z odgovornim urednikom je petletni mandat nastopil tudi programski svet tednika Družina, ki je svetovalno telo in v pomoč odgovornemu uredniku pri vsebinskem usmerjanju. Njegov vodja in duhovni asistent uredništva je msgr. dr. Jože Plut, v svetu pa sta še dva druga duhovnika: Bogdan Vidmar in dr. David Kraner ter seveda direktor Družine, Tone Rode.

Teden zaporov

Končujemo teden zaporov, ki se po vsem svetu vsako leto obhaja v okviru katoliške Cerkve in drugih krščanskih cerkva ter skupnosti. Letos je potekal pod geslom »Trudim se«. Kot je za naš radio povedal zaporniški duhovnik Robert Friškovec, je smisel tedna zaporov v spodbudi k molitvi za vse skupine, ki se jih beseda zapor dotika na tak ali drugačen način. »Malokdaj pomislimo na vse to, kar je v ozadju, kaj se dogaja ob tem, ko slišimo za hudodelstvo oziroma kaznivo dejanje. Na naslovnicah se v soju žarometov znajdejo storilci oziroma odgovorne osebe. A v ozadju so še oškodovani, žrtve kaznivega dejanja, tudi celotna družba, družinski člani, prijatelji. V ozadju je veliko skritih zgodb, ki jih vsak dan srečujem pri opravljanju poslanstva. In ne nazadnje smo tu tisti, ki delujemo v zaporu.«

Nikodemovi večeri

Letošnji Nikodemovi večeri so za nami. V Mariboru so bili prejšnji teden, ta teden pa še v Ljubljani, kjer so se organizatorji navdihovali po pripravljalnem dokumentu na škofovsko sinodo mladih 2018 z naslovom »Mladi, vera in razločevanje poklicanosti«. S tem so po besedah študentskega duhovnika Toneta Česna začrtali triletni ciklus Nikodemovih večerov. »Letošnji je uvodni, prihodnje leto želimo poglobiti vprašanje vere, ki je tudi osrednje vprašanje škofovske sinode, leta 2019 pa bo aplikacija tega, kar bo papež napisal v posinodalni spodbudi.«

DRUŽBA

Gala koncert Radia Ognjišče

Radio Ognjišče bo 23. rojstni dan v torek zaznamoval z mašo v cerkvi Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu, praznovanje pa je minulo nedeljo začel z Gala koncertom v Cankarjevem domu. Skupno skoraj 3 tisoč obiskovalcev je popoldne in zvečer napolnilo Gallusovo dvorano. Poleg znanih slovenskih vokalistov so na oder znova stopili tudi radijski sodelavci, vse pa je z glasbo podprl najboljši tamburaški orkester v Sloveniji – KUD Dobreč iz Dragatuša.

V dvorani ni manjkalo smeha. Za to sta poskrbela Urša in Jure Sešek, radijska zakonca s svojimi življenjskimi prigodami.

Knjižni sejem

Cankarjev dom pa te dni vabi slovenski knjižni sejem. Njegova 33. izdaja s podobo Martina Krpana, ki pod roko stiska knjigo, sporoča, da je knjiga še vedno najmočnejše orožje. V ospredju sta bila pomen branja in vzgajanja mladih bralcev. Schwentnerjevo nagrado je prejela vodja Trubarjevega antikvariata Stanka Golob.

Nagrajenka je ob prejemu nagrade predstavila poklic antikvarjev, ki se posvečajo duši, usodi in zgodovini knjig ter jih skušajo pripeljati nazaj domov - k bibliofilu, v knjižnico ali institucijo.

Posebno priznanje je dobila Manca Košir za njeno spodbujanje k branju. Na sejmu se kot vsako leto predstavljajo tudi katoliške založbe: Ognjišče, Družina, Mohorjeva družba in druge.

Uvod v Teden Karitas

V ponedeljek začenjamo Teden Karitas pod geslom »Kje sem doma?«. Že prejšnji petek pa so kot uvod v ta teden na dvorcu Zemono pri Vipavi pripravili slavnostno akademijo Škofijske Karitas Koper in odprtje razstave Umetniki za Karitas, ki je potekala pod naslovom „Ljubezen je ...«. O tem je zbranim spregovoril tudi škof Jurij Bizjak.

»Ljubezen je! Potem mi pride na misel Prešeren: Vse misli zvirajo 'z ljubezni ene /in kjer ponoči v spanju so zastale, / zbudé se, ko spet zarja noč prežene. Lepa! Potem mi pride na misel Salamon, seveda njegova Visoka pesem, toliko vrstic raznovrstnih … Tista, ki bi jo omenil, je: Močna kakor smrt je ljubezen.

Razmišljanje je sklenil z besedami, da je na svetu več ljubezni kot zla.

ŠPORT

Nogometaši Maribora so se prejšnji petek z zmago nad Olimpijo zavihteli na vrh slovenske prvenstvene lestvice, kar jim je vlilo samozavest pred nadaljevanjem v ligi prvakov. A so v Moskvi remizirali s Spartakom z 1:1, kar pomeni, da bodo vijoličasti nastope v Evropi sklenili 6. decembra, ko bodo gostili Sevillo.

Slovenski smučarski skakalci so prejšnji konec tedna na uvodni preizkušnji sezone svetovnega pokala v Wisli na ekipni tekmi osvojili šesto mesto. Najboljši Slovenec na posamični tekmi je bil na 20. mestu Peter Prevc.

 

 

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...