Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Slovenske občine (foto: SVLR)
Slovenske občine

Lokalne volitve odslej tretjo nedeljo v novembru

Slovenija | 22.11.2017, 21:35 Tone Gorjup

Redne volitve, na katerih volivci izbirajo župana, občinske svetnike ter svetnike krajevnih in vaških oziroma četrtnih skupnosti, bodo odslej tretjo nedeljo v mesecu novembru. Poslanci so namreč z 61 glasovi za in enim proti sprejeli novelo zakona o lokalnih volitvah. Novela prinaša že omenjen stalni datum lokalnih volitev.

Novelo je predlagala vlada, z njo pa je želela poenostaviti volilne postopke ter občinam znižati stroške volitev. Prav tako zmanjšuje število volilnih organov, natančneje razmejuje pristojnosti med Državno volilno komisijo in ministrstvom za javno upravo, spreminja ureditev glede nadomestil članom volilnih organov ter določa določa vključitev tujcev v volitve svetov ožjih delov občin.

Novela je imela med poslanskimi skupinami široko soglasje, čeprav je bilo nekaj razlik glede datuma volitev. Sprva je bila kot stalni datum volitev predvidena druga nedelja v novembru (ta je običajno Martinova), a so ga na predlog SDS na matičnem odboru prestavili na tretjo novembrsko nedeljo. S stalnim datumom volitev so se strinjali tudi državni svetniki. V razpravi so bili temu predlogu naklonjeni tudi župani, saj bi takšna določitev prinesla večjo gotovost v delo občinskih svetov in župana ter omogočila, da mandat dejansko traja štiri leta. Tudi pri pripravi proračunov naj ne bi bilo večjih težav. Prvič bodo lokalne volitve po novem potekale že prihodnje leto.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.